IKONA HNL-a

Skoro je prekinuo karijeru zbog odluke trenera. Sad je živuća legenda HNL-a

Foto: EPA, Baza EVA / FAH, Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

"HNL je za mene bio san. Bio sam dječak iz Hercegovine koji je sanjao da će jednog dana igrati u svojoj Hrvatskoj. Tek kad sam došao u HNL naučio sam osnovne kretnje i postao ozbiljan igrač. Imao sam tada već 25 godina. Podcjenjivali su me, ali ja sam bio odlučan da svima dokažem koliko vrijedim", opisao je Ivan Krstanović svoj nogometni put kojim će kasnije stići do statusa živuće legende HNL-a. 

Sinoć na Poljudu, u zaostaloj prvenstvenoj utakmici, 38-godišnji Krstanović zabio je dvije golčine i donio veliki bod Slaven Belupu (2:2), šestom klubu u čijem dresu je pogađao mrežu Hajduka. Prvi put napravio je to prije deset i pol godina igrajući za NK Zagreb, a nastavio je bušiti Hajduk kao igrač Dinama, Rijeke, Zadra i Slavena. Krstanović je Hajduku zabio 16 puta, a nijedan igrač u povijesti lige nije zabio više golova nekom klubu. 

Medić ga je prodao Mamiću, ali mu nije htio isplatiti njegovih 40 posto od transfera 

Prošlo je 13 godina otkako je iz Posušja stigao u NK Zagreb, a tadašnji trener Luka Pavlović najavio je da će Krstanović postati prvi napadač lige. Imao je pravo. S 19 pogodaka Krstanović je bio najbolji golgeter HNL-a u sezoni 2010./11., a iza njega su ostali Ante Vukušić i Mehmed Alispahić.

Nakon sjajne sezone, zasluženi odmor u Tomislavgradu Krstanoviću je prekinuo predsjednik Zagreba Dražen Medić. Pozvao ga je da se hitno vrati jer ih u Maksimiru na sastanku čeka Zdravko Mamić. Gazda Dinama je za 196 centimetara visokog napadača iskeširao milijun eura. 

"Dogovorili smo se za deset minuta", prisjetio se Krstanović, kojem je prema ugovoru s NK Zagrebom trebalo pripasti 40 posto od transfera.

Međutim, Medić ga je prevario. Nije mu nije isplatio njegov dio, dug je narastao na 600 tisuća eura, a Krstanović je pokrenuo sudski spor i borio se sve do Vrhovnog suda. Kada je nogometni savez zbog dugovanja suspendirao Zagreb iz prve lige, Krstanoviću su počele sjedati prve rate i povukao je zahtjev za suspenzijom.

Partizan je dolazio u Zagreb zbog Krstanovića 

Prije Dinama, milijun eura odštete za prvog strijelca HNL-a službeno je ponudio Partizan, pa se Medić više puta susreo s pitanjem zašto je od predsjednika beogradskog kluba Dragana Đurića tražio još pola milijuna eura i na kraju ga odbio. Za Krstanovića je bio zainteresiran i Hajduk.

"Nagovorio sam Mamića da uzme Krstanovića jer sam vjerovao da s njim može ući u Ligu prvaka. Htio sam da Zagreb bude prisutan na europskom tržištu kroz svog bivšeg igrača", govorio je Medić, nakon što je prodao Krstanovića u Dinamo.

Bio je to najsretniji dan u životu onog dječaka iz Hercegovine s početka teksta, koji je do 25. godine igrao kao napadač u Tomislavgradu, Drinovcima i Posušju te maštao o transferu preko granice. Kada ga je trener kadeta u Tomislavgradu želio prebaciti na poziciju braniča zbog njegove visine, Krstanović je odbio i bio je spreman odustati od nogometa. Tvrdoglavo je branio svoj stav, sve dok trener nije popustio i vratio ga u vrh napada. 

Nikad nije imao menadžera 

Krstanović nikada nije imao menadžera i o njegovoj karijeri brinuli su članovi obitelji, otac Jozo i njegova braća Ilija i Ivan. Taj posao nisu htjeli prepustiti ni Zdravku Mamiću koji je u suradnji sa sinom Mariom i njegovim partnerima bio menadžer mnogobrojnim igračima Dinama.

Krstanović je s Dinamom potpisao trogodišnji ugovor, a u svojoj prvoj službenoj utakmici, u 2. pretkolu Lige prvaka protiv Neftčija, zabio je dva pogotka. S tribina su ga prvi put u Hrvatskoj gledali otac Jozo i majka Ruža, kojima je u suzama posvetio golove. 

Jedan od njih je zabio iz penala i bio je potpuno miran.

"Pitam sam Sammira mogu li pucati i dopustio mi je. Uopće nisam imao tremu dok sam pucao penal. Imao sam tremu dok sam izlazio na teren prije početka utakmice. Kasnije je to nestalo", prisjetio se Krstanović debija u Maksimiru. 

Prekinuo je Dinamovu tragediju u Ligi prvaka 

U Dinamu je ostao do 2013. godine, a u posljednjoj sezoni zabio je 11 pogodaka, uključujući i gol Dinamu iz Kijeva u Ligi prvaka, u petoj minuti sudačke nadoknade, iz penala kojeg je sam izborio. Dinamo je tako osvojio prvi bod u Ligi prvaka te sezone, prvi nakon 11 poraza u nizu i prvi nakon 13 godina čekanja. Taj gol Krstanović je također posvetio svojoj obitelji. 

Krstanović je u karijeri samo četiri puta promašio penal, a izveo ih je ukupno 40. Zanimljivo, trener Belupa Stipić prošle godine na Poljudu ga je uveo s klupe samo da izvede penal, a Krstanović je to po običaju uspješno odradio.

Bilić ga je stavio na širi popis. To mu je do danas najveća čast u karijeri 

U srpnju 2013. godine potpisao je za Rijeku, a iznos transfera nikad nije objavljen. Sukobio se s navijačima Armade koji su mu zviždali i neprimjereno gestikulirao prema njihovoj tribini. Trener Matjaž Kek izbacio ga je iz prve momčadi, a Krstanović se kasnije ispričao zbog nepristojnog poteza. Nakon odlaska Iz Rijeke 2015. godine je besplatno stigao u Zadar, iako je imao i inozemne ponude. Prije nego što se 2019. godine skrasio u Koprivnici proveo je po dvije godine u Lokomotivi i Širokom. 

U HNL-u je zabio ukupno 106 pogodaka, a sinoć na Poljudu izjednačio se s Miljenkom Mumlekom na četvrtom mjestu ljestvice najboljih strijelaca hrvatske lige svih vremena. Dva puta bio je bio blizu reprezentacije BiH, jednom je došao i na pripreme, ali nije igrao zbog ozljede. Kada ga je bivši izbornik Hrvatske Slaven Bilić stavio na širi popis 2008. godine, Krstanović je kazao da je to za njega najveća čast, važnije od činjenice da je igranjem za BiH možda mogao ostvariti i inozemni transfer. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.