Esport

PES joj nije niti do koljena: FIFA 18 najprodavanija nogometna igra u povijesti

Screenshot: FIFA 18

FIFA 18 je s 24 milijuna prodanih primjeraka postala najprodavanija nogometna igra svih vremena. To je samo kap u moru u više od 260 milijuna prodanih primjeraka čitavog serijala od 1995. PES nije niti blizu. Konami je u travnju ove godine obilježio tek 100 milijuna prodanih PES igara. Globalni prodajni rezultati za PES 2018 nisu niti objavljeni.

>Pet noviteta zbog kojih će FIFA 19 biti hit

>Evo što trebate znati prije nego što kupite PES 2019

O ukusima se ne raspravlja, ali o prodajnim rezultatima da. EA Sports je s FIFA-om 18 napravio jako dobar posao. Potvrđuje to i činjenica da je FIFA 18 najuspješnija nogometna igra svih vremena, a čitavi serijal je najprodavaniji serijal sportskih igara u industriji. Međutim, posljednja FIFA nije najuspješnija sportska igra svih vremena. Tron čvrsto drži Wii Sports, koji se prodavao u paketu s Nintendo Wii konzolom, a prodan je u više od 82 milijuna primjeraka. FIFA dominira i na tržištu mobilnih igara pa je tako FIFA Mobile preuzeta 193 milijuna puta.

Dobrim rezultatima FIFA-e 18 svoj doprinos je dao i besplatni World Cup mod koji je izašao ususret Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Veliki besplatni dodatak popratio je globalnu nogometnu euforiju i privremeno vratio osam mjeseci staru igru na popise najprodavanijih.

Screenshot: FIFA 18 World Cup

Konami i PES debelo zaostaju, a niti s novim izdanjem im se ne piše dobro. PES 2019 u Ujedinjenom Kraljevstvu ima 42 posto lošije rezultate nego prošlogodišnje izdanje u istom periodu nakon izlaska. Nova FIFA izlazi 28. rujna i trebala bi biti bolja nego prošla. Bolji gameplay, novi modovi za igru, kvalitetniji The Journey, licence za Ligu prvaka, Europa ligu, Superkup, Serie A, La Ligu, uz standardno popularan FIFA Ultimate Team djeluju kao recept za novi veliki uspjeh. 

Za uspjeh u esportu je iznimno bitna veličina baze igrača i potencijalne publike. Ne treba posebno isticati kako je FIFA u tom segmentu također u velikoj prednosti. Tijekom godina sentiment prema PES-u polako pada. Onaj šarm manje razvikane igre s kvalitetnijim gameplayom polako blijedi, a na površinu izlaze stvarni problemi s kojima se Konami nosi sve teže. Slična je priča i u održavanju te balansiranju igre, koje danas funkcioniraju kao usluge. Konami i PES jednostavno ne mogu držati korak. 

Bilo da preferirati jedan ili drugi serijal vrijeme je da se preispitate što očekujete od nogometne igre. Konami se u novom PES-u više okrenuo gameplayu i esportu, ali i zanemario ostale segmente te plasirao igru mjesec dana ranije. S druge strane nova FIFA na papiru donosi hrpu noviteta i djeluje kao kompletan, ali i kvalitetan proizvod. Uključujući i gameplay. Teško se oteti dojmu da za jednak novac FIFA 19 pruža više.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.