toronto nba prvak

Srušio dinastiju Warriorsa i pokorio NBA ligu, a prije 16 godina gubio od Splita

Foto: Guliver Image/Getty Images

NEUTRALNI navijači vole kad se ruše dinastije i kad se piše povijest sporta. Raptorsi su novi NBA prvaci, a Toronto ne spava danima. Nikad se u povijesti nije dogodilo da jedan kanadski klub uopće dođe do velikog finala, a kamoli da se popne na sam vrh. Raptorsi su to zaslužili. Put do raja nije mogao biti teži. U drugom kolu doigravanja izbacili su Sixerse, koji su bili blagi favoriti. Protiv Bucksa i Giannisa su opasno visjeli, ali su i taj izazov preživjeli. A onda im je u velikom finalu stigao najteži mogući protivnik - Golden State Warriors, ekipa koja je iz temelja promijenila košarku i momčad koja je obilježila posljednje desetljeće najjače košarkaške lige svijeta.

Toronto je i to izdržao i nakon šest fantastičnih utakmica došao je do naslova prvaka. Kanada slavi svoje heroje - Leonarda, Lowryja, Greena, VanVleeta, Ibaku… Međutim, čovjek koji je Raptorse vodio s klupe ima pravu filmsku priču.

Njegova priča je filmska

Nick Nurse je u Torontu punih šest godina. Uvijek je bio pomoćna radna snaga, a dok je obavljao prljave poslove maštao je da će jednog dana on biti taj koji će s klupe povlačiti ključne poteze. Nije mogao ni sanjati da će u svojoj prvoj sezoni osvojiti prsten prvaka. Nurse je još uvijek relativno nepoznat trener, ali oni koji znaju kažu da mu je specijalnost napadačka košarka. Ipak, do naslova je stigao fantastičnom obranom, a najvažniji posao odradio je u mentalnoj pripremi svojih igrača. Vjerovao je u njih čak i kad bi podbacili u nekoj utakmici. Satima je s njima razgovarao, pumpao ih samopouzdanjem i uvjerio ih je da su najbolji na svijetu. Kawhi Leonard u Torontu je dokazao svima da je u ovom trenutku najbolji igrač svijeta, ali od ostatka momčadi, nikad do kraja realiziranih talenata i nedorečenih igrača, Nurse je stvorio stroj koji je pokorio NBA ligu.

Dobre, ali nikad dokazane igrače uvjerio je da su najbolji na svijetu

Pascal Siakam nametnuo se kao jedan od najpolivalentnijih igrača u ligi, Kyle Lowry uvijek je bio talent, igrač od kojeg se puno očekivalo, ali nikad ga se nije dočekalo. Lowry je u šestoj utakmici finala odigrao prvu četvrtinu za pamćenje i trasirao je put prema tituli. Danny Green je još u Spursima bio specijalac za trice i jedan od boljih obrambenih igrača. Nurse ga je pretvorio u igrača zadatka. Što tek reći za Freda VanVleeta? U ključnim trenucima, kad bi kreativnu pauzu uzeli Leonard, Lowry i Siakam, tricama i rudarskom obranom ubijao je Warriorse i nije im dopuštao da naprave preokret. Sve je to djelo Nicka Nursea, trenera koji još uvijek nema ime, ali čija će reputacija svakim danom biti sve veća.

Prije nego što je uplovio u NBA vode, ovaj 51-godišnji trener 11 godina je radio u Europi, uglavnom u nekošarkaškoj Velikoj Britaniji, gdje je pekao zanat. Trenirao je Birmingham, London  i Manchester, a najdulje se zadržao na klupi Brighton Bearsa, s kojima je u sezoni 2003./04. u ULEB-ovom kupu igrao i protiv Splita.

Prije 16 godina izgubio od Splita

U Brightonu su u studenom 2003. Splićani bili bolji 87:86, a mjesec dana kasnije Nurseova momčad slavila je na Gripama 91:85.

I Brighton i Split u skupini su završili s omjerom 4-6 te nisu vidjeli top 16.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.