RUKOMET

Norvežanke predvodi pehistica kojoj su ukrali intimne fotke, nema mjesta za Hrvaticu

Foto; EPA

HRVATSKE rukometašice već su danima hit Europskog prvenstva u Danskoj. Za njima su četiri pobjede, među kojima velike senzacije protiv Mađarske i Nizozemske, a nizu pobjeda dodale su Srbiju u posljednjoj utakmici uvodne skupine i Rumunjsku na početku drugoga kruga.

Danas ih od 18:15 sati, uz prijenos na PlanetSp čeka najveći dosadašnji izazov. Norvežanke su dvostruke olimpijske, trostruke svjetske i sedmerostruke europske prvakinje s još nizom srebra i bronci sa svih navedenih natjecanja. Istinska su ženska rukometna velesila, pa iako im je posljednja medalja bilo srebro sa SP-a prije tri godine, i na sljedeća dva velika natjecanja bile su među najboljih pet.

Hrvaticama u posljednje dvije utakmice, večerašnjoj i onoj u utorak protiv Njemačke, dovoljan je samo jedan bod za plasman u polufinale, a teoretski mogu proći i s dva poraza, ali za to bi se trebali poklopiti drugi rezultati.

Iako su sastavi od tada znatno promijenjeni, Hrvatska je baš od Norveške prije četiri godine doživjela svoj najteži poraz na EP-ima kad je izgubila 34:16. Prije toga ove su se dvije reprezentacije sastale samo jedanput, na prvom EP-u 1994. kad je Hrvatska slavila 16:15. Na tom prvenstvu Norvežanke su osvojile broncu, prvu od 27 medalja koje su od tada donijele s velikih natjecanja. Hrvatska nikad nije osvojila ni jednu.

Na ovom prvenstvu Norvežanke su još dominantnije od Hrvatica. I one su ubilježile sve četiri pobjede, ali još puno uvjerljivije. Naša ih je reprezentacija ostvarila s ukupno 10, a norveška s čak 47 golova razlike.

Njihova najbolja igračica i s 30 golova najbolja strijelkinja prvenstva je Nora Mork, 29-godišnja lijeva vanjska s čijom se profesionalnom i privatnom kalvarijom poklopilo razdoblje Norvežanki bez medalje, ali sad je opet u punoj formi. Od veljače 2018. triput je morala na operaciju koljena zbog ozljede križnih ligamenata i bila je na pragu odustajanja od rukometa.

Mork je zbog atraktivnog izgleda privlačila interes i izvan sportskih okvira, pa su joj tako prije tri godine hakirali mobitel, s kojeg su uskoro procurile njene intimne fotografije. Posebno ju je pogodilo uvjerenje da su se s tim fotografijama zabavljali članovi norveške muške reprezentacije, što su oni, dakako, demantirali.

Osim Mork, među Norvežankama treba izdvojiti lijevo krilo Camillu Herrem, koja je postigla 20 golova, te odlične golmanice. Katrine Lunde dijeli prvo mjesto na prvenstvu s 42 posto obrana, a Rikke Granlund četvrto s 36 posto. Lunde je s 40 godina jedna od najstarijih sudionica smotre u Danskoj.

O snazi rostera Norvežanki svjedoči i činjenica da u njemu nema mjesta Marta Tomac, kći Željka Tomca, riječkog trenera koji je 2003. bio izbornik hrvatske ženske reprezentacije, a od 2010. je pomoćnik izborniku norveške muške selekcije. Ona je rođena u Norveškoj dok je Željko bio trener tamošnjeg Freidiga, pa ima dvojno državljanstvo. Odigrala je 10-ak utakmica za Hrvatsku, ali od 2015. je nastupala za Norvešku i bila važan dio ekipe. Ipak, u ovako jakoj reprezentaciji je samo u ulozi pričuve.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.