NACIONALNI STADION

Ovako HNS zamišlja novi stadion: Prodavali bi stolice s posvetom Hrvatima u dijaspori

Foto: Index / Privatna zbirka

HNS ne odustaje od ideje izgradnje nacionalnog stadiona za hrvatsku reprezentaciju. Index je u posjedu projekta koji je izrađen prije globalnije pandemije koja se čelnike HNS-a stopirala da krenu s prezentacijom ideje. Riječ je još uvijek samo o ideji i vizualnom rješenju, dok se o ključnim pitanjima poput financiranja i zemljišta na kojem bi se gradilo ovo zdanje nije ni počelo razgovarati.

HNS je s vizualima namjeravao izaći na globalno tržište, s naglaskom na hrvatsku dijasporu. Planirali su putovati u SAD, Australiju i Južnu Ameriku te predstaviti projek hrvatskim iseljenicima koji bi trebali pomoći u izgradnji. U priču je uključen Damir Mišković, koji nam je iznio jednostavnu računicu: stadion bi imao kapacitet između 20 i 25 tisuća sjedalica, svaka sjedalica prema procjeni košta 2,5 tisuće eura, a u dijaspori imamo barem 4 milijuna Hrvata. HNS bi ispitao i domaće tržište te osnovao poseban fond. Velike hrvatske tvrtke, Hrvati u dijaspori pa i obični građani mogli bi kupiti određeni broj sjedalica na stadionu ta na njima ispisati svoja imena, imena obitelji ili posvetu.

 

"Mogli bismo izgraditi i poseban tematski park, ideja je mnogo. Mi želimo raditi i graditi za hrvatski nogomet, ali ova priča je tek u povojima, riječ je o ideji i našem viđenju rješavanja velikog problema", kazao nam je Mišković, dopredsjednik Saveza i prvi čovjek HNK Rijeke.

U projekt su operativno uključeni i Davor Šuker te prvi operativac Saveza Marijan Kustić.

Ostaje otvoreno pitanje zemljišta. HNS ne može ostvariti projekt bez suradnje s Gradom Zagrebom koji bi Savezu i reprezentaciji trebao dati teren, a ključno je da u sklopu stadiona budu i atraktivni poslovni prostori na kojma bi niknuli shopping centri, hoteli, ugostiteljski objekti ili drugi komercijalni sadržaji. Slično je zamišljen i projekt riječke Kantride, ali brojni faktori uvjetovali su njegovo stopiranje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.