Skandal u hrvatskom boksu: "Pijetraj čini sve da bi uništio karijeru Marka Tomasovića"

HRVATSKI boksački savez u srijedu je održao redovitu sjednicu Izvršnog odbora, a osim "uobičajenih" stavki dnevnog reda, javnost je najviše zaintrigirala odluka da se Boksački klub Pit bull iz Splita isključi iz članstva HBS-a.

Neki će reći očekivana odluka koju je izbornik Leonard Pijetraj najavio u razgovoru za Index prije nekoliko mjeseci, a drugi će reći da se radi o jedinom mogućem načinu da se ponajboljeg hrvatskog superteškaša Marka Tomasovića isključi iz reprezentacije i spriječi da ode na europsku smotru u Moskvu.

Isključenje Pit bulla iz rada Saveza, naime, povlači direktnu konzekvencu prema kojoj Tomasović (inače član splitskog kluba) nije prvi izbor Leonarda Pijetraja, nego se izbornik odlučio za "svog" boksača Dinu Mansoura.

Savez je svoju odluku obrazložio ovim riječima:

"Boksački klub Pit bull iz Splita sustavno i stalno svojim djelovanjem ne ostvaruje ciljeve i  zadaće zbog kojih je osnovan, krši ili se ne pridržava odredbi Statuta HBS-a i svih drugih općih akata Saveza te načela i pravila boksačkog sporta i sporta u cjelini, ne izvršava ili ne provodi odluke i zaključke Saveza."

U obrazloženju se dodaje da splitski klub ruši međunarodni ugled Republike Hrvatske i Boksačkog saveza, a da je Izvršni odbor HBS-a, nakon što je iscrpio sve mjere zaštite i utvrdio da ne postoje druga sredstva pravne zaštite Saveza, primoran na isključenje Pit bulla iz svog djelovanja.

Na istoj sjednici po osnovi prijedloga izbornika seniorske reprezentacije Leonarda Pijetraja usvojen je popis reprezentativaca za Europsko prvenstvo na kojem očekivano nema Tomasovića, zbog kojeg se već neko vrijeme lome medijska koplja na relaciji Zagreb - Split.

Iako je Tomasović osvojio državno prvenstvo ispred glavnih konkurenata i pulena izbornika Pijetraja, Mansoura i Hrgovića, a uz to je proglašen i najboljim borcem turnira, Pijetraj je već tada tvrdio kako je njegova pobjeda nezaslužena, najavivši između redova da on neće biti taj koji će putovati na Europsko prvenstvo. U idućim je intervjuima prozvao Tomasovića za neprimjerene medijske istupe, no ipak je dodao kako bi bilo fer boksača koji je na zalasku karijere i koji je nekim stvarima zadužio Hrvatsku, povesti na posljednje veliko natjecanje.

Žaja: Sve je ovo jako prozirno i jadno

O čitavoj stvari Index je porazgovarao s predsjednikom splitskog Pit bulla Markom Žajom.

"Ovo je samo dokaz o agoniji i jadu koji vlada u Hrvatskom boksačkom savezu kojem definitivno trebaju promjene. Cijela odluka je zapravo jako prozirna, a cilj joj je, naravno, da se Marka Tomasovića izuzme s popisa reprezentativaca za Moskvu. No, cijela im teorija ne drži vodu. Da smo mi ili Tomasović prijavljeni disciplinskoj komisiji, pa da se održalo nekakvo ročište i naše očitovanje, pa da smo na koncu suspendirani, sve bi bilo u redu. Ovako smo isključeni zapravo dekretom. Ovo znači diktaturu HBS-a i pravu tiraniju", objašnjava Žaja i dodaje:

"To vam otprilike znači ovo. Da je predsjednik Hajduka Joško Svaguša kritizirao Markovića, bi li HNS bez prethodnih radnji mogao isključiti cijeli Hajduk iz rada Saveza, a reprezentativcima zabraniti da igraju za reprezentaciju? Mislim da ne bi."

Imaju li HBS-ove optužbe na vaš račun ikakvog temelja?

"Apsolutno ne. Mi smo klub koji postiže vrhunske rezultate na domaćoj i međunarodnoj sceni. Ako se zbroje muški i ženski uspjesi, onda smo definitivno broj jedan u Hrvatskoj. Svi koji znaju nešto o sportu, znaju i to da je Marko Tomasović trenutačno naš najbolji superteškaš."

Zašto se onda ovo događa?

"Osim da se izbaci Tomasovića iz reprezentacije, jasno je kako je general Kruljac, inače predsjednik Saveza, svjestan da je njegovo vrijeme gotovo. Pa Skupština se nije sastala više od dvije godine, četiri godine nema pravog financijskog izvještaja, a njima, naravno, ne paše što mi ne plešemo kako oni sviraju. Radi se o uskom krugu ljudi koji drmaju hrvatskim boksom i ne daju drugima da rade svoj posao. Ovakvo stanje je neodrživo."

Koje su direktne konzekvence za Pit bull osim što Tomasović neće otići na Europsko prvenstvo?

"Nikakve. HBS osim državnog prvenstva nema nikakav sustav natjecanja, tako da efektivnih posljedica za nas nema. Osim, naravno, toga što niti Tomasović, kao niti neke djevojke, članice našeg kluba koje su trebale biti u reprezentaciji, to neće biti."

Planirate li poduzeti nešto ili je ovo za vas gotova priča?

"Ovo nipošto nije gotova priča. Oni su ispucali svoje adute, a mi smo tek sada na potezu. Vjerujte mi da će naš arsenal biti puno jači nego njihov. Idemo na sastanak kod predsjednika HOO-a Zlatka Mateše, uputit ćemo žalbe naslovljene na sve službe koje se trebaju baviti ovim stvarima i poduzet ćemo sve pravne korake koji su nam na raspolaganju. A vjerujte mi, ima ih."

Je li za vas ova odluka ipak malo neočekivana? Kako na to sve gleda Tomasović?

"Ona je strašna, ali nije neočekivana. Mi smo svi bili svjesni, kada je Leonard Pijetraj Tomasovića izbacio s Hrbića, da će učiniti sve što je u njegovoj moći da Marko ne bi otišao na Europsko prvenstvo. Znalo se da će Pijetraj raditi na tome kako bi Tomasoviću potpuno uništio karijeru. No, u tome neće uspjeti. Dobro je što mi osim boksa treniramo i kick-boks pa ćemo u idućem razdoblju više vremena posvetiti tome. Tomasović je sigurno najbolji hrvatski superteškaš i jedan od top 10 boksača u svojoj kategoriji na svijetu. Smatramo da je uz Blanku Vlašić jedini Dalmatinac koji ima šansu osvojiti olimpijsku medalju u Londonu 2012."

Kakvo mišljenje imate o Dini Mansouru koji će zauzeti njegovo mjesto u Moskvi?

"Dobro. Smatram da je i on, baš kao i mladi Hrgović, budućnost hrvatskog boksa. Hrgoviću kapa do poda zbog naslova svjetskog juniorskog prvaka. Dečko je čudo, ima odličnog trenera, ima nevjerojatan talent. Osim toga, boksa atraktivno i zanimljivo. Osobno sam njim impresioniran i vjerujem u njegovu medalju na OI 2016.  Ipak, Tomasović je u ovom trenutku puno iskusniji, stoga bi Hrgović mogao od njega dosta toga naučiti na zajedničkim sparinzima."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.