Obišli smo Allianz Arenu. Ovako izgleda šest dana prije otvaranja Eura

Foto: Index

EUROPSKO PRVENSTVO u Njemačkoj počinje u petak, 14. lipnja. Prvu utakmicu odigrat će domaćin Njemačka i Škotska na Allianz Areni u sklopu skupine A, a mi smo šest dana prije otvaranja turnira obišli stadion u Münchenu, koji također nosi naziv Fußball Arena München.

Njemačka nakon Svjetskog prvenstva 2006. prvi put ugošćuje veliko natjecanje, i to u deset gradova: Berlinu, Kölnu, Münchenu, Frankfurtu, Hamburgu, Dortmundu, Leipzigu, Gelsenkirchenu, Stuttgartu i Düsseldorfu. Ljubiteljima nogometa najpoznatija je Allianz Arena zato što utakmice na njoj inače igra Bayern, najveći njemački klub.

Fußball Arena München izgradili su gradski rivali Bayern i 1860 München

Riječ je o stadionu koji se nalazi na sjeveru Münchena. Zajedničkim snagama izgradili su ga gradski rivali Bayern i 1860 München. Otvoren je 2005., ali je München godinu dana nakon otvaranja prodao svojih 50 posto vlasništva Bayernu za 11 milijuna eura kako bi riješio klupsku financijsku krizu i spriječio bankrot.

Iako više nije bio vlasnik, 1860 München je svoje domaće utakmice trebao igrati do 2025. godine na tom terenu, ali Bayern je u srpnju 2017. raskinuo ugovor o najmu.

Time je postao jedini korisnik stadiona koji će za potrebe Eura primati 66 tisuća gledatelja, iako može stati i 75 tisuća kada se igraju utakmice Bundeslige. Svejedno to nije dovoljno da bude na prvome mjestu u Njemačkoj, jer Westfalenstadion u Dortmundu može primiti 81 tisuću gledatelja.

 

Allianz Arena će ugostiti šest utakmica Europskog prvenstva

Njemačka financijska tvrtka Allianz kupila je pravo na imenovanje minhenskog stadiona za idućih 30 godina. Međutim, ono ne vrijedi za utakmice pod ingerencijom FIFA-e i UEFA-e jer one ne dozvoljavaju isticanje sponzora koji nisu ujedno i sponzori njihovih natjecanja. U tim se slučajevima naziva Fußball Arena München. 

Allianz Arena ugostila je finale Lige prvaka 2012. godine, kada je Chelsea nakon jedanaesteraca pobijedio Bayern, te četvrtfinalni susret Europskog prvenstva održanog 2021. u brojnim europskim gradovima. Italija je tada s 2:1 izbacila Belgiju i kasnije došla do naslova prvaka. 

Minhenski stadion u svim tim prilikama izgledao je spektakularno, osobito zbog plastičnih panela koji ga okružuju i koji mogu mijenjati boje. Bit će takav i tijekom šest utakmica ovogodišnjeg eura: Njemačka - Škotska, Rumunjska - Ukrajina, Slovenija - Srbija, Danska - Srbija, jedan susret osmine finala i jedan susret polufinala.

Sve njih pratit će 46 kamera na stadionu i jedna u helikopteru, a sve će biti premreženo s 90-ak kilometara kabela. Organizatori su poručili kako je za otvaranje naručeno i 3290 pereca uobičajenih za njemačku kuhinju. Na fotografijama i u videu provjerite kako izgleda danas, kada se obavljaju posljednji radovi pred otvaranje natjecanja. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.