Rumunjski Modrić, najbolji klinac današnjice i stari znanci prijete Hrvatskoj

Goran Stanzl/PIXSELL

HRVATSKA U-21 reprezentacija doznala je protivnike na Europskom prvenstvu 2019. u San Marinu i Italiji. Andrea Pirlo smjestio nas je u najtežu skupinu prvenstva na kojem ćemo se naći poslije 14 godina pauze.

Mlada Hrvatska dobila najtežu skupinu na Euru

Josip Brekalo, Nikola Vlašić i Alen Halilović udarne su igle Nenada Gračana i čak i u ovako jakoj skupini Hrvatska će imati što pokazati.

Engleska je glavni favorit skupine

Engleska po sedmi put stiže na europsku završnicu, a nekolicina igrača igra joj u klubovima iz Premiershipa poput Dominica Solankea iz Liverpoola. 

Za tu momčad inače igra i Ben Chilwell koji je igrao za seniorsku vrstu protiv Hrvatske na Wembleyju, a sasvim je sigurno da će sudjelovati i Jadon Sancho iz Dortmunda, najbolji 18-godišnjak današnjice, te Reiss Nelson, igrač Arsenala na posudbi iz Hoffenheima.

Jedva punoljetno englesko čudo prijeti Hrvatskoj svojim uličnim nogometom

No oni nisu jedine klase u toj reprezentaciji, a koliko su jaki pokazali su na posljednjoj prijateljskoj utakmici kad su pobijedili u Danskoj 5:1.

Izbornik Aidy Boothroyd poslao ih je na teren u formaciji 4-2-3-1:

Henderson; Walker-Peters; Konsa, Simpson; Dasilva; Foden, Cook; Nelson, Dowell, Gray; Solanke

Uzmimo u obzir da su igrali bez spomenutog Sancha, a na klupi su priliku čekali igrači s iskustvom iz Premiershipa poput Toma Daviesa, Ryana Sessegnona i Dominica Calvert-Lewina.

Boothroyd ih je vodio u 13 utakmica u kojih ima 11 pobjeda i dva remija.

Francuzima smo pokazali što možemo

Francuzi i ovdje imaju što za pokazati, nije im samo seniorska reprezentacija moćna. Udarna igla im je Lyonov Moussa Dembele, a glavni stup obrane im je kapetan reprezentacije i branič Borussije Abdou Diallo. S Francuskom je Hrvatska igrala prijateljsku utakmicu 15. studenog u Parizu gdje je završilo 2:2.

Pogledajte briljantnu akciju U-21 Hrvatske iz koje je Halilović zabio Francuzima

Francuska: Larsonneur, Amian (79' Mukiele), Diop, Niakhate (64' Bamba), Ballo-Toure (80' N'Soki), Coco, Guendouzi, Tousart (64' Upamecano), Terrier (64' Sissoko), Mateta (73' Saint-Maximin), Ikone (73' Reine-Adelaide). Izbornik: S. Ripoll.

Hrvatska: Grbić, Mamić, Katić, Pongračić, Uremović, Šunjić, Ivanušec, Moro, Bradarić (68' Mudražija), Halilović, Jakoliš (79' Babić). Izbornik: N. Gračan

Najskuplji pojedinac je Lyonov zadnji vezni Lucas Tousart kojeg Transfermarkt cijeni na 25 milijuna eura, a momčad čine mladići iz domaćeg prvenstva. Jedini igrač koji igra izvan Francuske na zadnjem popisu Ripolla bio je Issa Diop, mladi stoper West Hama kojeg se cijeni na 22 milijuna eura.

Rumunji, autsajderi sa svojim "Modrićem"

Rumunjska je, čini se, autsajder. Barem na papiru i po cijenama igrača. Najskuplji pojedinac momčadi Mirela Radoija je golman i kapetan Andrei Radu (5 milijuna eura) koji brani za talijansku Genou. Ostatak momčadi, prema posljednjem popisu, ako izuzmemo Georgea Puscasa iz Palerma, čine igrači iz rumunjske lige.

Najopasniji je Dennis Man, ofenzivac Steaue, kojeg predsjednik kluba, kontroverzni Becali, cijeni na 30 milijuna eura. No to nije ništa u usporedbi s veznjakom Olimpiuom Morutanom.

Za njega Becali kaže da je sa svojih 19 godina bolji igrač nego što je bio Luka Modrić kada je imao toliko godina. Omaleni Morutan vrijedi 900 tisuća eura i mozak je igre mlade rumunjske reprezentacije.

"Morutan trenira odvojeno od drugih, ostaje i dva sata nakon treninga pucati slobodnjake. Morutan voli Luku Modrića. U redu, zabija više nego Modrić. Pa Modrić s 19 godina nije bio ni upola dobar kao Morutan. Trebamo li usporediti Dybalu s Morutanom? Pa ljudi, Dybala je patuljak, ima 165 cm."

Posljednju utakmicu odigrali su protiv Belgije i u tom prijateljskom ogledu završilo je 3:3.

Radoi uglavnom koristi formaciju 4-3-3:

Radu; Boboc, Rus, Ghita, Stefan; Nedelcu, Dragomir, Morutan; Man, Dragus; Petre

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.