Esport

Ovo je Kyle. Ima 16 godina i zaradio je milijune na Fortniteu

Foto: Getty Images/Gulliver Image, GIF: Twitter, Sentinel

TINEJDŽER iz SAD-a Kyle "Bugha" Giersdorf ne prestaje puniti naslovnice nakon što je u nedjelju postao prvak svijeta u Fortniteu i osvojio gotovo 20 milijuna kuna, odnosno tri milijuna dolara. Prije samo nekoliko dana za njega su znali samo dobri poznavatelji Fortnitea, a sada je globalna zvijezda i gostovao je u najvećim američkim medijima. Pa tko je onda 16-godišnji Bugha?

>Ovaj je tinejdžer osvojio 20 milijuna kuna i postao prvak svijeta u Fortniteu

>Svaki gamer je na ovom turniru zaradio 330 tisuća kuna, a najbolji i puno više

Bugha je na stadionu Arthur Ashe u New Yorku osvojio prvo Fortnite svjetsko prvenstvo u kategoriji Solos, u konkurenciji 100 najboljih igrača iz cijelog svijeta, i time službeno postao najbolji igrač svijeta u igri koja ima 250 milijuna igrača. Bugha je slavio vrlo uvjerljivo, s čak 26 bodova više od drugog, a vodio je kroz svih šest mečeva nakon što je u prvom upisao pobjedu i devet eliminacija.

Foto: EPA-EFE

Njegova majka Darcy je za ESPN izjavila kako Bugha igra od treće godine života i da je to njegova strast. Međutim, tek je nakon izlaska Fortnitea započeo snimati videe sa sadržajem iz igre, a kasnije i streamati. Početkom godine potpisao je za američku esport organizaciju Sentinels baziranu u Los Angelesu, koja također ima timove u Apex Legendsu i Overwatch Leagueu.

Bez obzira na esport karijeru, njegovi roditelji su odlučni u tome da je škola na prvom mjestu: "Uvijek smo mu govorili da dokle god su ocjene u redu ima našu podršku i pomoći ćemo mu na bilo koji način. Ako se ocjene pogoršaju - što nisu, hvala Bogu - rekli smo mu da će biti posljedica", izjavili su u emisiji Today.

Screenshot: YouTube

Nakon povijesne pobjede gostovao je i kod Jimmyja Fallona u "Tonight Showu". Tinejdžer je bio malo zatečen pa je uglavnom pričao voditelj, međutim otkrio je neke detalje iz osobnog života. Jedan od njih je svakako i porijeklo nadimka Bugha, koji je odabrao jer ga je tom riječju djed zabavljao dok je bio dijete, ponavljajući "bugha, bugha, bugha", čime bi izazivao osmijeh.

Bez obzira na školske obaveze, Bugha Fortnite shvaća vrlo ozbiljno. Trenira oko šest sati dnevno, a za vrijeme priprema za velika natjecanja i puno više. Na Fortnite gleda kao na posao. Jedno od glavnih pitanja koje je zanimalo javnost je što će napraviti s osvojenim novcem. I tu je Bugha pokazao visoku dozu zrelosti: "Štedjet ću i investirati. Neću napraviti ništa glupo s njim, ali definitivno želim novi stol", rekao je za ESPN. 

Foto: Getty Images/Gulliver Image

Od nedjelje 16-godišnji Bugha neprestano puni medijske stupce. Kao profesionalni Fortnite igrač dospio je na naslovnice vodećih svjetskih medija. To je dosad pošlo za rukom samo nekolicini najuspješnijih i najpopularnijih gamera, a Bugha je sad svakako među njima. Važno je to i za čitavi esport, kojeg se tako promovira u pozitivnom kontekstu.

Na Twitteru ga sada prati gotovo 300 tisuća ljudi, a taj broj je prije nekoliko dana bio višestruko manji. No čini se da je bez obzira na velik uspjeh i novostečeno bogatstvo ostao čvrsto na zemlji. Potvrdio je i da se uz školske obaveze može uspjeti u esportu.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.