Oprečni izvještaji o žrtvama: Prema policiji 15, prema agencijama do 25 ozlijeđenih

NOGOMETAŠI Nigerije pobijedili su Sjevernu Koreju 3:1 u prijateljskoj utakmici odigranoj na stadionu Makholung, u predgrađu Johannesburga.

Utakmicu je zasjenio navijački stampedo pri kojem je ozlijeđeno najmanje 25 osoba, među kojima jedan policajac, i to ozbiljnije, kao i najmanje jedno dijete. Za gužvu su odgovorni navijači Nigerije, koji su u stadion koji prima desetak tisuća gledatelja pokušavali ulaziti s fotokopiranim ulaznicama.

U drugom pokušaju proboja barijere pri ulazu na stadion navijači su uspjeli. Nekoliko je onih u prednjim redovima izgubilo tlo pod nogama te su ih oni straga izgazili pretrčavši preko njih prema tribinama. Prema izvještaju Soccerneta, utakmicu je pratilo 20.000 gledatelja, dvostruko više nego što stadiončić može primiti.

Prema izvještaju argentinske televizije C5N, jedan od navijača je preminuo, dok BBC donosi svjedočanstva aktera.

"Masa me srušila te nakon toga pregazila", rekao je navijač Japhta Mombelo za BBC. Za ozlijeđenog policajca pretpostavlja se da je ozlijeđen nakon što ga je ograda prignječila.

Utakmica je zbog incidenta bila nakratko prekinuta na samom početku. Nigerijci su inače pobijedili golovima Ayegbanija Yakubua, Victora Obinne i Obafemija Martinsa. Na 2:1 je smanjio Jong Tae-Se. Branič sjevernokorejske momčadi Jong Hyok-Cha u 79. je minuti isključen nakon drugoga žutog kartona.

Službeno: 15 ozlijeđenih, svi zbrinuti

Glasnogovornik lokalne policije Eugene Opperman izjavio je da je 14 civila lakše ozlijeđeno, a jedan policajac teže prilikom stampeda uoči prijateljskog dvoboja nogometaša Nigerije i Sjeverne Koreje.


"U ovom trenutku imamo informaciju o 14 lakše ozlijeđenih civila. Teže je ozlijeđen jedan policajac", izjavio je Opperman dodavši: "Svi su prevezeni u bolnice i zdravstveno zbrinuti".

Očekuje se da policija izađe s novim brojkama bude li broj primljenih na liječenje veći. Agencijski izvještaji pišu kako se radilo o brojci od između 16 i 25 ozlijeđenih, među kojima ima onih koji su teže. Novinar Reutersa, koji je svjedočio događaju, tvrdi da je među ozlijeđenima i dvoje djece.

U subotu ubijen policajac

Jučer je, dodajmo, u pucnjavi u Johannesburgu ubijen policajac, a njegov kolega je teško ranjen dok su pokušavali zaustaviti ukradeno vozilo na ulici. Pucnjava se dogodila u blizini kampa u kojem je planiran smještaj reprezentacija Meksika i Obale Bjelokosti.

Prijateljska nogometna utakmica:

Nigerija - Sjeverna Koreja 3:1 (Yakubu 15, Obinna 62-11m, Martins 88 / Jong Tae-Se 64)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.