tenis

Suze, povraćanja, bizarne predaje i tučnjave. Ovo su najluđe stvari s teniskih terena

PREMDA je Danil Medvedev relativno lako slomio Novaka Đokovića u finalu US Opena (6:4, 6:4, 6:4), taj je meč bio sve samo ne običan. Srpski tenisač u areni Arthur Ashe bio je na korak do teniske vječnosti. Novak Đoković je bio samo jedan meč udaljen od toga da postane i službeno najveći svih vremena, ali i da sruši još neke nevjerojatne rekorde.

Đoković je trebao pobijediti Medvedeva kako bi postao prvi tenisač nakon Rod Lavera (1969.) s kalendarskim Grand Slamom. Također, najbolji tenisač svijeta bio je na korak od toga da prestigne Rogera Federera i Rafu Nadala po broju osvojenih Grand Slamova. Sva trojica ih imaju po 20.

Čak i za Đokovića, vjerojatno mentalno najjačeg sportaša današnjice, taj teret bio je pretežak. Medvedev je igrao sjajno, a Đoković je bio nervozan od prvog poena. Previše je griješio, radio je neke pogreške koje mu nisu svojstvene i kako je meč odmicao, bilo je jasno da neće uspjeti.

Kraj meča je bio fascinantan. Od početka je publika u New Yorku glasno navijala za Đokovića. Bilo je to čudno i Srbinu jer je navikao da su tribine protiv njega. Ovaj put je bilo drugačije. Svi su željeli biti dio teniske povijesti i navijali su da Đoković uzme naslov. U jednom trenutku, u pauzi prije zadnjeg gema, kad je shvatio da je meč izgubljen, a dirnut podrškom tribina, Novak Đoković se pokrio ručnikom i počeo je ridati suze. Potpuno se emocionalno raspao i suze su potekle.

Nikad nismo vidjeli Novaka Đokovića u takvom izdanju. Pokazao je da nije hladni robot, već da je i on čovjek od krvi i mesa.

Publika je na kraju meča, kad je Medvedev servirao za meč, prekršila teniski kodeks i počela otvoreno zviždati Rusu. Bile su to scene koje se rijetko viđaju na teniskim terenima i zato smo odlučili prisjetiti se nekih od najneobičnijih i najbizarnijih događaja u povijesti bijelog sporta.

John McEnroe izbačen s Australian Opena

John McEnroe je jedan od najvećih tenisača svih vremena, ali i jedan od najvećih divljaka koje je bijeli sport ikad vidio. Povijest njegovih ispada je bogata baš kao i njegova trofejna riznica, ali najviše ostaje u sjećanju diskvalifikacija s Australian Opena 1990. U osmini finala Amerikanac je igrao protiv Šveđanina Mikaela Pernforsa i želio je doći do prvog GS naslova još od US Opena 1983. Prvi veći problemi počeli su u četvrtom setu pri vodstvu McEnroea 6:1, 4:6, 7:5, 2:4. Nakon što je izgubio poen, Amerikanac je bacio reket, a to je napravio i kod idućeg poena koji je promašio. Ovaj put reket se slomio i sudac mu je uzeo poen. Kako mu je to bila druga opomena, još jedna je značila diskvalifikaciju.

McEnroe je nastavio divljati, psovao je i bacao sve oko sebe. Sudac Armstrong nije imao obzira prema veličini legendarnog igrača i samo je kratko rekao u mikrofon da je meč gotov i da je McEnroe izbačen. U tom trenutku je 15 tisuća ljudi na tribinama ustalo i dalo podršku McEnroeu, koji je samo zapanjen stajao s rukama na bokovima. Posljednji igrač koji je prije McEnroea diskvalificiran s Grand Slam turnira zbog lošeg ponašanja bio je Španjolski Willie Alvarez, na Otvorenom prvenstvu Francuske 1963. godine.

Na konferenciji za novinare nakon meča McEnroe se smirio i pokušao je objasniti da nije znao da su uvedena nova pravila, prema kojima igrač najprije dobije opomenu, zatim kazneni bod, a onda slijedi diskvalifikacija.

Goran Ivanišević je razbio sve rekete i morao je predati meč

Goran Ivanišević je bio nešto blaža verzija McEnroea. Baš zato je najveći hrvatski tenisač svih vremena zvao upravo Amerikanca da mu bude prezenter kod primanja u Kuću slavnih ovog srpnja. Ivanišević možda nije bio najbolji igrač na Touru, ali bio je najomiljeniji. Sjećamo se kako je cijeli All England Club, na čelu s Jackom Nicholsonom, 9. rujna 2001. fanatično navijao da Goran uzme Wimbledon.

U karijeri je Ivanišević razbio na stotine i stotine reketa, ali najluđa priča je ona koja se dogodila manje od godinu dana prije nego što je senzacionalno uzeo Wimbledon.

Ivanišević je te 2000. dotaknuo samo dno, gubio je mečeve od anonimaca, a dvoboj koji je izgubio na Samsung Openu protiv Korejca Hyung-Taika Leeja ušao je u povijest. Ivanišević je razbio sve rekete koje je imao i morao je predati meč jer nije imao čime nastaviti igrati.

David Nalbandian u finalu Queensa protiv Čilića diskvalificiran jer je ozlijedio suca

Nalbandian je imao prvi set, a u drugom je Čilić uzeo break za vodstvo 4:3. Argentinac je u bijesu došao do linijskog suca i nogom je snažno udario u postolje stolice i ozlijedio mu nogu. Potekla je krv, a supervizor je odlučio da je meč prekinut.

"Veoma mi je žao, ali su frustracije na terenu u tenisu ponekad velike i plod su zgusnutog kalendara, a ATP i dalje ne čini ništa da zaštiti igrače. Jasno je da nisam trebao tako reagirati, pogotovo ne u finalu. Međutim, svi griješimo. Platit ću kaznu po pravilniku, ali smatram da je prestroga odluka supervizora da prekine meč", rekao je Argentinac.

Ludi Jeff Tarango i njegova još luđa supruga

Jeff Tarango je jedan od onih igrača koje više pamtimo po ponašanju na terenu nego po teniskim rezultatima. Amerikanac je u paru s Goranom Ivaniševićem igrao finale Roland Garrosa 1990., ali najviše je upamćen po neviđenom skandalu na Wimbledonu 1995. u meču protiv Nijemca Alexandera Mronza.

Tarango je stalno urlao na publiku, koja je navijala za Mronza, a nakon što se okrenuo prema tribinama, zaderao se iz petnih žila: "Umuknite", nakon čega mu je sudac dao opomenu. Tarango je tada u bijesu suca nazvao korumpiranim gadom, zbog čega je dobio kazneni poen. Tarango se tada samo pokupio s terena. Dok se sudac Rebeuh vraćao u svlačionicu, naletio je na Tarangovu suprugu Benedicte, koja ga je ošamarila. Kasnije je opravdavala svoj potez i rekla je: "Da je Jeff to učinio, bio bi isključen iz tenisa."

Tarango je kažnjen sa 60 tisuća dolara i dvogodišnjom suspenzijom.

Đoković izbačen s US Opena 

Novak Đoković izbačen je lani s US Opena u prvom setu meča osmine finala protiv Španjolca Pabla Carrena-Buste.

Srpski tenisač je za vrijeme meča protiv Španjolca Carrena-Buste izgubio živce i bez gledanja udario lopticu, koja je pogodila linijsku sutkinju u vrat. Sutkinja je potom pala na tlo i izgledalo je kao da ima poteškoća s disanjem.

Đoković je nesvjesno pogodio sutkinju direktno u vrat i zbog pravila US Opena diskvalificiran je pri rezultatu 6:5 za Španjolca, koji je napravio break. Srpski tenisač odmah je prišao sutkinji da vidi kakva je situacija te se istog trena ispričao, no povratka nije bilo.

Desetak minuta je trajalo vijećanje oko toga što će biti s nastavkom meča, a onda je odlučeno da je Đoković završio US Open.

Južni reketom razbio vlastitu glavu

Nekada osmi tenisač svijeta Mihail Južni u prvom kolu Roland Garrosa 2015. u meču protiv Damira Džumhura napravio je nešto totalno ludo. Južni se u jednom trenutku meča stao mahnito udarati reketom po glavi, dok ga je protivnik u čudu gledao. Južni je na kraju predao meč, iako je vodio 2:0.

Sličnu stvar napravio je 2008. godine tijekom meča s Nicolasom Almagrom u Miamiju. Tada se nakon izgubljenog poena toliko izudarao po glavi da je potekla i krv.

Samprasove suze i jedan od najdramatičnijih trenutaka u povijesti tenisa

Četvrtfinale Australije 1995. između Jima Couriera i Petea Samprasa i dalje se pamti kao jedan od najdramatičnijih mečeva u povijesti Grand Slam turnira.

Prije meča s Courierom Sampras je saznao da Tim Gullikson, njegov trener i prijatelj, ima terminalni rak mozga.

Sampras je bio izvan igre u prva dva seta i Courier je imao 2:0. Ipak, odlučio je nastaviti se boriti. Sampras je izjednačio na 2:2, a u petom se emocionalno raspao. Rasplakao se.

"Dok sam sjedio na klupi uoči promjene strana, počeo sam razmišljati o Timu. Sjetio sam se kako je u bolnici izgledao ranjivo i tužno. Nekoliko trenutaka kasnije sam se raspao. Sve te stvari koje sam držao u sebi izašle su van. Odjednom sam se počeo osjećati dobro. Mogao sam opet disati", kazao je Sampras nakon meča pa je dodao:

"Svi na stadionu su shvatili da nešto nije u redu, da prolazim kroz nešto neobično i emotivno. Bila je tišina, a onda sam čuo Jimov glas:

'Jesi li dobro, Pete? Ako želiš, možemo se vratiti i to učiniti sutra.' To me iznerviralo i izvuklo me iz užasnog stanja. Umjesto da razmišljam o Timu, morao sam pobijediti Jima."

Sampras je pobijedio u pet setova.

Kako je Sampras povraćao protiv Corretje i vratio se iz mrtvih

5. rujna 1996., u četvrtfinalu US Opena, Pete Sampras herojski je pobijedio Alexa Corretju (7:6, 5:7, 5:7, 6:4, 7:6), nakon što je povraćao i spasio meč-loptu i tie-break petog seta.

Amerikanac je imao tešku godinu. Od raka na mozgu u svibnju je umro njegov trener i prijatelj Tim Gullikson. Prvi put od 1992. Sampras je došao na US Open bez ijedne GS titule te sezone. U četvrtfinalu se suočio s 31. tenisačem svijeta Alexa Corretjom, klasičnim igračem na zemlji, koji nikada nije postigao zapažene rezultate na tvrdim podlogama.

Iako je bio veliki favorit, vrlo brzo je postalo jasno da nešto nije u redu. Sampras je uzeo prvi set, ali je zbog bolova u trbuhu prestao igrati kako zna i Španjolac je poveo 2:1. Premda slab, nekako je smogao snage za uzeti četvrti set, a prava drama odvijala se u petom. Sampras je u jednom trenutku počeo povraćati po terenu, a kasnije je i spasio meč-loptu.

"Ovo je bilo za Tima", nakon meča je rekao Amerikanac.

Sampras je na kraju u finalu US Opena pobijedio Michaela Changa.

Austrijanac davio Austrijanca

Posljednji tenisač koji je diskvalificiran prije Novaka Đokovića (US Open 2020.) s jednog GS turnira bio je Austrijanac Stefan Koubek na Roland Garrosu 2000.

Tada 23-godišnji tenisač igrao je u drugom kolu protiv Mađara Attile Savolta, a u četvrtom setu je, ljut zbog velikog zaostatka, pogodio dječaka koji skuplja loptice.

Sedam godina kasnije u Metzu je također izbačen s turnira, nakon što je u meču protiv domaćeg igrača Sebastiena Grosjeana vrijeđao suca zbog jedne krivo dosuđene lopte.

No, sve je to bilo ništa za incident koji je napravio iste godine na turniru u Kitzbuhelu u meču protiv sunarodnjaka Daniela Koellerera, poznatog po nadimku Crazy Koellerer.

Koubek se toliko iznervirao stalnim provokacijama bahatog Koellerera da je u jednom trenutku potpuno izgubio razum i krenuo u fizički obračun. Najprije je odgurnuo Koellererova trenera, a onda nasrnuo na tenisača. Uhvatio ga je za vrat i počeo ga daviti. Ovaj začudo nije odgovorio, nego je samo mirno nastavio gledati Koubeka i pijuckati vodu, uz lagani osmijeh.

Koubek se kasnije sam povukao na klupu, a sudac ga je diskvalificirao i pobjedu dodijelio provokatoru Koellereru.

"Kad sam u drugom setu imao 3:1, Koubek mi je rekao da će me pojesti, da će me ugristi. Nisam mu ništa odgovorio. Ne znam što mu se dogodilo, prošao je kraj mene i poludio. Počeo me je daviti i rekao mi je da mu ne govorim da je peder. Nisam mu ništa rekao. Nadzornik je bio ispred i potvrdio je da mu ništa nisam rekao", pričao je kasnije Koellerer.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.