Šokantan potez hrvatskog amaterskog kluba. Istupaju iz lige i prestaju plaćati igrače

Foto: NK BŠK

U AMATERSKOM nogometu godinama je uobičajena praksa plaćati igrače po treningu, utakmici, mjesečno ili po sezoni. BŠK Brezovac, klub iz okolice Bjelovara koji je prošle sezone osvojio sedmo mjesto u konkurenciji 14 klubova bjelovarsko-bilogorske Prve županijske nogometne lige, također je djelovao na taj način.

Sve do petka, kada je vodstvo kluba održalo sastanak pa povuklo drastičnu mjeru - prestaju plaćati igrače i preselit će se iz prvog županijskog ranga u treći. Tajnik BŠK-a Goran Sabljić dao je izjavu za Index i objasnio razlog takve odluke koja je iznenadila pratitelje lokalnog nogometa.

Što je vodstvo kluba dovelo do radikalnog poteza da istupi iz Prve ŽNL i ode u Treću ŽNL te da prestane s plaćanjem amaterskih nogometaša?

Više je razloga dovelo do ovoga. Prije svega, mi koji vodimo klub smo čisti volonteri, dajemo svoje slobodno vrijeme i svoj novac, a obitelji nam trpe. Nismo se više htjeli dovoditi u situaciju da nas pojedini igrači ucjenjuju i postavljaju nam uvjete.

Kada smo sve zbrojili, izdvajanja za seniorsku ekipu u Prvoj ŽNL su prevelika. Odlučili smo da ništa nećemo izgubiti ako ekipu prijavimo za Treću ŽNL, gdje će domaći igrači, od juniora do veterana, igrati za pivo i kobasicu, kako se nogomet nekad igrao.

Nećemo plaćati igrače te ćemo ta financijska sredstva preusmjeriti na dodatno poboljšavanje uvjeta, odnosno infrastrukture te na rad s mladima. Zaključili smo da je isključivo bitan rad s mladima, a nebitno je u kojem će rangu igrati seniorska ekipa.

Možete li otprilike reći koji ste iznos izdvajali po sezoni?

Razlika između igranja u Prvoj ŽNL i Trećoj ŽNL bit će 15-16 tisuća eura. To se odnosi na naknade za putne troškove igrača, trenera i razliku za suce i delegate. Sredstva ćemo u narednoj sezoni, koju ćemo igrati u Trećoj ŽNL, uložiti u automatsko navodnjavanje igrališta. Sve što smo napravili proteklih pet godina na našem Celtic Parku svrstava nas među najbolje amaterske klubove.

Nijedan amaterski klub u županiji neće imati uvjete kakve mi imamo, s obzirom na to da smo izgradili dvije nove svlačionice s podnim grijanjem i zajedničkim tuševima, a tu su i igralište s umjetnom travom, reflektori, natkrivanje tribina, nove tribine na igralištu s umjetnom... Nastavit ćemo volonterski raditi, naravno uz pomoć sponzora kao neizostavnog dijela priče.

Goran Sabljić, tajnik BŠK-a (lijevo) / Foto: NK BŠK

Vjerojatno ste razgovarali s trenutnim igračima u klubu. Što su rekli kada ste im poručili da ih više nećete plaćati?

Obavili smo razgovor s igračima i većina je rekla da ne želi igrati niži rang. Podržavamo ih, nemamo ništa protiv toga, neka idu i zarade. Dobili smo sliku o tome kome je stalo do Brezovca, a kome do nečega drugoga. 

Koliko je igrača najavilo da će ostati?

Od 20-ak igrača koje smo imali seniorskom rosteru, očekujemo da će ih 15-ak otići, a pet-šest ostati. Sve te razgovore s igračima obavili smo po završetku prošle sezone, dok smo tek u petak potvrdili da ćemo iduće sezone igrati u Trećoj ŽNL. Dakle, tek smo ušli u ovu priču.

Razgovarat ćemo s onima koji se ne mogu odlučiti, pa ćemo vidjeti. Taman da i svi odluče napustiti klub, već sad imamo 15-ak domaćih igrača od kojih su dio juniori, a dio oni iz drugih klubova, koji su najavili da će se vratiti kako bi igrali za voljeni klub.

Jeste razmišljali o tome da će onima koji žele igrati za BŠK neovisno o novcu sada biti teško prebaciti se u puno niži rang?

Dečki koji će ostati su oni koji su manje igrali u Prvoj ŽNL, koji su bili samo broj i uskakali kada je nedostajalo drugih igrača i kada je rezultat bio pozitivan. Nakon dugo vremena u sporednim ulogama, dobit će glavne uloge i sigurno biti zadovoljniji no što su bili.

Nogometaši koji će sada napustiti klub mogli bi biti ocrnjeni jer će se misliti da igraju isključivo radi novca. Jeste li razmišljali o tome iz, zapravo, prijateljskog kuta?

Napravit ćemo zajedničku večeru kako bismo se rastali u prijateljskim odnosima, nema ljutnje. Ako dečki smatraju da vrijede više i mogu zaraditi novac, podržavamo ih. Nikoga nećemo ocrniti, svakom ćemo se zahvaliti i svatko ide svojim putem. Ostat će oni kojima su važniji ljubav prema klubu, mjestu i atmosferi nego novac ili igranje u višem rangu.

Jeste li mogli ostati u Prvoj ŽNL i natjecati se s, kako kažete, domaćim igračima, a ne da idete u Treću ŽNL?

Mogli smo igrati Prvu ŽNL, ali borili bismo se za ostanak jer ne bismo bili dovoljno kvalitetni. Zaključili smo da bismo ispali iz Prve ŽNL i tako imali neugodnu atmosferu. Ovako idemo u Treću ŽNL, koju želimo osvojiti. Naravno, ne želimo godinama biti u trećem rangu.

Kupit ćemo si godinu dana dok se ne posložimo. Hvala Bogu, imamo puno mlađih kategorija, uložit ćemo u kvalitetne licencirane trenere i od mladih igrača, koji dolaze i koji će sada dobiti priliku, stvoriti ekipu za Drugu ŽNL.

Vidjet ćemo što će biti, no dugoročni cilj nije nastupanje seniorske ekipe u Prvoj ŽNL. Igrali Prvu, Drugu ili Treću, cilj je razvoj mladih igrača koje želimo izvesti na pravi put. Takav je stav kluba.

Dio klupskih prostorija / Foto: NK BŠK

Spominjete fokus kluba na mlade. Koliko djece imate u BŠK-u?

U sljedeću sezonu ulazimo s velikim brojem kategorija. Imamo predtakmičare, a to su djeca predškolske dobi koja će igrati turnire bez bodovanja. Imamo dvije ekipe u U-9 kategoriji, dvije u U-11 kategoriji, U-13 i U-15 kategoriju, juniore i razmišljamo o prijavljivanju kadeta.

Problem su nam nedostatak trenera i prostora. Puno je kategorija, a nemamo pomoćno igralište. Sigurno je da ćemo imati osam mlađih uzrasnih kategorija plus seniore. Time smo iza Bjelovara i Mladosti iz Ždralova (hrvatskim trećeligašima, op. a.) treći klub u gradu. Otprilike govorimo o 140-150 djece, na što moramo biti ponosni. To je pravi put kluba.

Je li teško voditi amaterski hrvatski klub?

Jako teško. Da u našoj Upravi nema nas nekoliko entuzijasta koji živimo za klub i hrpe sponzora, ne bi to bilo moguće. No, kada je ljubav tako velika i kada netko nešto toliko voli... Nema radne akcije na kojoj nismo bili, nema što nismo napravili. 

Naravno, nije to samo tako u našem klubu, ima ih još u kojima djeluju entuzijasti. Nažalost, puno se klubova ugasilo i izvjesno je da će se to događati i ubuduće. Mora postojati sloga, a u Brezovcu je prava ekipa.

Bilo je teško donijeti ovu odluku, naravno, ali nismo uzdrmani. Vjerujem da smo pravilno postupili. Hrpa je pozitivnih komentara, gotovo bez negativnih, i vjerujem da će sve biti u redu.

💚

Objavljuje Nk BŠK Brezovac u Petak, 21. lipnja 2024.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.