ŠANSA GENERACIJE Evo taktike za finale protiv Francuske u Parizu!

Foto: Pixsell / Reuters 

OD 20:45 u Parizu, hrvatski rukometaši protiv Norveške borit će se za finale Svjetskog prvenstva. Tamo čeka Francuska i tu ne treba više ništa dodati.

>>> ŠALJITE NAM FOTKE I VIDEA: GDJE VEČERAS GLEDATE HRVATSKU? Javite nam se preko Facebook stranice Index Sporta ili na mail desk@index.hr

Željko Babić prije nekoliko mjeseci, nakon neuspjeha na Igrama u Riju, podnio je ostavku, ali znao je da nije završio posao. Nisu ga dugo trebali nagovarati da ostane. U međuvemenu se reprezentacija opet osula: ozljede, privatni problemi, depresija... Da Hrvatska nije pobijedila Španjolsku i plasirala se u polufinale, danas bismo pričali o onima kojih nema. No neki novi klinci riješili su to da danas govorimo o onima koji su tu. I koje je odabrao Željko Babić.

Pobjedu nad Španjolskom igrači su doživjeli kao pobjedu svoje generacije. Domagoj Duvnjak nakom utakmica od suza prvi put nije mogao dati izjavu. Ispraznili su se, potrošili, pokupili nove povrede. No kao što je izbornik poručio: sada više uopće ne treba razmišljati.

 

Hrvatska mora letjeti terenom jer...

"Pred nama je šansa generacije", kaže Babić. 

Luka Šebetić neće moći igrati, govorio je jučer izbornik i ponudio alternativni plan.

"Imamo opciju s dešnjakom na desnom vanjskom. I s Kontrecom na halfu na toj poziciji, kao što smo imali s Mamićem protiv Španjolske. Ako smo mogli do polufinala, možemo i do finala!"

Šebetić se ipak pojavio na jutrošnjem treningu. Stisnut će zube, ovakva se utakmica ne propušta! 

Sander Sagosen ključni je igrač Norveške, što s njim?

"Odličan je, snažan, lako probija prvu liniju. Norvežani su brzi, to im je prednost i mana jer stalno igraju isto, takvi su"

Važno će biti da ne blokiraju naš napad.

"To ovisi o mnogočemu, pa i o tome tko ima kakav dan. Mi smo spremni, dobro smo se pripremili, unatoč svim problemima. Vjerujemo u sebe, to i dobra priprema je naša taktika večeras", mirno je rekao izbornik.

Što kažu Norvežani? Samo u jednoj stvari ne mogu parirati Hrvatskoj 

A što kažu Norvežani? 

Puni samopouzdanja dočekuju okršaj u Parizu, a u susretu s Hrvatskom vide i priliku za osvetu za prošlogodišnje poraze. Hrvatska je u siječnju 2016., na Europskom prvenstvu u Poljskoj, u borbi za broncu, pobijedila Norvešku 31:24, a potom u travnju, u ključnom susretu za plasman na OI u Rio de Janeiru, slavila 27:21. Iako norveški izbornik Christian Berge, za razliku od svojih igrača spušta "loptu na zemlju", i on vjeruje kako njegova momčad ima dovoljno oružja za borbu s Hrvatskom. Samo je priznao da postoji jedna stvar u kojoj njegovi igrači ne mogu parirati Hrvatskoj.

"To je iskustvo", poruka je Bergea koji je mislio na dosadašnje rezultate ovih reprezentacija. Hrvatska je dosad igrala 17 polufinala na velikim natjecanjima, a Norveška samo jedno. Hrvatska ima 13 medalja, dok su Norvežani bez medalje i bez finala...

"Recept za Hrvatsku? Uvijek je isti. Dobra obrana, raspoložen vratar i puno brzog tempa. Nećemo dodavati novi plan bitke, to je to."

18. polufinale Hrvatske 

Dvoboj protiv Norveške u petak u Parizu bit će 18. polufinale hrvatske rukometne reprezentacije na velikim međunarodnim natjecanjima, a šesto na svjetskim prvenstvima.

Prvo veliko natjecanje na kojem je nastupala Hrvatska bilo je Europsko prvenstvo u Portugalu 1994. godine. Otad je odigrano ukupno 30 turnira, uključujući i ovaj u Francuskoj, a pariški dvoboj protiv Norveške bit će 18. polufinale naših rukometaša.

U dosadašnjih 17 polufinala hrvatski rukometaši pobijedili su osam puta, a devet puta su poraženi.

Najbolji učinak u polufinalima imamo upravo na svjetskim prvenstvima. U dosadašnjih pet polufinala hrvatska vrsta je četiri puta bila uspješna, a samo jednom je poražena i to od Danske na SP-u u Španjolskoj 2013.

Na europskim prvenstvima osam puta stigli smo do polufinala, a dvaput ušli u finale, dok je na olimpijskim igrama učinak četiri polufinala i dva finala.

SVA HRVATSKA POLUFINALA

SVJETSKA PRVENSTVA

1995. (Island): Hrvatska - Švedska 28-25 (2. mjesto)

2003. (Portugal): Hrvatska - Španjolska 39-37 (1. mjesto)

2005. (Tunis): Hrvatska - Francuska 35-32 (2. mjesto)

2009. (Hrvatska): Hrvatska - Poljska 29-23 (2. mjesto)

2013. (Španjolska): Hrvatska - Danska 24-30 (3. mjesto)

EUROPSKA PRVENSTVA

1994. (Portugal): Hrvatska - Švedska 21-24 (3. mjesto)

2004. (Slovenija): Hrvatska - Slovenije 25-27 (4. mjesto)

2006. (Švicarska): Hrvatska - Francuska 23-29 (4. mjesto)

2008. (Norveška): Hrvatska - Francuska 24-23 (2. mjesto)

2010. (Austrija): Hrvatska - Poljska 24-21 (2. mjesto)

2012. (Srbija): Hrvatska - Srbija 22-26 (3. mjesto)

2014. (Danska): Hrvatska - Danska 27-29 (4. mjesto)

2016. (Poljska): Hrvatska - Španjolska 29-33 (3. mjesto)

OLIMPIJSKE IGRE

1996. (Atlanta): Hrvatska - Francuska 24-20 (1. mjesto)

2004. (Atena): Hrvatska - Mađarska 33-31 (1. mjesto)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.