Regija

Što je Rus napravio Vardaru? Rukometaši na vrhu Europe, nogometaši na dnu

Foto: EPA

U SAMO tjedan dana navijači Vardara doživjeli su šok zbog gubitka licence za natjecanje u nogometnoj Europa ligi i neopisivu sreću zbog osvajanja rukometne Lige prvaka. 

Najveći makedonski klub je u nezapamćenoj krizi nakon što je ruski vlasnik Sergej Samsonenko objavio da se povlači. Rukometaši su bez plaća uspjeli šokirati Europu i drugi put u povijesti postati europski prvaci, ali nogometaši će sljedeće godine biti bez europskih natjecanja iako su prvenstvo završili na drugom mjestu.

Samsonenko je izjavio da odlazi zbog nedostatka novca. Prilikom preuzimanja makedonskog velikana, koji je dobio za 81 tisuću eura, obvezao se godišnje u klub ulagati milijun i pol eura. 

"Od sedam godina u sportu, ovo je već treća u kojoj se mučim iz dana u dan u financiranju kluba konstantnim posuđivanjima i zaduživanjima. Osim toga imam u svojoj tvrtki više od pet tisuća zaposlenih ljudi, tu su i njihove obitelji i ne želim ih ugrožavati konstantno uzimajući novac za sport", poručio je Samsonenko koji je osvojio dvije Lige prvaka s rukometašima i jednu s rukometašicama.

Embed from Getty Images

Komiti: Ovo nam ništa ne znači dok nogometni klub tone

"Ništa nam ne znači rukometni uspjeh dok nogometni klub tone", poruka je Komita, najvjernijih navijača Vardara.

"Bili smo uvjereni da kao navijači trebamo ljude iz uprave, profesionalce pustiti da rade svoj posao. Nismo htjeli biti kočnica koja će zaustaviti napredak kluba. Ne možemo više šutjeti dok klub tone pred našim očima. Tražimo odgovore od onih koji ignoriraju situaciju u kojoj je naš klub. Nama ni rukometni Final Four ništa ne znači kad je naša prva ljubav u ovakvoj situaciji."

Vardar zbog dugovanja nije dobio licencu za nastup u Europi, ali je izbjegao dvogodišnju suspenziju. 

Na pomolu novi preokret: "Tko kaže da je kraj?"

Posljednje informacije iz Makedonije govore da se Samsonenko predomislio i da će ostati u Vardaru, ali samo u rukometnom klubu. Navodno je dobio pomoć lokalnih kompanija i investitora. 

"Zašto svi pričaju o nekom kraju? Idemo i po treću titulu", poručio je Samsonenko nakon finala u kojem je Vardar slavio protiv Veszprema. 

Ovo je drugi put da Rus da prijeti odlaskom. Prvi put je prijetio 2017. godine nakon što su se Komiti i ostali navijači Vardara pobunili na cijenu ulaznica u play-offu Europa lige protiv Fenerbahčea. Samsonenko je stavio cijene ulaznica od 30 do 50 eura i poručio navijačima da je to sitnica u odnosu na ono što je dao makedonskom sportu.

"Nikad me ništa u životu nije pogodilo kao kritike u posljednjih nekoliko dana. Odlučio sam, odluka je bila teška, ali ja više neću ulagati u nogometni i dva rukometna kluba. Ovo je moja posljednja sezona u Makedoniji. Nijedna cijena ulaznica ne može se mjeriti s novcem koji sam uložio u makedonski nogomet, rukomet i tenis", rekao je pa se mjesec dana kasnije predomislio. 

Sada su i rukometni i nogometni klub u financijski puno težoj situaciji nego te 2017. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.