Svjetski prvak s Francuskom: Rasizam? Hoćemo li onda iz rječnika izbaciti riječ crno?

Foto: Guliver Image/Getty Images

RUMUNJSKI sudac Sebastian Coltescu jučer je tijekom utakmice posljednjeg kola skupina u Ligi prvaka između Bašakšehira i PSG-a izazvao pravi skandal nakon što je pomoćnog trenera Bašakšehira Kamerunca Pierrea Weboa oslovio crncem.

Nakon gužve koja je uslijedila pričuvni napadač turske momčadi Demba Ba verbalno je napao Coltescua zbog upotrebe neprimjerene riječi, a uskoro i povukao svoje suigrače s travnjaka pa tako PSG i Bašakšehir nisu odigrali svoju utakmicu.

 

Danas od 18:55 ta će se utakmica nastaviti od 13. minute s novom postavom sudaca, a rumunjski sudac cijeli dan se pokušava ispričati i tvrdi da nije mislio nikoga uvrijediti.

L'Equipe pak piše kako je sporni izraz Coltescu upotrijebio kad je kolegu navodio kome treba dati žuti karton. "Onom crncu", odgovorio mu je.

Dok je Ba urlao na Coltescua i tražio od njega odgovor zašto je Weboa oslovio crncem ako bijelca ne bi nazvao bijelcem, sudac se pravdao: "Negru na rumunjskom znači crn. Ja nisam rasist."

Te riječi izazvale su mnogobrojne reakcije. Uslijedila je masovna kampanja u borbi protiv rasizma, a određene poteze je povukla i Uefa.

Ipak, ima i onih koji smatraju da riječi koje je izgovorio Coltescu nemaju rasističku konotaciju. Jedan od njih je i Lionel Charbonnier, svjetski prvak s Francuskom 1998. godine.

''Treba li riječ 'crno' izbaciti iz rječnika? Svugdje je isto. Moramo prekinuti sa sranjima. Dok sam trenirao u Africi, zvali su me bijelcem i to nitko nije shvaćao kao rasizam'', rekao je treći vratar Francuske 1998. i pokrenuo pravu lavinu na društvenim medijima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.