DINAMO U LIGI PRVAKA

Sve dosad je bila zajebancija. Večeras Dinamo stvarno igra za povijest

Foto: Epa, Pixsell / G. Stanzl

DINAMO u srijedu u 21 sat na Maksimiru igra povijesnu utakmicu. U 4. kolu Lige prvaka dočekuje Šahtar, a pobjeda ga dovodi nadomak prolaska skupine. Dinamov proboj u osminu finala Lige prvaka bio bi jedno od pet najvećih iznenađenja u povijesti ovog natjecanja, odnosno otkako se igra grupna faza. Doslovno se na prste jedne ruke mogu nabrojiti klubovi sličnog ranga koji su uspjeli napraviti takav pothvat.

 

U Maksimiru smo se nagledali “povijesnih” utakmica u posljednjih 20-ak godina. Još 1998., jedne od najhladnijih zagrebačkih večeri u povijesti, Modri su trebali pobijediti Olympiakos s tri gola razlike kako bi prošli skupinu u kojoj su još bili Ajax i Porto. 

Poveli su golom Jeličića, ali završilo je 1:1. Prije točno 15 godina Heerenveen je zahvaljujući penalu u 89. minuti za 2:2 izbacio Dinamo iz Europe. Šest godina kasnije na polarnoj hladnoći protiv PAOK-a Dimitris Salpingidis je Vahinom Dinamu ukrao famozno europsko proljeće. Nešto stariji navijači pamte i 1:1 u zadnjem kolu skupine Lige prvaka 1998. protiv Olympiakosa te 2:2 iduće godine protiv Marseillea. U oba slučaja Dinamo bi pobjedom prošao dalje i skinuo "prokletstvo europskog proljeća".

Prošle sezone prokletstvo je napokon skinuto nakon što je momčad Nenada Bjelice protutnjala skupinom Europa lige i tijesno ispala tek u osmini finala protiv Benfice. Ove sezone Dinamo ima veliku priliku napraviti novi europski iskorak, iako bi on, ne samo u kontekstu hrvatskog prvaka nego i u europskim okvirima, bio prvorazredna senzacija.

Od 1992. godine, kad se Liga prvaka počela igrati po skupinama, samo se četiri primjera mogu okarakterizirati senzacijama kakva bi bila Dinamov prolazak. Jedini hrvatski klub koji je prošao skupinu i dalje je Hajduk kojemu je to uspjelo u sezoni 1994./1995., ali Splićani su tad imali strašnu momčad i prolaznu skupinu s Benficom, Anderlechtom i Steauom. To je bilo vrijeme kad su u Ligi prvaka igrali samo prvaci zemalja, što se promijenilo 1997. godine i može se reći da je lakše bilo proći skupinu nego danas, kad u LP-u igraju po tri ili četiri kluba iz najjačih europskih liga.

Čudesni rezultat malenog Rosenborga

Prvo veliko iznenađenje Lige prvaka napravio je Rosenborg u sezoni 1996./1997. kad je senzacionalno prošao skupinu s Portom, Milanom i Göteborgom. Portugalci su bili uvjerljivo prvi, a Norvežani su se ugurali na drugo mjesto ispred favoriziranog Milana. Trećeplasirana momčad te sezone nije išla u tadašnji Kup UEFA-e i Rosenborg je uoči zadnja dva kola bio u bezizlaznoj situaciji. Morao je pobijediti Göteborg kod kuće i onda u zadnjem kolu Milan kako bi dohvatio drugo mjesto.

Prvi dio posla Norvežani su odradili, ali im je na San Siru protiv Bobana, Baggia i društva malo tko davao ikakve izglede. No, Rosenborg je poveo golom Brattbakka u 29. minuti, Dugarry je izjednačio u 45., a za veliko slavlje malog norveškog kluba zabio je Heggem u 70. minuti. Norvežani su prošli u nokaut-fazu i tamo izvukli Juventus, s kojim su kod kuće odigrali 1:1 i u Torinu izgubili 2:0, no njihova avantura ostala je zabilježena kao jedno od najvećih iznenađenja u povijesti Lige prvaka. Prošli su skupinu i tri godine kasnije, ali tad su s Johnom Carewom imali vrlo ozbiljnu momčad, a u skupini su imali Feyenoord, ne pretjerano dobru Borussiju Dortmund i Porto. Te sezone Liga prvaka igrala se po čudnom sustavu u kojem su se nakon osam skupina u prvoj rundi formirale četiri nove u drugom krugu, a tu su Norvežani bili zadnji.

Portugalska Pepeljuga šokirala velikane

Nevjerojatna Boavista je 2001. godine senzacionalno osvojila naslov portugalskog prvaka i tako postala prva momčad od 1946. godine koja je osvojila prvenstvo, a da se ne zove Benfica, Porto ili Sporting.

Sjajna momčad Jamieja Pacheca primila je samo 22 gola u 34 kola i osvojila svoj prvi i jedini naslov prvaka, no nije imala sreće u ždrijebu Lige prvaka. Boavista je svrstana u skupinu B s vrlo jakim Liverpoolom, Borussijom (koja će te sezone biti prvak Njemačke) i standardno dobrim kijevskim Dinamom. Očekivalo se da će Liverpool i Borussia proći, ali Portugalci su im pokvarili račune.

U skupini punoj preokreta Borussia je u predzadnjem kolu dostigla Boavistu, koja je mogla i izgubiti u Kijevu ako Borussia izgubi na Anfieldu. Tako je i bilo. Nezainteresirani Dinamo pobijedio je 1:0, a Liverpool je s 2:0 bio bolji od Borussije i sa sobom je u drugi krug poveo i Boavistu. Portugalci su u drugoj rundi natjecanja po skupinama imali nemoguću misiju protiv Manchester Uniteda, Bayerna i Nantesa. Englezi i Nijemci osvojili su po 12 bodova, Boavista pet, a Nantes dva.

Sparta u 93. minuti prošla dalje

Na sljedeće veliko iznenađenje morali smo čekati četiri godine, do sezone 2003./2004., kad je povijest ispisala praška Sparta. Chelsea i Lazio trljali su ruke kad im je ždrijeb skupina dodijelio Spartu i Bešiktaš. Moćni Chelsea, kojeg je tog ljeta kupio Roman Abramovič, imao je strašnu ekipu, a u Laziju su igrali velikani poput Peruzzija, Stama, Mihajlovića, Albertinija, Sergija Conceicaoa i Claudija Lopeza.

No, Sparta je imala svoju računicu. U dramatičnom raspletu skupine Sparti je u zadnjem kolu trebala pobjeda protiv Lazija, pod uvjetom da Bešiktaš izgubi kod kuće od nezainteresiranog Chelseaja. Englezi su svoj dio posla odradili, a Sparta je srušila Lazio golom Mareka Kincla u 93. minuti. Talijani bi prošli da su pobijedili.

Sparta je u osmini finala igrala protiv moćnog Milana i nakon 0:0 u Pragu imala je ogromnih 1:1 u uzvratu u 59. minuti. Milan je ipak bio prejak pa je golovima Ševčenka i Gattusa na kraju slavio 4:1.

Ciparska legija stranaca očarala Europu

Tko zna kako bi završila ta sezona za ciparski APOEL da se u play-offu Lige prvaka nije provukao protiv poljske Wisle. Nakon 0:1 u prvoj utakmici u uzvratu je prolaz i pobjedu 3:1 osigurao golom u 87. minuti.

Momčad sastavljena od otpisanih Portugalaca i Brazilaca, dosta stranaca i samo jednog Cipranina u idealnoj početnoj postavi izvukla je skupinu sa Zenitom, Portom i Šahtarom i baš nitko joj nije davao nikakve šanse za prolazak.  No, neuništivi APOEL izvukao je bod u Donjecku i Portu, kod kuće je pobijedio Porto i Zenit te je kolo prije kraja remijem u Sankt-Petersburgu osigurao senzacionalni prolazak skupine.

U osmini finala ždrijeb ga je spojio s Lyonom koji je bio veliki favorit. Ciprani su u Francuskoj izgubili 1:0, ali kod kuće su slavili istim rezultatom i zatim prošli na penale. Dalje nisu mogli. Sljedeći protivnik bio je Real koji ih je izbacio s 3:0 i 5:2.

To su bila četiri najsenzacionalnija prolaska skupina Lige prvaka, a Dinamo se u srijedu može sasvim približiti prilici da postane peta. Od APOEL-ova izleta u nokaut-fazu nijedan klub takvog kalibra nije imao šanse uhvatiti jedno od prva dva mjesta i Dinamov eventualni prolazak skupine bio bi golemo iznenađenje, osobito nakon stigme jednog od najlošijih klubova u povijesti ovog natjecanja. Do ove sezone.

Računica je jasna. Dobije li Dinamo Šahtar, a City pobijedi Atalantu, hrvatski prvak matematički je osigurao najmanje treće mjesto i nastavak natjecanja u Europa ligi. Pomogne li mu City u tom slučaju i u sljedećem kolu kod kuće sredi Šahtar, Dinamo bi i prije zadnjega kola već bio u osmini finala najskupljeg natjecanja na svijetu, pa makar više ne osvojio ni boda. Zato je ova utakmica povijesna, ali ne dobije li Dinamo, bit će i svaka sljedeća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.