RASIZAM U LIGI PRVAKA

Rumunjski sudac danas je najveći zlikovac u nogometu. A sve zbog bezazlene rečenice

Foto: EPA

UTAKMICA između PSG-a i istanbulskog Bašakšehira prekinuta je sinoć nakon što su se gostujući igrači povukli s terena, a za njima su u svlačionicu otišli i Parižani. Povod je bio incident koji je izazvao četvrti sudac Sebasitian Coltescu.

Rumunjski je sudac u komunikaciji s kolegom pomoćnog trenera gostiju Kamerunca Pierrea Weboa oslovio crncem. Nastala je gužva u kojoj je pričuvni napadač turske momčadi Demba Ba verbalno napao Coltescua zbog upotrebe neprimjerene riječi, a uskoro povukao svoje suigrače s travnjaka.

Rumunjska riječ "negru" označava crnu boju i sama po sebi nije uvredljiva

Naizgled bezazlena situacija u nekoliko je minuta eskalirala u rasistički skandal.

Weboa i Baa isprovocirala je riječi "negru", koja na rumunjskom doslovno označava crnu boju, a do pomutnje je vjerojatno došlo jer zvuči kao ona međunarodno nepoželjna riječ na "n". Sudac ju je upotrijebio isključivo zato što je tim opisom najjednostavnije raspoznati osobu o kojoj se govori.

"Onaj crnac tamo. Idi provjeri tko je on. Onaj crnac, ne može se tako ponašati", rekao je Coltescu kolegi, prema prijevodu razgovora rumunjskog novinara Emanuela Rosua.

Zašto nekog opisati kao crnca kad kod bijelca neće isticati boju kože?

L'Equipe pak piše kako je sporni izraz Coltescu upotrijebio kad je navodio kolegu kojem treba dati žuti karton. "Onom crncu", odgovorio mu je.

Dok je Ba držao lekciju Coltescuu i pitao ga zašto je Weboa oslovio crncem, kad bijelca ne bi nazvao bijelcem, sudac se pravdao: "Negru na rumunjskom znači crn. Ja nisam rasist."

Nije pomoglo. Iako je Coltescu mogao i bez tog izraza u komunikaciji, dojam je da su Webo, Ba i svi koji su ovaj incident pretvorili u rasistički skandal ipak preburno reagirali. Jer kako inače identificirati čovjeka iz skupine u kojoj su svi isto odjeveni, a nije igrač obilježen brojem na dresu?

Coltescu je zbog nespretne formulacije u komunikaciji obilježen kao rasist, zlikovac i persona non grata na stadionu, jer igrači Bašakšehira odbili su se vratiti na travnjak dok god je on sudionik utakmice. Nije pomogao ni pokušaj Uefe da ga zamijeni VAR sucem.

Coltescuu je ovo ionako posljednja europska sezona

Sve se to dogodilo u posljednjoj sezoni koju je 43-godišnji Rumunj trebao odraditi u europskim natjecanjima, a prije dva tjedna je skinut s Fifine liste sudaca. Ove sezone sudjelovao je na samo jednoj europskoj utakmici, između moldavskog Petrocub Hincestija i Bačke Topole.

Mediji diljem svijeta odmah su se bacili u potragu za informacijama kojima bi dodatno diskreditirali spornog suca pa je španjolski AS pronašao situaciju od prije samo dva tjedna.

Bivši sudac: Možda je talentiran za glazbu ili ples, ali za suđenje nije

Tada je Coltescu bio u središtu pažnje zbog kontroverznih odluka na utakmici Gaz Metan Mediasa i Steaue, a bivši rumunjski sudac Adrian Porumboiu je ispričao: "Njegova cijela karijera puna je mračnih trenutaka. Možda ima talent, ali trebao je odabrati drugu profesiju, poput glazbe ili plesa. U suđenju treba biti nepristran. Svi mogu razumjeti ljudsku pogrešku kod suca, ali njemu se događaju godinama. Nema utakmice na čiji rezultat nije direktno utjecao."

Još 2015. kontroverzni vlasnik Steaue Giga Becali nakon utakmice s Astrom rekao je: "Treba ga suspendirati. Ja sam bolji sudac od njega."

Htio je skočiti s prozora, obitelj mu je provalila u stan

Coltescu u Rumunjskoj sudi utakmice prve lige, ali 2007. je bio degradiran u niželigaškog suca, rijetko je dobivao čak i drugoligaške utakmice. Zbog toga je pao u depresiju i u listopadu 2008. si je pokušao oduzeti život skokom s 10 metara visokog prozora.

"Bio sam u stanu, ljutit i nisam želio nikoga vidjeti. Nazvao sam obitelj i rekao im da ostanu mirni, ali ipak su došli kod mene i provalili u stan. Došli su i policija i hitna pomoć i vatrogasci, onda sam se razljutio i otišao na prozor. Rekao sam im da ne želim publiku i zatim su otišli", ispričao je svojedobno zbivanja te mračne večeri Coltescu rumunjskim medijima, ali i dodao da je nakon toga viđao dva psihologa, koji su ga proglasili normalnim.

Nagovarali su ga da namješta utakmice, ali bio je nepotkupljiv

Iako je danas pod povećalom, smatra ga se zlikovcem i kopaju se crni detalji iz njegove prošlosti, jedan je dužnosnik rumunjskog kluba, pod uvjetom anonimnosti, svjedočio u korist njegova sudačkog integriteta.

"Sve što mogu reći o njemu je da ne uzima novac. Pokušali smo ga potkupiti, ali nismo mogli. To je poznata stvar u našem poslu, znamo sve suce, a neke od njih i financiramo", rekao je predsjednik jednog rumunjskog prvoligaša.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.