NAJČUDNIJI UGOVORI U POVIJESTI

Ovo su najluđe klauzule u povijesti nogometa. Jedna pripada slavnom golmanu Dinama

Foto: Getty Images/Gulilver Image

UGOVOR koji nogometaš sklapa s klubom obično sadrži normalne stavke poput plaće, trajanja i neke vrste kodeksa ponašanja na koju se obje strane obvezuju. Nogometaši ili klub će često u ugovor dodati i posebne klauzule koje ih štite u slučaju vrlo specifičnih okolnosti ili prekršaja.

Ovo je popis 13 igrača s najbizarnijim ugovornim klauzulama u povijesti nogometa.

Stephan Schwarz

Kada je njemački golman stigao u Sunderland 1999. godine, engleski klub odlučio je u ugovor unijeti klauzulu koja se odnosi na njegov odlazak u svemir. Naime, Schwarz je prije toga najavio kako silno želi biti na prvom komercijalnom letu u svemir, a njegov menadžer mu je i rezervirao tu opciju.

Kako bi bili sigurni da neće na ovaj način izgubiti golmana, čelnici Sunderlanda odlučili su u ugovor staviti klauzulu po kojoj bi im agent isplatio punu odštetu od ostatka ugovora ako stvarno ode u svemir.

Dennis Bergkamp

Najpoznatiji neletač u nogometnoj povijesti imao je smrtni strah od letenja i obično je propuštao Arsenalova daleka europska gostovanja. Kada je produživao ugovor u Londonu, unio je klauzulu po kojoj mu je dozvoljeno preskočiti utakmicu na koju ne može otputovati nekim od prijevoznih sredstava koja ne putuju po zraku.

Samuel Eto'o

Cijeli svijet ostao je iznenađen kada je kamerunski napadač sa samo 30 godina otišao igrati za Anži iz Mahačkale. Ipak, dagestanski klub tada mu je ponudio jednu od najvećih plaća na svijetu, a ugovorom je obećao Eto'ou i privatni avion. Kamerunac nije htio živjeti u Dagestanu, nego u Moskvi pa je nakon svakog treninga i utakmice putovao u tisuću kilometara udaljenu Moskvu.

Georg Koch

Legendarni i bivši Dinamov golman je pri dolasku u PSV inzistirao da se u ugovor unese klauzula po kojoj ima pravo raskinuti ugovor ako ga navijači budu vrijeđali. Kao Nijemac je vjerovao da ga nizozemski navijači neće najbolje prihvatiti i nije bio u krivu. Nakon svega tri mjeseca vratio se u Njemačku.

Mario Balotelli

Talijanski napadač koji trenutno nema klub godinama je glasio za najzločestijeg dečka svjetskog nogometa. Kada ga je 2014. godine Liverpool dovodio iz Manchester Cityja, unio je klauzulu u kojoj mu mogu raskinuti ugovor u slučaju problema s ponašanjem. Balotelli nije imao značajnijih incidenata na Anfieldu, ali nije ni ostavio igračkog traga i odigrao je samo jednu sezonu u aktualnom engleskom prvaku.

Luis Suarez

Nakon što je na utakmici Svjetskog prvenstva protiv Italije ugrizao Chiellinija (što mu je bio treći ugriz na utakmici u karijeri), Barcelona se htjela osigurati od takvog ponašanja kada ga je dovodila. Suarez je ugovorom bio obvezan ne ponoviti takav incident, a kršenje klauzule dalo bi Barceloni odriješene ruke da ga proda.

Ronaldinho

Legendarni Brazilac volio je izlaziti podjednako kao i igrati nogomet. Zbog toga ne čudi da je pri povratku u Brazil, točnije Flamengo (2011. godine), zatražio klauzulu po kojoj mu klub garantira barem dvije noći tjedno u kojima je slobodan izaći u noćne klubove.

Alex Oxlade-Chamberlain

Arsenal je Southamptonu morao isplatiti 20 tisuća funti za svaku utakmicu u kojoj je Alex Oxlade-Chamberlain odigrao barem 20 minuta. Treba li napominjati da je u igru obično ulazio u 71. minuti?

Roberto Firmino

Arsenal je Liverpoolu 2013. godine ponudio 40 milijuna i jednu funtu za Luisa Suareza. Takva gesta ih je toliko razbjesnila da su Robertu Firminu stavili odštetnu klauzulu od 98 milijuna funti koja vrijedi za sve klubove na svijetu osim za Arsenal.

Giuseppe Reina

Njemački napadač je pri dolasku u Arminiju Bielefeld stavio u ugovor klauzulu po kojoj mu se klub obvezuje izgraditi kuću svake godine dok je u klubu. S obzirom na to da u ugovoru nije specificirana veličina ni vrsta kuće, Arminia mu je "sagradila" kuću od Lego kockica.

Neil Ruddock

Engleski veznjak oduvijek je imao problema s kilažom. Kada ga je Crystal Palace odlučio dovesti, u ugovor su stavili klauzulu po kojoj Ruddock plaća kazne u visini od 10% vrijednosti ugovora svaki put kada ima preko 100 kilograma na vaganju. Kažnjen je osam puta u manje od šest mjeseci.

*Ruddock je lijevi igrač u crvenom dresu

Stig Inge Bjornebye

Otac mu je bio olimpijski skijaški skakač. Liverpool nije htio riskirati ozbiljnu ozljedu kada ga je dovodio pa mu je zabranio biti u krugu od 200 metara od bilo koje skijaške skakaonice.

Rolf-Christel Guie-Mien 

Kongoanski veznjak imao je jedan od najčudnijih zahtjeva u povijesti nogometa. Naime, nije htio potpisati za Eintracht sve dok klub ne osigura njegovoj ženi tečajeve kuhanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.