Prije 22 godine Hrvatska je bacila Italiju na koljena i ispisala povijest

Foto: Screenshot YouTube

PRIJE TOČNO 22 godine Hrvatska nogometna reprezentacija ostvarila je jednu od najvećih pobjeda u povijesti. U svojoj 17. utakmici, 16. studenog 1994. godine, te trećoj kvalifikacijskoj nakon pobjeda kod Estonije (2:0) i protiv Litve kod kuće (2:0), Hrvatska je igrala u Palermu protiv Italije i slavila s 2:1 u borbi za Europsko prvenstvo.

Zbog kazne s utakmice Dinama i Auxerrea, Miroslav Ćiro Blažević nije mogao voditi reprezentaciju, pa je to učinio Tomislav Ivić. Hrvatska je povela 32. minuti - Robert Prosinečki centrirao je s lijeve strane, Nikola Jurčević prebacio glavom na drugu vratnicu, gdje je Davor Šuker matirao Gianlucu Pagliucu.

Talijani su bili u šoku, a konačni udarac zadao im je ponovno Šuker u 57. minuti - Mladen Mladenović ubacio je loptu iz kornera, Pagliuca odbio do Igora Štimca, koji je sjajno centrirao a Šuker glavom povisio na 2:0. Azzurri su do kraja uspjeli smanjiti preko Dina Baggia u 89. minuti, no nisu uspjeli izbjeći poraz.

Bila je to jubilarna 10. pobjeda Hrvatske, a Italije je do danas, u sljedećih 58 utakmica kod kuće u kvalifikacijama za Europsko i Svjetsko prvenstvo izgubila još samo od Danske 1999, uz ukupno 43 pobjede i devet remija.

ITALIJA: Pagliuca, Negro, Panucci, Albertini (od 54. Di Matteo), Costacurta, Maldini, Lombardo, D. Baggio, Casiraghi, R. Baggio, Rambaudi (od 46. Donadoni).
Izbornik: Arrigo Sacchi
 
HRVATSKA: Ladić, Brajković, Jarni, Štimac, Jerkan, Bilić, Asanović, Prosinečki (od 57. Mladenović), Šuker, Boban, Jurčević (od 89. Kozniku).
Izbornik: Tomislav Ivić
 
Također, dvije reprezentacije igrale su i 16. studenog 2014. u Milanu, a utakmica kvalifikacija za Euro završena je 1:1, uz divljanje navijača Hrvatske, koji su bakljama i neredima prekinuli susret, koji je na kraju nekako i završen. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.