ELIOUD KIPCHOGE

Rastao je bez oca i kilometrima trčao do škole. Danas je pomaknuo granice sporta

Foto: EPA-EFE

ČUDESNI Kenijac, Elioud Kipchoge, istrčao je u Beču maraton za jedan sat, 59 minuta i 40 sekundi i postao prvi čovjek u povijesti koji je otrčao maraton za manje od dva sata.

>>> Evo zašto Kipchogeov maraton ispod dva sata neće priznati kao svjetski rekord

Kipchoge je tu granicu pokušavao probiti tri godine. Nije uspio 2017. u Monzi i 2018. u Berlinu kada je istrčao svjetski rekord od dva sata, jednu minutu i 39 sekundi. Taj rekord će ostati služben jer je danas imao puno pomoći od posebno izrađenih tenisica, lasera koji mu je pokazivao gdje treba trčati i ostalih trkača koji se nisu natjecali protiv njega već su mu pomagali držati ritam.

Ipak, sama činjenica da je netko probio granicu od dva sata je impresivna, bez obzira u kojim uvjetima je postignuta.

Odrastao bez oca

Fenomenalni Kipchoge nije imao lagano djetinjstvo. Rođen je 5. studenog 1984., u kenijskom gradu Kapsisiywaji. Odrastao je bez oca kojeg nikada nije upoznao, jedino ga je vidio na fotografijama, i najmlađi je od četvero djece, a sve ih je odgajala majka koja je bila učiteljica.

1999. završio je školu, ali do tada nije trenirao trčanje s trenerima, već je svaki dan trčao više od tri kilometra do škole. 2001. kao 16-godišnjak upoznao je Patricka Sanga, trenera i bivšeg osvajača olimpijske medalje koji ga je uveo u svijet atletike. Od tada kreće njegov uspon.

Samo godinu kasnije pobijedio je na kenijskim trialsima u krosu i plasirao se na svjetsko juniorsko prvenstvo gdje je završio peti, dok je sa štafetom uzeo prvo mjesto.

2003. je postavio svjetski juniorski rekord u utrci na pet tisuća metara koji je srušen tek 2012. Pravu berbu medalja započeo je 2004. godine kada je prešao u seniore. Tada uzima broncu na 5000 metara na Olimpijskim igrama u Ateni.

Dvije godine kasnije na svjetskom dvoranskom prvenstvu uzima broncu na tri tisuće metara, a 2007. završio je drugi u utrci na pet tisuća metara na SP-u u Osaki. Istu medalju uzima godinu kasnije u istoj utrci na OI-ju u Pekingu. Pet godina potom je čekao na medalju na velikim natjecanjima, a ključno je bilo što je počeo trčati maratone.

Od tada je uzeo devet zlatnih medalja na velikim maratonima i jedno srebro, a najvrjednija pobjeda mu je svakako ona s Olimpijskih igara u Riju 2016.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.