Sportska inspekcija je u Dinamu. Evo što bi se moglo dogoditi s klubom

Foto: Igor Kralj/Pixsell

SPORTSKA inspekcija je, prema najavama otprije deset dana, i službeno započela nadzor nad Dinamom. Podsjetimo, navedena institucija je od 21. prosinca 2022. do 10. siječnja ove godine zaprimila više predstavki kojima se ukazuje na možebitne nepravilnosti u radu i postupanju tijela upravljanja u GNK Dinamu. 

Nakon pravorijeka sportske inspekcije saznat ćemo epilog barem jednog dijela sapunice oko hrvatskog prvaka. Uz nju, važnu ulogu u raspetljavanju situacije u Dinamu imat će i Gradski ured za opću upravu i imovinsko-pravne poslove, kojem je sportska inspekcija proslijedila dio prigovora koje je dobila na svoju adresu.

O čemu odlučuje sportska inspekcija?

Sportska inspekcija provodi nadzor nad provedbom odredbi Zakona o sportu i temeljem njega donesenih propisa te poduzima mjere i radnje za koje je ovlaštena ovim Zakonom. U fokusu njenog ispitivanja bit će sporna skupština Dinama iz prosinca 2022. godine.

Na njoj je većina skupštinara, onih koji su odani Zdravku Mamiću, glasala za odlazak Krešimira Antolića, ali je Izvršni odbor na čelu s Mirkom Barišićem odbio provesti tu odluku. Sada se dvije struje spore o tome tko ispravno tumači klupski Statut i njime utemeljene ovlasti pojedinih tijela.

Postoje tri sporna člana Skupštine koji prema Zakonu o sportu ne bi smjeli biti Dinamovi skupštinari jer su profesionalni zaposlenici drugih udruga u istom sportu. Riječ je o Damiru Krznaru (trener Maribora), Stjepanu Deveriću (Lomnica) i Saši Jankoviću (HNS).

Jedna od opcija je da će sportska inspekcija takvu skupštinu proglasiti nevažećom, pa tako i odluke donesene na njoj, uključujući Antolićevu smjenu. S druge strane, ako se utvrdi da je skupština održana po propisima, Antolić bi vrlo brzo mogao postati bivši. Važno je napomenuti da inspekcija ima ovlast donositi hitne odluke, što bi moglo donijeti rasplet situacije već do kraja dana.

Dva glavna Mamićeva potrčka povukla krivi potez?

Dva glavna Mamićeva potrčka u klubu, Damir Zorić i Miroslav Rožić, možda su precijenila svoje mogućnosti. Naime, oni su inicirali skupljanje potpisa skupštinara za izvanrednu skupštinu, što je dodatno intenziviralo interes medija, javnosti i politike.

Na kraju bismo mogli vidjeti scenarij u kojem su sami sebe lošim potezom izbacili iz kluba. Posljednja skupština nije jedino što inspekcija razmatra. Ona će vjerojatno gledati i postoji li presuda ili kazneni postupak protiv nekog od skupštinara koji bi im priječio ostanak u Skupštini.

Također, bavit će se i višestrukim prijavama članova protiv Miroslava Rožića zbog puštanja informacija u javnost i kaljanja imena kluba drugim postupcima, ali i prekoračenja ovlasti Nadzornog odbora kojem je na čelu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.