LIGE PETICE

Nizozemci o Overmarsu: Šalje slike spolovila kolegicama. Zovu ga napaljeni rođak

Foto: Profimedia

MARC OVERMARS (48), sportski direktor Ajaxa, napustio je klub nakon što je potvrđeno da je nekolicini kolegica poslao niz neprikladnih poruka. Ajax je objavio da je Overmars donio odluku o povlačenju nakon razgovora s klupskim odborom i glavnim izvršnim direktorom Edwinom van der Sarom. 

Nizozemski mediji donose dublju priču o skandalu koji potresa nizozemski nogomet. Novinari NRC-a su intervjuirali 11 anonimnih zaposlenica Ajaxa i otkrili brojne gnjusne detalje koji javnosti dosad nisu bili poznati. Iako se Overmars ispričao zbog svojih postupaka, čitava priča mogla bi imati daleko ozbiljnije posljedice.

Overmars je slao slike svog penisa. Često se slikao u klupskom WC-u

Nekoliko žena izvijestilo je da su u više navrata primile na WhatsApp fotografiju Overmarsovog penisa. Štoviše, slavni igrač im je te fotografije znao slati iz klupskog WC-a, što su njegove kolegice primijetile po boji pločica na fotografijama.

Kolegice su iste fotografije spremile, a rekle su i kako ih je Overmars često kontaktirao prije slanja slika. Na početku je sve djelovalo kao bezazleni flert, ali uskoro je postalo jasno da se radi o nedozvoljenom ponašanju nadređene osobe na mjestu rada.

"Često nam je pisao da mu je vruće i onda poslao svoju fotografiju. U nekim drugim prilikama znao nas je pitati što nosimo na sebi", rekla je jedna od anonimnih zaposlenica koje su se obratile nizozemskim medijima.

Overmars se ispričao

"Sramota me je. Prošlog tjedna suočio sam se s izvješćima o svom ponašanju i tome kako je to utjecalo na druge. Nažalost, nisam shvaćao da ovim prelazim granicu, ali to mi je postalo jasno zadnjih dana. Odjednom sam osjetio ogroman pritisak. Ispričavam se. Svakako je za nekoga na mojoj poziciji ovo ponašanje neprihvatljivo", rekao je Overmars.

"Sada to i sam vidim, ali prekasno je. Ne vidim drugu opciju osim da napustim Ajax. Ovo također ima veliki utjecaj na moju privatnu situaciju. Zato molim da mene i moju obitelj ostavite na miru", dodao je.

Javnosti se obratio i direktor kluba Edwin van der Sar: "Sigurna radna klima vrlo je važna za sve u Ajaxu. Tome ćemo posvetiti još više pažnje u narednom razdoblju. Želim izraziti želju da svi uključeni dobiju mir i privatnost da ovo procesuiraju."

"Seksizam je dio kulture kluba, a Overmars je arhitekt kulture penisa"

NRC ispituje radnu kulturu u Ajaxu još od prosinca. Ugledni list navodi kako problem nije samo u jednoj osobi. "Zaposlenice Ajaxa smatraju kako u klubu vlada kultura penisa, a Overmars je glavni arhitekt", navode.

Pišu i kako su žene često kritizirane zbog svog izgleda i objektivizirane. Jedna od zaposlenica primijetila je da ju kolega potajno fotografira što joj je izazvalo veliku nelagodu. Nadređeni iskorištavaju poziciju moći, a žene šute jer nema sluha za njihove vapaje, piše NRC.

Jedna žena priznala je i kako je dobila poruku od igrača u kojoj joj je predložio da nađu prostoriju u kojoj će biti sami. "Kao žena u Ajaxu morate imati dvostruki sloj kože. Ako to nemate, sve se može okrenuti protiv vas", otkrila je.

Žene se ustručavaju prijaviti loše i nezakonito ponašanje. Nisu sve jednako asertivne. "To je ogroman odnos moći", kaže jedna. “Ako to ne prihvatiš, vrlo brzo ćeš nestati. Seksizam je dio kulture ovog kluba", dodala je druga.

Ajaxu su pale dionice

Prema zadnjem izvješću, žene čine čak 26% svih zaposlenih u Ajaxu, od njih ukupno 408. Van der Sar zalaže se, navode Nizozemci, za više žena na rukovodećim pozicijama i imidž kluba koji je u tom pogledu ravnopravan.

Navodi se i kako je bivši golman poslao mail zaposlenicima u kojem je ponovno skrenuo pozornost na ovaj problem nakon što je u nizozemske medije stigla vijest kako je došlo do zlouporabe moći u jednom gledanom TV showu.

U istom mailu rekao je i kako će klub zatražiti konzultaciju vanjskih firmi kako bi dobio neovisno izvješće o navedenoj problematici. Također, podupire sve koji imaju neka saznanja o nedoličnom ponašanju da istupe.

Taj mail poslan je 12 dana prije nego što se otkrio incident u kojem je glavni protagonist Marc Overmars, a dionice Ajaxa su nakon toga pale za 1.4%. "Ovo je osjetljiva tema, ali ne bježimo od nje. Želimo učiniti pravu stvar za sve zaposlene", zaključio je Van der Sar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.