Poslušajte kako Mamić na sudu u Splitu traži pomirenje sjevera i juga

Foto: Index

ZDRAVKO MAMIĆ pojavio se danas u društvu braniteljice Jadranke Sloković na suđenju za incident u svečanoj loži poljudskog stadiona. Drugookrivljeni Ivo Bego nije došao nego je preko branitelja Damira Gruića poslao pisanu obranu. Pisanu obranu priložio je i Mamić.

Sloković: Mamić je bio maltretiran više nego itko drugi

Zaiskrilo je na samom početku oko toga hoće li se 30-minutna snimka pogledati u sudnici ili će je najprije stranke pogledati u miru kod svoje kuće.

"Radije u sudnici, nikada dosad nismo DVD nosili kući, takva praksa dosad nije bila", kazao je Gruić. Inzistirao je da se snimka koju je dostavila policija pogleda u sudnici. To se baš nije svidjelo Mamiću, koji je u jednom trenutku primijetio da Gruić ne gleda snimak.

"Tražio si da gledaš, a uopće te ne interesira", obratio se Mamić Gruiću.

"Meni se da čini da je ovdje gospodin Mamić bio maltretiran više nego itko drugi...", konstatirala je Sloković.

"Kao da njega zanima pravda i poštenje, njemu je zlo ukorijenjeno", prokomentirao je Mamić.

Snimka se na koncu nije pregledala u cijelosti, nego će se to napraviti naknadno, nakon što sudac Stipe Roso ispita ima li policija mogućnosti umnožiti snimak pa da tako strankama podijeli DVD za kućno gledanje.

Mamiću odgovara što je po zanimanju: A sada ništa

Mamić je morao odgovoriti i na par općih pitanja budući da suđenje zapravo kreće ispočetka jer je sudac Roso nedavno zadužio predmet nakon što je kolegica koja ga je dosad vodila premještena u Upravni sud.

Po zanimanju, pitao je sudac Roso.

"A sada ništa", odgovorio je Mamić. Dopunio je da je zaposlen u GNK Dinamu te da je solidnog imovinskog stanja. Ne osjeća se krivim, dopunit će obranu na kraju.

"Interes mi je ovaj postupak što brže riješiti"

Kratko je trajala dvojba oko toga trebaju li se ispitati već saslušani svjedoci, policajci koji su bili u osiguranju lože.

"Protivno uvriježenom mišljenju, interes mi je ovaj postupak što brže riješiti. Nisam ja kriv što se promijenio sudac. Ajmo mi krenuti ispočetka i saslušati te svjedoke", predložio je Mamić.

Zanimalo ga je i je li može biti prisutan kada se svjedoci budu ispitivali. Potom je razgledao svoje fotografije iz lože.

"Iz ovih fotografija čak može vidjeti neke stvari, ja apsolutno mogu..." komentirao je.

Svjedoci ravnatelj policije i kolege iz Ravnateljstva

Odvjetnica Sloković predložila je da se pozovu Dinamovi funkcioneri, ali i ravnatelj policije Vlado Dominić te njegove kolege Dražen Vitez i Krunoslav Borovec, koji su iz prvog reda pratili događanja sa Mamićem. Predložen je i novinar Zdravko Reić.

Odvjetnik Gruić predložio je, pak, saslušanje predsjednika Hajduka Brbića i članova Nadzornog odbora. Oni bi mogli potvrditi kako je Mamić pokazao zavidni stupanj upornosti u svom provokativnom ponašanju spram navijača Hajduka što je dovelo do Begine reakcije, pojasnio je. 

"Bio sam cijelo vrijeme u opasnosti, od prve do posljednje sekunde"

"Očekujem pravedan postupak. Dosad nisam shvaćao svu ozbiljnost postupka jer sam mislio da je nemoguće da negdje gdje sam ja bio cijelo vrijeme u opasnosti, od prve do posljednje sekunde, i gdje sam ja napadnut, da će se to pretvoriti u nešto gdje se ja trebam braniti. Nažalost, to je valjda moja sudbina, ali siguran sam da ću se obraniti u postupku", komentirao je Mamić nakon završetka rasprave.

"Split je prekrasan grad, Splićani su prekrasni ljudi"

Kako je izrazio želju da aktivno sudjeluje u raspravi i postavlja pitanja svjedocima, sva je prilika da ćemo Mamića češće viđati u gradu podno Marjana.  

"Split mi je oduvijek bio jedan od najdražih gradova u životu. Zato što je to jedan prekrasan grad, zato što su to prekrasni ljudi. Hajduk cijenim više nego možda 90 posto Hajdukovaca, poglavito njihove navijače. Uvijek sam s radošću bio dočekivan, kao što sam i danas lijepo dočekan. Svi su me željeli pozdraviti, stisnuti mi ruku i slikati se sa mnom. To je stvarnost. To su ti ljudi. A pojedinci koji su se potrudili baciti otrov između sportskih rivala pa i šire, oni nemaju mirnu savjest", kaže Mamić.

Mamić inicirao susret Dinama i Hajduka, Torcide i BBB-a, Bandića i Baldasara...

Pun pozitive, iznio nam je i jedan prijedlog. 

"Možda je ovo jedna prilika da predložim da već jednom sjednemo i Dinamo i Hajduk i HNS i naše navijačke grupe i političari koji vode gradove i mediji koji mogu pripomoći da to jedno nezdravo stanje pretvorimo u pozitivno", zaključio je. 

Policija za Mamića traži 15 dana zatvora

Splitska policija podnijela u ožujku 2014. godine optužni prijedlog protiv Mamića i Bege te zatražila da se prvi kazni sa 15 dana zatvora, a drugi novčanom kaznom od 750 kuna, sve zbog prekršaja članka 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Mamića terete da je na početku drugog poluvremena derbija pokazao srednji prst i odmjerio od šake do lakta prema vodstvu Hajduka. Potom je ušao u duel s poduzetnikom Miloradom Pašalićem, krenuo je prema njemu da se fizički obračuna, ali su ga spriječili zaštitari. Nakon Dinamovog gola, Mamić je preskočio ogradu i vikao na vodstvo Hajduka. Bego je krenuo prema njemu da ga udari.

Cijelu predstavu potpuno su pasivno gledali trojica načelnika policijskih uprava i društvo iz Ravnateljstva policije...

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.