kraj karijere sandra sukna

Sukno je riskirao život kad bi ušao u bazen: "Mogao je biti najbolji ikad"

Foto: Epa

JEDAN od najboljih hrvatskih, ali i svjetskih vaterpolista svih vremena, Sandro Sukno (28) jučer je objavio da se zbog problema sa srcem ostavlja aktivnog igranja.

> Sandro Sukno zbog zdravstvenih problema završio karijeru

Sukno se oprostio u najboljim godinama, toliko toga je još mogao dati hrvatskom vaterpolu, no zdravstveni problemi su bili preveliki. Riskirao je život svaki put kad bi ušao u bazen. Morao je odustati.

Već sad je jedan od najvećih svih vremena

''Oproštaj Sandra strašan je gubitak za hrvatski, ali i svjetski vaterpolo. Sandro je dugi niz godina jedan od najboljih igrača na svijetu i već sad mogu reći da je pronašao mjesto u panteonu najvećih koji su ikad igrali ovaj sport. Užasno mi je žao jer je tek sad dosegao svoj vrhunac, maksimalnu zrelost. Tek sad je mogao biti najbolji. Posebno mi je krivo jer znam koliko mi je značio vaterpolo, koliko je bio posvećen igri i koliko se želio vratiti u bazen. Mogu misliti kako se osjeća. Zato mu od srca želim sve najbolje u onome čime će se baviti u budućnosti. Ne sumnjam da će i u tome biti jednako dobar kao što je bio s loptom u rukama u bazenu'', rekao nam je najveći trener u povijesti vaterpola i treći najtrofejniji izbornik u povijesti sporta Ratko Rudić.

Rudića smo pitali zbog čega je Sandro bio toliko dobar, koja je tajna njegove dominantnosti u bazenu.

Razumio je igru bolje od ikoga, odluke koje je donosio u najtežim trenucima bile su nevjerojatne

''Sandro je izrazito talentiran igrač. Prepoznaje igru i donosi najbolje odluke u najtežim trenucima. Osjeća igru, a taktički, tehnički i fizički jedan je od najboljih igrača koje sam ikad vidio. Često je donosio neke odluke koje ni ja na klupi nisam prepoznao, a suigrače je činio puno boljima nego što oni objektivno jesu. Prototip je modernog igrača. Rekao bih da je on igrao vaterpolo budućnosti. Sandro je igrač bez slabe točke. Toliko je dobar bio.''

Znamo da je Sukno najbolji igrač na svijetu, ali kakav je kao čovjek pitali smo Rudića.

''Kao igrač je najbolji na svijetu, kao čovjek je pravi sportaš. Miran, tih, posvećen vaterpolu i sportu. Ne znam hoće li ostati u vaterpolu kao trener, nisam se čuo s njim oko planova, ali ponavljam, želim mu sve najbolje'', rekao nam je Rudić pa je zaključio za kraj:

''Oca sam mu također trenirao i s njima sam osvojio olimpijsko zlato u Los Angelesu 1984. Sa Sandrom sam uzeo olimpijsko zlato u Londonu 2012. i europsko u Zagrebu 2010. Otac Goran je bio odličan igrač, ali ne može se usporediti sa Sandrom. Sandro je jedan od najvećih svih vremena.''

Za Hrvatsku je Sukno debitirao s 18 godina i osvojio je četiri zlatne te po tri srebrne i brončane medalje na najjačim turnirima u vaterpolu

Sandro Sukno debitirao je za hrvatsku nacionalnu vrstu s 18 godina na Europskom prvenstvu u Malagi 2008. godine.

S Hrvatskom je osvajao zlata na OI-ju u Londonu 2012., na SP-u u Budimpešti 2017., na EP-u u Zagrebu 2010. i na Mediteranskim igrama u Mersinu 2013. godine. Srebrne medalje Sukno nosi s OI-ja iz Rija 2016., sa SP-a u Kazanju 2015. i Svjetske lige iz Podgorice 2009. godine, dok će bronce pamtiti na tri Svjetska prvenstva - u Rimu 2009., u Šangaju dvije godine kasnije i u Barceloni 2013. godine.

Dva puta najbolji igrač Jadranske lige i jednom najbolji igrač svijeta

Proglašen je najboljim igračem Jadranske vaterpolske lige 2013. godine, bio je drugi najbolji strijelac sa 61 postignutim zgoditkom.

Iste godine uz Crnogorca Aleksandra Ivovića bio je najbolji strijelac Svjetskog prvenstva na kojem je Hrvatska uzela broncu.

S 59 postignutih pogodaka (ne računajući završni turnir) bio je i najbolji strijelac te najbolji igrač Jadranske lige u sezoni 2014./15. Na završnom turniru postigao je tri pogotka i sva tri u završnoj pobjedi nad Jugom, a sve pod kapicom riječkog Primorja.

U izboru portala Total Waterpolo proglašen je za najboljeg igrača svijeta u sezoni 2016./17. od struke i novinara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.