Ramos među elitom: Ovo je deset najboljih braniča strijelaca u povijesti

Foto: Guliver Image/Getty Images

ZGODITKOM Deportivu u sudačkoj nadoknadi, Sergio Ramos ušao je među deset najučinkovitijih obrambenih igrača u povijesti. Ovaj branič madridskog Reala tako je sa samo 30 godina ušao u nogometne almanahe, među društvo koje je karijeru završilo s više golova na kontu no mnogi slavni napadači. No krenimo redom.

10. Sergio Ramos - 76 golova

Sergio Ramos profesionalnu je karijeru započeo u Sevilli 2003. da bi nakon dvije godine prešao na Santiago Bernabeu za 23 milijuna eura, što ga je u to vrijeme činilo jednim od najskupljih braniča svijeta. Tijekom 13 godina u Madridu Sergio Ramos postao je stožerni igrač Los Galacticosa, skupivši gotovo 500 nastupa u svim natjecanjima. Njegova sposobnost zabijanja golova u presudnim trenucima nevjerojatno se razvila tijekom godina, tako da ovaj s 30 godina na leđima već ima 76 golova na kontu, dok je u La Ligi već na četvrtom mjestu svih vremena. Vjerojatno najvažniji gol u karijeri koji ocrtava njegovu snalažljivost u protivničkom kaznenom prostoru, postigao je u finalu Lige prvaka 2014. Inače, podjednako uspješan bio je u dresu španjolske reprezentacije, gdje je već upisao 138 susreta, uz deset golova.

9. Andreas Brehme - 78 golova

Slavni Nijemac Andreas Brehme karijeru je počeo u HSV-u iz Barmbeka, nakon čega je preko Saarbrückena došao u Kaiserslautern, gdje je u pet godina odigrao više od 150 susreta. Sjajni nastupi na mjestu lijevog beka osigurali su mu transfer u minhenski Bayern, odakle je 1988. prešao u milanski Inter. Četiri godine proveo je u Milanu, da bi karijeru nakon epizode u španjolskoj Zaragozi završio kao 38-godišnjak u Kaiserslauternu. Ukupno je u klupskoj karijeri upisao 509 susreta i čak 65 golova. Za reprezentaciju Njemačke upisao je 96 nastupa, dodavši deset golova, a kao njegov najupečatljiviji gol ostat će zapamćen onaj u finalu Svjetskog prvenstva 1990. godine protiv Argentine.

8. Ian Harte - 97 golova

Ian Harte karijeru je počeo u Leeds Unitedu, gdje je bio jedan od važnijih igrača one slavne momčadi s Elland Roada koja je palila i žarila Premierligom i kontinentalnim natjecanjima. Najljepši gol ovog lijevog beka i specijaliste za slobodne udarce ostat će onaj iz sezone 2002./2003. kada je zabio za pobjedu protiv Arsenala i tri boda koja su Leedsu značila ostanak u prvoj ligi. Godine 2004. nakon osam sezona u Premier ligi, Harte je prešao u Levante, odakle se 2007. vratio u Sunderland i karijere mu je krenula nizbrdo. Igrao je za Blackpool, Carslie, Reading, dok je kopačke objesio nakon dvije godine u dresu Bournemoutha. U karijeri je u 547 susreta zabio 85 golova, dok je 12 dodao kao član irske reprezentacije za koju je nastupio 63 puta.

7. Siniša Mihajlović - 104 gola

Interesantno, osmo mjesto sa Steveom Bruceom dijeli legendarni srpski reprezentativac Siniša Mihajlović s još legendarnijim udarcem. U posljednjih nekoliko desetljeća vjerojatno ne postoji lista najboljih izvođača slobodnih udaraca bez njegova imena. Ovaj rođeni Vukovarac karijeru je počeo u Borovu, odakle je preko Vojvodine, stigao u Crvenu Zvezdu. Uslijedile su dvije godine u Romi, četiri u Sampdoriji, nakon koje 1998. prelazi u Lazio. Posljednje dvije godine u karijeri proveo je pak u dresu milanskog Intera. Dvaput je osvojio Serie A, četiri puta talijanski kup, a triput Superkup. Ovaj lijevi bek ukupno je u karijeri, kada je riječ o klupskim natjecanjima, skupio 467 susreta i postigao 71 gol, dok je u dresu jugoslavenske reprezentacije igrao 63 dvoboja u kojima je zabio deset zgoditaka.

6. Franz Beckenbauer - 108 golova

Slavni njemački libero Franz Anton Beckenbauer karijeru je počeo u dresu Bayerna iz Munchena, za koji je od 1964.do 1977. odigrao čak 439 utakmica, postigavši 75 golova. Godine 1977. na tri se godine otisnuo u Ameriku, da bi se potom vratio u HSV. Karijeru je završio 1983. godine u dresu New York Cosmosa. Tijekom 572 utakmica klupske karijere zabio je 94 gola u svim natjecanjima, a još 14 dodao je igrajući za reprezentaciju Zapadne Njemačke. Iako je cijelu karijeru proveo na mjestu posljednjeg čovjeka obrane, zbog svoje elegancije, pokretljivosti i tehničkog znanja, Beckenbauer je vrlo često bio i playmaker svoje momčadi, a na krilima njegovih sjajnih nastupa Zapadna Njemačka i minhenski Bayern dominirali su svjetskim nogometom tijekom sedamdesetih godina.

4. Roberto Carlos - 113 golova

Nakon četiri uvodne godine u Brazilu, 1995. Roberto Carlos je prešao u milanski Inter, odakle već nakon jedne sezone prelazi na Santiago Bernabeu, gdje u dresu Reala nastupa punih devet godina. Godine 2009. prešao je u Fenerbahče, da bi nakon sezone u Corinthiansu prešao u Anzhi iz Mahačkale, nakon koje je i završio karijeru. Ukupno je u klupskoj karijeri odigrao 820 utakmice, zabivši čak 102 gola. Također je upisao 125 nastupa za Selecçao, u čijem je dresu postigao 11 golova. Tijekom godina Roberto Carlos je postao sinonim za ubojite i iznimno snažne slobodne udarce, a njegov gol Francuskoj 1997. u zagrijavanju za Svjetsko prvenstvo godinu kasnije, ostat će zauvijek upamćen kao jedan od najbolje izvedenih slobodnjaka u povijesti nogometa.

4. Steve Bruce - 113 golova

Danas 55-godišnji Steve Bruce u karijeri je igrao za Gillingham, Norwich City, Birmingham i Sheffield United, dok je najveći trag ostavio u dresu Crvenih Vragova za koje je nastupao od 1987. do 1996. godine, gdje je činio neprelazni tandem s Garyjem Pallisterom, skupivši preko tri stotine nastupa. Tijekom karijere ovaj stasiti stoper odigrao je čak 737 susreta, zabivši pritom čak 81 gol. Iako je dobar dio njih tijekom godina pospremio iz kaznenih udaraca, Bruce je bio vrlo opasan i u prekidima, a ostat će upamćeno kako je u sezoni 1990. - 1991. postigao čak 19 golova. Interesantno, Bruce nikada nije zaigrao u dresu engleske reprezentacije, što je bio i ostao san do umirovljenja u dresu Sheffielda u 39. godini.

3. Fernando Hierro - 163 golova

Ova ikona madridskog Reala karijeru je počela u Valladolidu, odakle je 1989. došao na Bernabeu. Tijekom 14 godina skupio je čak 439 utakmica. Godine 2003. kratko je nastupao u Al Rayyanu, da bi karijeru završio u Boltonu 2005. godine. Tijekom klupske karijere upisao je 716 nastupa, u kojima je zabio 134 gola. Za reprezentaciju je nastupio u 89 dvoboja, postigavši 29 golova, što ga stavlja na četvrto mjesto najboljih strijelaca svih vremena. U karijeri je osvojio tri Lige prvaka, dva Interkontinentalna Kupa, europski Superkup, pet naslova prvaka španjolske lige, jedan kup i četiri španjolska Superkupa. Hierro je tijekom karijere bio nepogrešivi izvođač kaznenih udaraca, dok je vrlo opasan bio iz slobodnjaka.

2. Daniel Passarella - 174 gola

Daniel Passarella karijeru je počeo u Sarmientu da bi potom čak osam godina proveo u dresu River Platea. Godine 1974. prešao je u Fiorentinu, da bi nakon četiri sezone prešao u Internazionale, odakle se vratio 1998. u River Plate, gdje je godinu kasnije i završio karijeru. Tijekom 18-godišnje karijere Passarella je upisao preko 600 stotina nastupa u svim natjecanjima, a postigao je 152 gola. Za reprezentaciju Argentine zaigrao je 70 puta, dodavši 22 gola. U povijesti će ostati upisana njegova treća sezona na El Monumentalu, kada je u 35 ligaških susreta zabio 24 gola, što su bile nevjerojatne brojke za jednog stopera i to prilično niske građe. Passarella je bio rođeni kapetan, a svojim je sjajnim nastupima predvodio Argentinu do naslova svjetskog prvaka 1978. godine.

1. Ronald Koeman - 253 gola

Na prvom mjestu vječne ljestvice nalazi se Nizozemac čiji doseg vrlo vjerojatno nitko nikada neće stići. Ronald Koeman karijeru je započeo u Groningenu, odakle je prešao u Ajax, a potom i PSV. Godine 1989. postao je igrač Barcelone, da bi se nakon šest godina vratio u Nizozemsku, gdje je u redovima Feyenoorda završio karijeru. Tijekom karijere Koeman je odigrao 685 utakmica, zabivši nevjerojatnih 239 golova. Toj brojci dodao je i 14 golova, koe je zabio u 78 nastupa u nacionalnom dresu. Razloge ovim brojkama može se tražiti i u činjenici da je Koeman ponekad znao zaigrati kao defenzivni vezni, međutim to ni u kom slučaju ne može umanjiti njegovu nevjerojatnu ubitačnost, bilo da je riječ o kaznenim ili slobodnim udarcima, dok su Koemanovi golovi iz igre i danas su sinonim za rijetko viđene projektile iz enormne daljine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.