Kako je propao novi Paul Scholes, najveći talent Manchester Uniteda

Foto: Getty Images / Guliver image

U AKADEMIJI Manchester Uniteda 2009. godine trenirala su dva talentirana igrača sredine terena, čije su karijere krenule različitim putevima. Bili su to Paul Pogba i Ravel Morrison, uvodi nas u priču nogometni magazin These Football Times.
 
Pogba je otišao iz Manchestera u Juventus, gdje je brzo postao vitalan dio momčadi, osvojio osam trofeja, osobna priznanja, skupio gotovo 50 nastupa za reprezentaciju te prilikom povratka u Manchester za 90 milijuna funti, postao i najskuplji igrač u nogometnoj povijesti.
 
Ravelu Morrisonu, u međuvremenu, u naviku je prešlo to da se pojavljuje na naslovnicama novina zbog problema sa zakonom. Nije se mogao držati pravog puta i njegove ekshibicije postale su dio priče kojom se upozorava mlade igrače.
Pogba je rođen u predgrađu Pariza i već sa šest godina priključio se lokalnom nogometnom klubu. 
 
Igra koja privlači pažnju
 
Nakon prelaska u Le Havre počeo je shvaćati svoj ogromni potencijal. Njegova igra privlačila je pažnju nogometnih stručnjaka i postao je kapetan francuske reprezentacije U-16. Pogba je odbijao sve ponude inozemnih klubova, dok nije stigla ponuda Manchester Uniteda. Usprkos trudu Francuza da ga zadrže, u listopadu 2009. godine otišao je u Manchester. 
 

 
Ravel Morrison rođen je u Manchesteru, a sve napisano o njemu može se svesti pod dvije riječi: talent i temperament. S osam godina priključio se Manchester Unitedu, ali već prvi tjedan profesionalnog igranja za klub uhićen je i osuđen zbog zastrašivanja svjedoka. Pušten je uvjetno, da bi već nekoliko mjeseci kasnije opet bio na sudu zbog nasilja u obitelji. 
 
Na terenu je briljirao i novinari su jedva dočekali najtalentiranijeg igrača koji je stasao u Manchesteru još od Paula Scholesa.
 

 
Pogba i Morrison bili su najsjajnije zvijezde u Manchesteru, što su i dokazali osvajanjem Youth FA kupa 2011. godine. Ali tijekom prve sezone u klubu, bilo im je teško probiti se do prve momčadi. 
 
Problemi sa zakonom
 
Pogba je uskoro postao nezamjenjiv u drugoj postavi, ali sa samo sedam nastupa s klupe za prvu momčad uskoro je postao nemiran.
 
Morrison je dobivao još manje prilika pa je ubrzo napustio Manchester i prešao u West Ham. Klub ga je pustio zbog njegovih problema sa zakonom, lošeg stava i slabe predanosti klubu. U West Hamu su ga jedva dočekali i iščekivali su dan kad će Ferguson priznati da je Morrison bio onaj igrač koji mu je izmaknuo.
 
Samo mjesec dana nakon transfera, čak i prije prve utakmice, optužen je za prijeteće i homofobne poruke na društvenim mrežama. Kažnjen je te ga je službeno upozorila FA.
 
Pogba je također bio nemiran i neodlučan oko svoje budućnosti. Kad je stigla ponuda Juventusa, bila je predobra da bi se odbila. Pogba je 2012. godine potpisao ugovor s Juventusom na 4 godine. Pogbu je i u Juventusu dočekala ekstremno kompetitivna atmosfera koja se baš i nije razlikovala od one u Manchesteru.
 
S 37 nastupa u prvoj sezoni, Pogba je pomogao svom timu da obrani naslov prvaka Italije i tijekom sljedeće tri godine postao je stalni član prve postave.
Zadovoljan životom u Italiji
 
Nakon što se Ferguson umirovio 2013. godine, postalo je jasno da Manchester Unitedu nedostaje igrač sredine terena. Možda netko poput Paula Pogbe. Pogba je bio zadovoljan svojim životom u Italiji i skauti Uniteda vratili su se praznih ruku.
 
Morrisonu nisu stigli takvi pozivi iz bivšeg kluba. Nakon dobrog drugog dijela sezone na posudbi u Birminghamu, vraćen je u West Ham. Nakon nekoliko partija već se počelo špekulirati s možebitnim pozivom u nacionalnu vrstu te odlaskom na Svjetsko prvenstvo 2014. godine.
 
Ali ništa toliko ne predstavlja dvojnu prirodu Ravela Morrisona kao večer 15. 10. 2013. U utakmici protiv mlade reprezentacije Litve, Morrison je postigao prekrasan pogodak, ali samo nekoliko minuta kasnije potukao se s vlastitim suigračem Wilfriedom Zahom na sredini terena. Taj incident uništio je večer mladom igraču. 
 

 
Usprkos izvanrednoj igri, u medijima su opet dominirali naslovi koji su tumačili njegov temperament.
Nakon novih optužbi za obiteljsko nasilje i zato što mu je isticao ugovor, trener West Hama rekao mu je da se mora pokazati da bi dobio novi ugovor. Ako ne uspije, morat će potražiti novi klub.
 
Karijera u Laziju
 
Nije se uspio popraviti i stavljen je na transfer listu. Kupio ga je Lazio kojem se pridružio na kraju sezone 2014./2015. Činilo se da mu je karijera krenula ti da prati putanju Paula Pogbe. 
 
Nažalost, nije imao isti učinak na igru Lazia kao Pogba na igru Juventusa. U prvih devet utakmica dobio je priliku zaigrati samo 53 minute, a sljedećih sedam morao je čekati čak šest mjeseci.
Teškoće u pronalaženju mjesta za Morrisona uzrokovane su i čestim promjenama trenera u Laziju. 
 
 
Nakon nekog vremena krenule su priče da se Morrison počeo više zanimati za nogomet, da uči talijanski i da na vrijeme dolazi na treninge. Pitanje je bilo hoće li se ta disciplina održati. Prije godinu i pol došao je u Lazio te se opet govori o njegovu odlasku iz kluba.
 
Što se Pogbe tiče, nema glasina o odlasku. Prošlog ljeta vratio se u Manchester United i postao najplaćeniji igrač u povijesti. Morrison na tržištu danas vrijedi 500 tisuća eura.

 
Usprkos svim tim kontrastima, obojica imaju tek 23 godine i dovoljno vremena da postignu sve za što su sposobni.
 
Putanje dvojice talentiranih igrača
 
Putanje Paula Pogbe i Ravela Morrisona nekad su se kretale paralelno, prema uspjehu. Danas su razdvojene: jedna ide sve više, a druga se ponekad pomakne naprijed, samo da bi pala još niže.

 

 
Jedan se preko inozemstva vratio tamo gdje pripada. Drugi je krenuo sličnom putanjom, ali se izgubio putem. Samo on zna kamo ide i hoće li ikad tamo stići, zaključuje These Football Times.
 
Pogbin najveći porok je ljubav prema svjetlu reflektora. Takva bi mu pažnja mogla samo koristiti i dodatno ga motivirati. Morrison, nažalost, ne može se otresti nezrelosti i nediscipline koje su mu uzdrmale karijeru.
 
Alex Ferguson jednom prilikom izjavio je kako nikad nije vidio tako talentiranog nogometaša poput Morrisona. Nedavno ga se sjetio i legendarni kapetan Uniteda Rio Ferdinand koji je novinarima kazao da je Morrison bio veći talent od Pogbe i vjerojatno najveći kojeg je klub imao. Talent, međutim, nije dovoljan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.