Što se događa u Osijeku? "Ovo je katastrofa! Situacija je neprihvatljiva"

 "A u kakvom je to Osijek stanju? Završavamo novi stadion, treći smo na tablici, prijelazni rok je dobro odrađen. Iako smo malo slabiji nego što smo bili, imamo druge igrače koje se nešto pita. Možete li mi odgovoriti na moje pitanje?" rekao je sportski direktor Osijeka Ivica Kulešević početkom ožujka na konferenciji za medije kad je predstavio svog novog trenera Borimira Perkovića, koji je ekspresno zamijenio Austrijanca Renea Pomsa. Rekao, i dodali bismo, ostao živ.

Znate li kad je Osijek posljednji put slavio u HNL-u? Bilo je to 29. siječnja protiv Gorice, a nakon toga klub s Drave je čak deset kola bez pobjede. Momčad koja je na početku sezone pucala na sam vrh lige, u situaciji je da je jako blizu da ostane bez Europe, a što bi s obzirom na ulaganja bila katastrofa.

Loša sportska politika, katastrofalno odrađeni prijelazni rokovi, prodaja nekoliko najboljih igrača bez dovođenja adekvatnih zamjena te ulaganja u Pampas, doveli su do toga da Osijek više ne može pobijediti baš nikoga, a navijači sve više gube strpljenje, što su pokazali gađajući pivskim čašama i stolicama sportskog direktora kluba Ivicu Kuleševića nakon domaćeg remija s Lokomotivom u subotu. 

O situaciji u Osijeku razgovarali smo s klupskim legendama Davorom Rupnikom i Robertom Špeharom.

Rupnik: Tko je kriv? Pa to je jasno, netko tko je zadužen za sportsku politiku

''Neću otkriti toplu vodu ako kažem da situacija u Osijeku nije dobra. Razloga je očito više. Kako u svakom poslu, tako i u nogometu, vrijedi isto pravilo - kako vlasnik naredi, tako mora biti. Njihova odluka je bila da se moraju prodavati najbolji igrači kako bi se stadion dovršio u planiranom roku.

Premda i dalje mislim da aktualna momčad Osijeka nije loša, da ima kvalitetu, ne možemo je usporediti s onom u kojoj su bili Beljo, Ivušić, Škorić i Kleinheisler. Tko je za to kriv, to je jasno. Ljudi koji su u klubu zaduženi za sportsku politiku.

''Neki igrači nisu zaslužili igrati u Osijeku''

Nisam unutra, nemam pristup svim informacijama i ne poznajem dovoljno dobro detalje, pa ne znam o kakvim se ugovorima radi, ali i laiku je jasno da u Osijeku igraju neki igrači koji to nisu zaslužili.

Jednostavno, po meni, Topčagić ili Barri. Netko je potpisao jako puno po klub loših ugovora i sad sve dolazi na naplatu'', rekla nam je igračka legenda kluba te bivši trener Osijeka Davor Rupnik, koji je upozorio na neke nelogičnosti u samom kadroviranju momčadi.

''I kad je za vrijeme Bjelice bilo para, radile su se iste greške. Dovodili smo iste igrače na istim pozicijama, a kronično nam fali brzi stoper i razbijač u vezi''

''Osijeku fali nekoliko profila igrača. Neke pozicije mi nemamo, a najgore u svemu je da ih nismo imali ni kad je bilo para, kad je bio Bjelica. Godinama nam kronično nedostaje brzi stoper, fali nam prava šestica, razbijač na poziciji zadnjeg veznog, kakav je primjerice Mišić.

Pa u Europi smo ispadali svaki put baš zato što su nas ubijali na tim linijama. Umjesto toga, klub se nakrcao igračima sličnih profila. Mierez, Topčagić i Beljo, redom slični tipovi napadača. U vezi ista stvar, imamo nekoliko osmica, bez prave šestice'', rekao je.

Nakon što je puklo između Bjelice i uprave kluba, na klupu je stigao Rene Poms, koji je osječku avanturu počeo dobro, no početkom tekuće godine sve je otišlo nizbrdo. Poms je otišao, a na klupu je sjeo još jedan bivši igrač Osijeka Borimir Perković, koji bi mogao dobiti nogu bez da je ostvario ijednu pobjedu. 

''Osijek je izgubio respekt od ostatka lige''

''Situacija nije dobra, a Boro Perković je došao gdje je došao. Nije mu lako jer mora spašavati nešto što je ozbiljno krenulo nizbrdo. Kad izgubiš respekt od drugih, kad se pojavi apatija i bezidejnost u momčadi, onda se dogodi da i ono što znaš više ne znaš.

Deset utakmica bez pobjede je previše. U redu, kriza je, u momčad se uvukla nervoza, palo je samopouzdanje, ali ne mogu shvatiti da nema volje i emocije da se nešto pokrene. Ta želja i htijenje su jedini način da se ekipa može izvući iz krize. Nažalost, ja to ne vidim.

Međutim, unatoč tome što smo prodali nekoliko važnih igrača, nije da nemamo dobru i iskusnu ekipu. Jugović, Barišić, Mierez... da ne nabrajam dalje. Sve iskusni i dobri igrači. Razumio bih da se ovo događa da samo klinci igraju'', priča nam Rupnik.

Sadašnjeg trenera Belišća pitali smo koliko krivnje za očajnu situaciju na Gradskom vrtu imaju mađarski vlasnici koji su, čini se, puno više zabavljeni izgradnjom Pampasa, nego rezultatima. Tako da bi se lako moglo dogoditi da Osijek dobije daleko najljepši stadion u Hrvatskoj, a i šire, a da ostane bez Europe.

''Mađari su vlasnici. Čim si vlasnik, jasno je da se brineš o nečemu. Da nije tako, onda se ne bi poduzelo baš ništa. Nije na njima da se bave svakim segmentom kluba, pa ni Mirko Barišić u Dinamu ne dolazi na svaki trening. Postavili su svoje ljude, dali im zaduženja i svatko odgovara za svoj sektor.

''Imamo odličnih mladih igrača, a njima nitko ne daje šansu''

Očito je da su procijenili da klub i s ovakvim kadrom može izboriti Europu, a prioritet je bila izgradnja stadiona. Vjerujem da nije tako, da bi sigurno prolongirali dovršetak Pampasa, kako ne bi prodali neke igrače. Ovako, očito se nadaju da momčad može izboriti Europu, a po meni ekipa koja ima Miereza, Caktaša, Malenicu, Nejašmića ili Lovrića nije loša'', tvrdi Rupnik i zaključuje:

''Po meni je puno veći problem izostanak brige za mlade igrače. I u bivšoj Jugoslaviji Osijek je bio klub koji je proizvodio vrhunske talente, a puno njih je kasnije napravilo fantastične karijere. Danas su nas u tome prešišali svi. Imamo nekoliko jako finih mladih igrača i nije mi jasno da im se ne daje šansa i da im se ne vjeruje.''

Špehar: Ovo je katastrofa

Još i više nego Rupnik, situacijom u voljenom klubu je nezadovoljan jedan od najboljih igrača u povijesti Osijeka Robert Špehar. Igračka legenda i bivši predsjednik kluba nam kaže da je situacija katastrofalna i za svakog pravog navijača neprihvatljiva. 

''Ne postoji navijač Osijeka koji je zadovoljan s ovim što se događa u Osijeku. U nečije tuđe ime ne želim govoriti, ali za mene je ovo neprihvatljivo i katastrofalno. Ne mogu shvatiti da u HNL-u postoji klub koji je u nekoliko posljednjih godina toliko uložio i novca potrošio, a da ne može dobiti nikoga.

''Svaka čast na Pampasu, ali stadion je jedno, rezultati su nešto sasvim drugo''

Siguran sam da ima nekih koji će tražiti alibije i koji čitavu situaciju žele zamotati u celofan, ali to kod mene ne prolazi. Ne prihvaćam alibije da Osijek s ovakvim kadrom ne može pobijediti nikoga. U redu, dobit ćemo najljepši stadion u Hrvatskoj i čestitam vlasnicima na tome, ali nemojmo brkati kruške i jabuke.

Stadion je jedno, rezultati su nešto sasvim drugo. Posljednjih nekoliko godina stalno slušamo o Europi, o borbi za naslov, o osvajanju Kupa... Što se od svega toga dogodilo? Baš ništa. To je neprihvatljivo'', rekao nam je Špehar pa je dodao:

''Jasno je da je Bjelica s nekim svojim potezima kod gomilanja igrača imao prste u ovome što se trenutačno događa, no prestanimo više pričati samo o Bjelici. Nitko iskren i pošten neće reći da Neno nije imao i pozitivnih strana. Ne možemo se stalno vraćati na ono što je bilo, treba gledati naprijed. Ne želim prihvatiti alibije da smo prodali nekoliko igrača i da zato ne možemo nikoga dobiti.

Nitko me ne može uvjeriti da ova momčad i sad nema kadar za HNL. Umjesto toga, mi deset utakmica ne možemo pobijediti nikoga. Negdje se gadno pogriješilo jer kao što ni dobri rezultati ne dolaze preko noći, tako isto ni katastrofa ne nastupa bez uvoda u nju. Ovo što danas gledamo u Osijeku je samo produkt nečijeg rada, odnosno nerada.''

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.