Nisu platili porez na transfere igrača: Potvrđena uvjetna presuda Frediju Fiorentiniju i Hajduku

Foto: Hina

ŽUPANIJSKI sud u Splitu u cijelosti je potvrdio nepravomoćnu presudu sutkinje Marine Boko, kojom je direktor Hajduka Fredi Fiorentini osuđen na godinu dana uvjetno s rokom kušnje od četiri godine zbog neplaćanja poreza na isplate igračima, trenerima i pripravnicima od 244 tisuća kuna te za neplaćanje poreza na transfere Nike Kranjčara, Mirka Hrgovića, Nikice Jelavića, Ante Rukavine i Gorana Sablića 2008. godine u visini od sedam i pol milijuna kuna.

Hajduk je, kao pravna osoba, kažnjen sa 40 tisuća kuna, također uvjetno, što znači da neće biti u obvezi platiti ukoliko u tri godine od pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo.

Fiorentini: Neka to bude moj dar Hajduku i navijačima

Nepravomoćna presuda objavljena je u ožujku ove godine, a Fiorentini je tada ustvrdio kako je sretan što je završilo, premda nije bio baš zadovoljan uvjetnom presudom.

"Ako je to bio zalog da Hajduk napravi uspješnu pretvorbu, onda je to dar Hajduku i navijačima", ustvrdio je Fiorentini po izlasku iz sudnice.

Branitelji Damir Primorac i Kruno Peronja smatrali su da nema mjesta osuđujućoj presudi, po njihovoj interpretaciji, porez su trebali platiti igrači jer im je plaćen bruto iznos, a ne klub. Istaknuto je i kako nije bilo nikakve namjere u postupanju stručnih službi Hajduka.

Svaguša tražio povrat poreza pa mu došla inspekcija

Zanimljiva je priča kako je uopće došlo do ovog postupka. U svoje doba je Uprava na čelu sa Joškom Svagušom zatražila povrat preplaćenog poreza. Na Poljud je poslana inspekcija koja je utvrdila nepravilnosti u plaćanju poreza na transfere igrača od čak devet milijuna kuna. Do kraja suđenja iznos je nešto smanjen, a Hajduk je u međuvremenu podmirio dugovanje.

Žalbu je najavilo i Državno odvjetništvo, jer nisu bili zadovoljni izrečenim sankcijama. Smatrali su, naime, da su se trebale izreći bezuvjetne kazne. Županijski sud žalbe je, međutim, odbio te potvrdio nepravomoćnu presudu.

Ovo je prvi pravomoćno okončani slučaj vezan za Hajduk. Čeka se rezultat žalbenog postupka vezanog za slučaj u kojem je osuđen Vedran Rožić, a oslobođen Ivan Buljan, dok je suđenje direktorima iz druge polovice 90-ih još uvijek u tijeku.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.