bundesliga

Potrošio 76 milijuna eura, proveo 76 dana na klupi, pa se povukao

Foto: EPA

JÜRGEN KLINSMANN podnio je ostavku na mjesto trenera berlinske Herthe. 

Ne bi ovo bila ni po čemu posebna vijest da okolnosti koje su se dogodile oko ostavke nisu u krajnju ruku čudne. Njemački stručnjak napustio je klupu bundesligaša nakon svega deset tjedana, točnije 76 dana.

Isto toliko - 76 milijuna eura - uložila je uprava Herthe u momčad kad je Klinsmann dolazio. U zimskom prijelaznom roku doveli su prilično zvučna imena za klub renomea kakva je Hertha. U njemačku prijestolnicu stigli su Krzysztof Piątek, Lucas Tousart, Matheus Cunha i Santiago Escribar. 

Presudilo je nepovjerenje određenih ljudi iz uprave čiji je sada i sam član?

Što je puklo u Herthi, nitko ne zna, a priopćenja trenera na odlasku i kluba vrlo su oprečna. Dok je klub tek kratko izvijestio o Klinsmannovoj ostavci, sam Jürgen dao si je truda i napisao je poduži oproštajni tekst na Fejsu. 

"Nakon dugog razmišljanja odlučio sam se povući. Želim zahvaliti svim igračima, navijačima, trenerima i zaposlenicima u klubu na podršci i suradnji. Za mene je ovaj period bio izuzetno uzbudljiv, a Hertha kao klub ostat će u mom srcu", poručio je Klinsmann u generičkom dijelu, ali posebno za oko zapada onaj dio iz kojeg se da iščitati zbog čega je puklo, a to je - nedostatak povjerenja.

Klinsmann je podvukao pomak koji je napravljen od njegovog dolaska i od trenutka kad je preuzeo momčad, ali je istaknuo i spomenuto nepovjerenje. Nije precizirao otkuda je ono stiglo, nego je samo napisao da nisu svi bili dovoljno uključeni u misiju spašavanja Herthinog prvoligaškog statusa. Nedostatak povjerenja onemogućio je ispunjenje njegovog trenerskog potencijala, što je rezultiralo i njegovom ostavkom, napisao je.

Stigao kao zamjena hrvatskom treneru, a navijači su htjeli Niku Kovača

Klinsmann je, podsjetimo, na klupu Herthe stigao u studenom prošle godine kad je zamijenio hrvatskog stručnjaka Antu Čovića.

Kicker je tada pisao o neuspjelom eksperimentu s hrvatskim strategom koji je u 12 utakmica osvojio svega 11 bodova pa je dovođenje iskusnijeg lica bilo logičan potez.

Navijači su, pak, na trenerskoj poziciji htjeli vidjeti Niku Kovača, ali on je navodno odbio opciju preuzimanja kluba iz rodnog grada. Kovač i Čović su veliki prijatelji - Niko je kum Antinom sinu Mauriceu. Također, bivši hrvatski izbornik igrao je za Herthu u dva navrata. Od 1992. do 1996. odigrao je 138 utakmica i zabio 15 golova, a od 2003. do 2006. u 75 nastupa zabio je osam golova.

U deset utakmica koliko je Klinsmann proveo na klupi Herthe momčad je vodio na devet prvenstvenih ogleda i jednom u kupu. Tri pobjede, tri remija i tri poraza prvenstveni su mu učinak, dok se od trenerske uloge oprostio porazom od Schalkea u Kupu Njemačke. 

Incident s licencom

Klinsmannova rekordno kratka epizoda u Herthi posebno će se pamtiti i po incidentu s licencom. Naime, sredinom siječnja, uoči nastavka sezone u Bundesligi, Hertha je imala okršaj s Bayernom prema rasporedu, a Klinsmannova prisutnost na toj utakmici bilo je pod znakom pitanja.

Razlog je bio bizaran - njemački trener zaboravio je gdje je ostavio trenersku licencu, a Nogometni savez Njemačke nije bez tog dokumenta mogao procesuirati sve potrebne papire.

"Kad sam letio za Berlin krajem studenog, nisam razmišljao o tome da će mi trebati trenerska licenca i ostali relevantni certifikati", objasnio je tada Klinsmann pa dodao:

"Dok sam bio kući za Božić, jednostavno sam zaboravio dokumente, ali sam sada u procesu pronalaska svih potrebnih dokumenata."

Bio mu je to prvi posao od izborničkog iz 2016. godine

Klinsmann je prije kratke epizode u Herthi pet godina proveo u reprezentaciji Sjedinjenih Američkih Država, od čega tri kao izbornik, a dvije kao tehnički direktor. Njegov povratak u Njemačku mnogima je bio čudan, baš zbog Klinsmannovih izjava da mu je život u Kaliforniji, gdje je ostao nakon posla u SAD-u, užasno dobar te da ga ne bi mijenjao.

Sve vodi ka tome da je Klinsmann učinio veliku uslugu berlinskom klubu. I dalje će mu je nastaviti činiti jer njegova ostavka na mjesto trenera ne znači rastanak s Herthom. Naime, on će ostati u klubu, ali u ulozi tehničkog direktora na kojoj je, prema mnogima, daleko kvalitetniji i efikasniji. 

Jedan od razloga je i što mu sin Jonathan brani za berlinski klub (trenutno je na posudbi u St. Gallenu), a to je i ekipa za koju je navijao njegov otac. 

Herthinu ekipu, 14. u Bundesligi i sa šest bodova iznad opasne zone, preuzet će Alexander Nouri, dosadašnji pomoćnik.

Standings provided by Sofascore LiveScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.