Prethodnik Foea, Fehera, Puerte, Kumaritašvilija: 20 godina od prve smrti sportaša na radu

HANK GATHERS, krilo Sveučilišta Loyola Marymount i jedna od najvećih tadašnjih NCAA zvijezda, preminuo je 4. ožujka 1990. godine od posljedica srčanog udara tijekom utakmice.

Nesretni je mladić, predestiniran da postane velika NBA zvijezda, prvi zabilježeni slučaj smrtnog stradavanja od posljedica srčanoga ili moždanog udara tijekom sportskog događaja, pred očima lokalnog auditorija na tribinama, ali i pred očima milijuna TV gledatelja.



Gathers je igrao utakmicu protiv Portland Statea u trenucima kad je njegova momčad vrlo dobro kotirala za samu završnicu natjecanja. U napadu je efektno realizirao alley-oop zakucavanje te se u sprintu vratio pokriti svog igrača u obrani. Postavljajući se u defenzivan stav, pao je kao pokošen na tlo ostavši bez svijesti. Hitna pomoć stigla je sedam minuta nakon njegova kolapsa, a 11 minuta kasnije već je dopremljen u obližnju bolnicu. Liječnici su ga pokušavali oživiti čitavih sat vremena, no mogli su samo proglasiti smrt.

Mladi je košarkaš patio od hipertrofične kardiomiopatije, srčane mane koja se pogoršava pri bolesnikovu bavljenju profesionalnim sportom. Četiri mjeseca prije tragične nesreće Gathers je prvi put kolabirao. Završio je kod liječnika i dobio lijek, kao i dozvolu za nastavak karijere. Lijek je ubrzo prestao konzumirati jer ga je onemogućavao pri treniranju. Tada se liječenje takve bolesti očito smatralo, čak i u Americi, daleko manje ozbiljnim no što je slučaj današnjih dana.


Gathers je bio sjajan mladi košarkaš. Bio je statistički lider u NCAA-u po koševima i skokovima, što je, osim njemu, u povijesti sveučilišne košarke uspjelo još samo dvojici košarkaša. Draft i NBA karijeru nikada nije doživio. Njegova je obitelj od sveučilišta tražila odštetu od 30 milijuna dolara. Dvije su se strane na koncu izvansudski nagodile.



Nažalost, njegov tragični slučaj nije napravio puno u prevenciji bolesti među profesionalnim sportašima. Samo 13 godina kasnije smrtno je na travnjaku stadiona u Francuskoj stradao kamerunski nogometaš Marc-Vivien Foe, koji je patio od identične bolesti.

Slučajevi poput Miklosa Fehera ili Antonija Puerte samo su ukazali na to da je potrebna veća razina zaštite od za život opasnih bolesti kod profesionalnih sportaša.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.