ĐOKOVIĆ OSVOJIO AUSTRALIAN OPEN

Samprasa nitko nije smio srušiti. Od danas je tek četvrti igrač u povijesti

Foto: EPA-EFE

KAD JE Pete Sampras 2000. godine osvojio svoj sedmi US Open i pretekao Roya Emersona na prvom mjestu ljestvice osvajača najviše grand slamova s njih 13, nitko nije ni sanjao da će netko tako skoro skinuti legendarnog Amerikanca s vrha. Nitko nije smio.

Kad je dvije godine kasnije osvojio US Open i došao do 14 grand slam titula, od čega nevjerojatnih sedam u Wimbledonu te otišao u mirovinu, Sampras je trebao biti nedostižan još godinama, odnosno desetljećima. Mladi Roger Federer tada je imao tek 21, Nadal 16, a Đoković 15 godina. Bile su to zvijezde u usponu, Federer je 2002. završio kao šesti igrač svijeta, što mu je bio renking karijere, ali koliko god bili talentirani, malo tko je mislio da će netko od njih dostići velikog Petea Samprasa. Kamoli sva trojica.

Samo 16 godina nakon Samprasove 14. titule, pretekla su ga sva trojica. Federer ih je skupio 20, Nadal 17, a Đoković je današnjom fantastičnom pobjedom protiv Rafe u finalu Australian Opena došao do 15 naslova i ostavio Samprasa iza sebe. Samprasovih sedam titula na istom turniru bilo je jednako nezamislivo kao i 14 grand slamova ukupno. Danas ih Federer ima osam u Wimbledonu, Rafa 11 u Roland Garrosu, a i Đoković je došao do sedme titule u Melbourneu.

Od 61 grand slama njih trojica osvojila su 52

Postavlja se pitanje koliko bi svatko od njih osvojio da nije imao nevjerojatan peh da se rodio otprilike u isto vrijeme kad i druga dvojica. Od zadnjeg 61 odigranog grand slama, ova trojica osvojila su 52, a jedini preostali pobjednici su Gaston Gaudio, Marat Safin, Andy Murray, Stan Wawrinka, Juan Martin Del Potro i - Marin Čilić. Kritičari tenisa u 21. stoljeću reći će da je '80-ih i '90-ih godina tenis bio jači i kompetitivniji. Možda su u pravu, a možda su Federer, Nadal i Đoković samo toliko savršeni da svi drugi kraj njih izgledaju poput poluamatera.

Kako drukčije opisati Novaka Đokovića koji je u polufinalu i finalu ovogodišnjeg Australian Opena sve skupa napravio samo 14 pogrešaka. Pet protiv Pouillea i devet protiv Nadala, koji uglavnom protivnike tjera u serije pogrešaka. Prije točno 208 dana, Đoković je pobijedio Tennysa Sandgrena u 1. kolu Wimbledona. Bio je to početak niza od 21 pobjede na grand slamovima sa samo osam izgubljenih setova. U 21 meču!

Federer vjerojatno neće još dugo. Najveći u povijesti osvojit će možda još jedan Wimbledon, ali u 38. godini Roger se sve teže nosi s grand slam mečevima. Rafa i Nole će sigurno još dvije-tri godine biti u samom vrhu. Lako bi se moglo dogoditi da 20 godina nakon Samprasove 14. titule, imamo tri igrača s barem 20 grand slamova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.