Svjetskim prvakinjama prijeti višegodišnja suspenzija. Evo detalja drame

Foto: EPA

VEĆINA španjolskih nogometnih reprezentativki, koje bojkotiraju reprezentaciju nakon afere Rubiales, potvrdila je u ponedjeljak, nekoliko sati nakon objave prvog popisa nove izbornice Montserrat Tome, svoju želju da ne budu pozvane smatrajući da savez "nije u položaju koji zahtijeva njihovu prisutnost".

"Ono što je izraženo u našem priopćenju prošlog petka jasno i bez ikakvog drugog mogućeg tumačenja pokazuje našu čvrstu želju da ne budemo pozvane iz opravdanih razloga. Ove izjave ostaju u potpunosti na snazi", stoji u priopćenju koje je na mreži X objavila dvostruka osvajačica Zlatne lopte Alexia Putellas.

Traže reviziju španjolskih nogometnih vlasti

U petak je 15 od 23 španjolske reprezentativke koje su na SP-u u Australiji i na Novom Zelandu osvojile naslov svjetskih prvakinja objavilo da se ne želi vratiti u reprezentaciju, zahtijevajući totalnu reviziju španjolskih nogometnih vlasti nakon skandala u kojem je bivši predsjednik saveza Luis Rubiales u usta poljubio nogometašicu Jenni Hermoso bez njenog pristanka.

Međutim, u ponedjeljak ih je nova izbornica Montse Tome pozvala za sljedeće utakmice Lige nacija, no s popisa je izostavila Jenni Hermoso želeći je "zaštititi". 

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak navečer, a napisanom u ime "igračica prve momčadi španjolske ženske reprezentacije", bez daljnjih podataka o potpisnicima, španjolske nogometašice ističu da će "proučiti moguće pravne posljedice" zbog odluke koju su donijele. 

Prema pisanju španjolskog tiska, zbog odbijanja poziva u reprezentaciju nogometašice bi čak mogle izgubiti licencu na nekoliko godina.

Izbornica ih očekuje

"Smatramo da je relevantno razjasniti da poziv nije upućen na vrijeme i na pravilan način. I stoga RFEF nije u poziciji da zahtijeva našu prisutnost", inzistiraju nogometašice pozivajući se na FIFA-in članak koji propisuje da ih savez mora obavijestiti o pozivu najmanje 15 dana unaprijed.

"Još jednom nam je žao što nas je naš savez stavio u poziciju koju nikada nismo željele zauzeti", zaključuju.

Njih 19, koliko ih je potpisalo inicijalno priopćenje za javnost predstavljeno u ponedjeljak, odlučilo je da neće doći na okupljanje u utorak, prije utakmica protiv Švedske u petak i Švicarske sljedećeg tjedna na turniru Lige nacija, koji služi kao kvalifikacije za OI sljedeće godine u Parizu. 

"Igračice su profesionalke i sigurna sam da će dobro odraditi svoj posao, rade ga već dugo", izjavila je nova izbornica Montse Tome kad je u ponedjeljak poslijepodne objavila svoj prvi popis. "Znam da će sutra biti s nama", dodala je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.