LIGE PETICE

Povijesna odluka VAR-a: Ovo je propustila napraviti sutkinja Superkupa

Screenshot

UTAKMICA Levante - Villarreal (2:1) u drugom kolu La Lige ušla je u povijesti španjolskog prvenstva i VAR-a.

To je naime prvi meč u Primeri na kojem je sudac primijenio nova pravila i naredio ponovno izvođenje penala nakon što mu je VAR signalizirao da je golman prilikom izvođenja kaznenog udarca bio jednom nogom preko gol-crte.

Villarrealov vratar Andres Fernandez k tome je u 68. minuti, prvi vodstvu njegove momčadi 1:0, obranio penal koji je izveo Jose Luis Morales.

Ali radost njega i suigrača zamijenio je bijes kada je sudac Jose Luis Munuera Montero nakon konzultacija s VAR-om poništio taj penal i naložio izvođenje novog.

Drugi pokušaj u gol je pretvorio Roger Marti i tako izjednačio na 1:1. Zanimljivo, Leavnteov zamjenski izvođač penala pogodio je i iz jedanaesterca pet minuta kasnije i tako preokrenuo za pobjedu njegove momčadi.

Zbog zakonskih restrikcija i TV prava portali ne smiju objavljivati videomaterijale, ali snimku povijesnog ponavljanja penala možete pogledati OVDJE.

Montero je tako "ispravio grešku" njegove kolegice Stephanie Frappart, koja je prije deset dana bila pod posebnim povećalom jer je vodeći utakmicu za europski Superkup, koju su igrali su Liverpool i Chelsea (2:2, 5:4 nakon penala) postala prva žena koja je sudila meč u vrhunskom muškom nogometu.

Frappart je odlično sudila 120 minuta igre, ali je onda napravila veliku pogrešku. 

U petoj seriji penala Adrian je obranom udarca Abrahamu donio trofej Liverpoolu. Snimke nastale prilikom izvođenja odlučujućeg jedanaesterca pokazuju da je vratar Liverpoola bio debelo ispred crte, i to s obje noge te tako prekršio i novo i staro nogometno pravilo o položaju golmana prilikom izvođenja penala.

Prema donedavnim pravilima, vratar je izvođenje penala koji pokušava obraniti morao dočekati s obje noge na gol-crti. Promjenom pravila koja vrijede od ovog ljeta, vratar barem jednom nogom mora ostati na gol-crti prije nego što ostvari kontakt s loptom poslanom u njegov gol s bijele točke. 

Kako vidite, Adrian je prekršio i to pravilo, a Frappart to nije vidjela iako je stajala samo pet metara dalje. Riječ je, dakle, o bitnom propustu sutkinje koja je trebala dosuditi ponavljanje udarca. Krivnja je, dakako, i na VAR-u, ali na terenu je šefica samo jedna. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.