Sevilla plače, ali ne samo od sreće: Naša zvijezda Antonio s neba nas vodi do trijumfa

Foto: Guliver Image/Getty Images

"UZELI SMO ga tri puta zaredom i sada je to naš trofej i naše natjecanje. Osvojili smo ga zahvaljujući našoj zvijezdi Antoniu, koji bdije nad nama gore s neba i pomaže nam." govorio je Sevillin branič Daniel Carrico dok je treći put u zadnje tri godine grlio kantu pobjednika Europa Lige, koju je Sevilla zadržala pobjedom nad Liverpoolm (3:1) u finalu u Baselu. 
 
Prije deset godina, dok se još zvao Kup Uefa, isti trofej ponosno je dvije godine zaredom, 2006. i 07. podizao Antonio Puerta (22), dijete kvarta Nervion u kojem je Sevillin stadion Sanchez Pizjuan i koji je cijeli život (14 godina) proveo u jednom klubu. 

U samo godinu dana dao je veliki doprinos osvajanju čak pet Sevillinih trofeja - dva Kupa Uefa, te po jednog Kupa Kralja, španjolskog i europskog Superkupa. Na samom kraju uzvrata polufinala euro-kupa 2006. protiv Schalkea zakucao je gol za prolazak u finale, a godinu dana kasnije drugom uzastopnom trijumfu u Kupu Uefa pridonio je golom iz penala protiv Espanyola u finalu. Sjajno lijevo krilo željeli su Real, Manchester i Arsenal, ali Sevilla je odbila sve ponude. 
 
Ali, 25. kolovoza 2007., u 35. minuti utakmice prvog kola sezone 2007/08 protiv Getafea na Pizjuanu, Puerta je izgubio svijest i srušio se u kaznenom prostoru vlastite momčadi, nakon što su suigrači primijetili da se počeo grčiti. Priskočili su mu u pomoć i vratili mu svijest. Zamijenjen je otišao u svlačionicu, gdje je opet kolabrirao.

Tada je odvezen u bolnicu, gdje je umro tri dana kasnije. Utvrđeno je da je smrti od zatajenja organa i teškog oštećenja mozga prethodila serija srčanih udara koje je Puerta doživio tijekom utakmice protiv Getafea, a oni su pak bili posljedica neizlječive srčane bolesti za koju se tek tada otkrilo da je Puerta od nje bolovao. 
 
Pogrebu mladog, sjajnog nogometaša i omiljenog lika, koji nije doživio rođenje sina Aitora Antonia dva mjeseca kasnije, prisustvovali su deseci tisuća sugrađana i igrači oba seviljska kluba. U klupskom kampu podignut mu je spomenik, a majice u spomen na Puertu nosili su prijatelji i suigrači Sergio Ramos i Jesus Navas slaveći španjolske naslove prvaka Europe i svijeta 2008. i 2010. 

Da je poživio, Puerta bi sigurno bio s njima, kao i na pobjedničkim podijima Seville u ovom desetljeću. Ovako, "bdije nad njima s neba i pomaže im."
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.