INTERVJU: JOSIP JURANOVIĆ

"Nismo dobili utakmicu i odmah je sve po zlu, histerija. To ne treba biti tako"

Marko Prpic/PIXSELL/Hajduk.hr, M. Gabela

HAJDUKOV kapetan Josip Juranović jedini je igrač u momčadi koji je ove sezone nastupio u svim ligaškim utakmicama. Također, u svakoj od njih je odigrao svih 90 minuta, a da pritom nije zaradio nijedan žuti karton.

Nedavno je bio s reprezentacijom u Azerbajdžanu, a s obzirom na njegove sve bolje igre u Hajduku, u budućnosti bi se lako mogao nametnuti izborniku kao jedna od prvih opcija na desnom beku.

Danas smo imali priliku porazgovarati s njim te ga pitati, između ostalog, i neke stvari vezane uz slabije rezultate u gostima u posljednje vrijeme. Prvo pitanje je, naravno, bilo vezano uz kiks u utakmici protiv Lokomotive.

Dobro, što se događa s tim gostovanjima, već ste pet utakmica bez pobjede?

Ja ne bih gledao tako negativno. Mislim da mi u gostima uvijek dobro ulazimo u utakmicu, kao i sad protiv Lokomotive. Prvih pola sata smo bili dominantni, u zadnjih 15 minuta prvog poluvremena Lokomotiva je bila bolja. Ipak, stvorila je samo jednu šansu, kad je Posavec skinuo Uzuniju. U drugom smo išli na sve ili ništa, a Lokomotiva gotovo da nije ni prešla centar. Mi smo imali svoje šanse - Hamza, Stanko, Svatok, Bradarić. I ja sam promašio, kad sam probao onaj pas za Jaira. Takav nas učinak na gostovanjima malo vraća unatrag, ali mislim, što se toga tiče, da se ne treba brinuti. Mi to sve gledamo, izvlačimo pouke i sve će biti bolje u budućnosti.

Nakon utakmice u Kranjčevićevoj bilo je nezadovoljstva navijača. Kako su reagirali prema vama igračima, dio je protestirao protiv trenera, a vi ste ih došli pozdraviti?

Kao prvo, htio bih im se zahvaliti što su tamo došli u toliko velikom broju, na svakoj utakmici nas podržavaju. Nekako mislim da se stvorila negativna atmosfera izvan kluba. Nismo dobili utakmicu i odmah je sve po zlu, histerija. Mislim da se to ne treba tako tumačiti, mi smo bili na prvom mjestu mjesec i pol. Mjesec i pol dana smo se krvavo naradili i dalje ćemo ići tako kako smo zacrtali. Stvorila se ta histerija, čim se nešto ne osvoji, odmah se po nekome udara. Ne smijemo to tako gledati, trebamo se držati zajedno kako bismo napokon došli tamo gdje nam je mjesto.

Kako je vama igračima to sve proživljavati? Vidite što se priča, događa...

Mi igrači se držimo zajedno, kao klapa smo jako dobri i svi se družimo. Nas to sve samo jača i jedva čekamo nove utakmice.

Protiv Belupa ćete u subotu imati priliku oboriti rekord po broju domaćih pobjeda.

Imamo još tri dana da napravimo sve što treba. Svi smo na okupu, nema Bradarića koji je suspendiran zbog kartona, ali svakako ćemo morati napraviti sve što je potrebno da tih 90 minuta odradimo kako treba i dođemo do pobjede.

Nakon te utakmice slijedi serija teških utakmica. Dva gostovanja kod Gorice, onda tri derbija, kakva su očekivanja?

Svi željno iščekujemo te dvije utakmice protiv Gorice, pogotovo zato što su u gostima, kako bismo svima dokazali da smo jaki. 

Je li ova ekipa Hajduka jača od onih u prethodnim sezonama?

Ne bih to uspoređivao. Ljestvica je ta koja možda najbolje o govori da smo sposobni nastaviti borbu za naslov.

Sada u Hajduku imamo specifičnu situaciju s golmanima. Ti si kapetan, imaš iskustva, razgovaraš li možda s mlađim igračima kad su u pitanju novi ugovori ili neke slične teme?

Oni trebaju razmišljati svojom glavom. Ja im dam savjet, mogu me pitati ili nazvati bilo kad, tu smo u svemu zajedno. Ipak, mislim da oni odlučuju sami o sebi, a ja im kao kapetan želim svu sreću i da budu pravi s tom odlukom.

Imaš li neku kapetansku poruku za javnost, odnosno za navijače, s obzirom na slabije rezultate zadnjih tjedana?

Želim samo da budu uz nas, kao što su i do sada bili, a mi ćemo to vratiti na terenu. Nastavljamo borbu za prvo mjesto.

Kako gledaš na konkurenciju? Dinamo, Rijeka i Osijek, to se očekivalo i prije početka sezone, ali kakav je trenutni odnos snaga?

Iskreno, nisam gledao nijednu njihovu utakmicu. Fokusiran sam samo na Hajduk, kao i svi mi u svlačionici. Gledamo samo sebe, a neka oni gledaju nas.

Bio si u Azerbajdžanu s reprezentacijom, očekuješ li poziv i u budućnosti?

Svatko bi volio igrati za reprezentaciju, to uopće nije upitno. Trebam se fokusirati na svoje igre, a poziv ako dođe, doći će.

Nadaš li se pozivu na Euro?

Daleko je to još...

Od ove sezone imaš zadatak izvoditi prekide. Dojam je da si dobio više samopouzdanja time što ti je trener ukazao povjerenje i zadužio te za to. Centaršutevi su isto puno bolji nego prije, kako to komentiraš?

Da, sad izvodim skoro sve kornere i slobodne udarce s poludistance. "Namjestio" sam nogu i nadam se da će tako i ostati.

Zabio si gol, pridodao tomu još tri asistencije, ali bi li to sve mijenjao za onu stativu protiv Gzire?

Vidim ja tu stativu stalno, sanjam je po noći... Ja sam se već ispričao navijačima i svima zbog te sramote, žao nam je zbog svega toga. Ispali smo, ali ta Gzira nam je skupila glave, digla nas je kao momčad i želimo se iskupiti za to.

Je li neobično da se više napada sadašnji trener sad kad je Hajduk u vrhu, nego njegov prethodnik koji je potpisao tu sramotu?

Primijetio sam, ali opet, ne znam čemu sve to. Mjesec i pol dana smo bili prvi i sad je kao odjednom nekakav pad? Mislim da ovo nije ništa strašno, to je jedna utakmica, za vikend igramo protiv Belupa.

Oni su vam dužnici iz prve utakmice, dobro ste se tu napromašivali u prvih pola sata, a kasnije je sve krenulo naopako...

Tako je, u prvih pola sata mogli smo komotno voditi 4:0. Mislim da je ovo savršen trenutak da se iskupimo za promašaje u Koprivnici.

Kako vidiš Dinamo kao izravnog konkurenta, jesi li ga možda pratio u Ligi prvaka?

Nisam, igrao sam Fortnite s Tomom Bašićem, tako da... Pričali smo malo, zezali se, ali nisam gledao utakmicu.

Bliži ti se 150. nastup za Hajduk.

Meni je čast da sam u Hajduku i da sam blizu te brojke, mislim da se malo tko može time pohvaliti. Jedva čekam tu jubilarnu utakmicu

U Kupu vas čeka Gorica, dobili ste najtežeg mogućeg protivnika.

Svi željno iščekujemo tu utakmicu, ali nama je fokus na utakmici koja nas čeka u subotu.

Hajduk već godinama nije igrao Kup utakmicu kod kuće, ima li po tebi smisla Kup sistem kakav je sad? Treba li biti kao u Engleskoj, da nema nositelja, već kako ždrijeb odluči?

Meni je žao što se već dugo Kup nije igrao na Poljudu. Mislim da bi svi uživali, kao prvo sami gledatelji, posebno protivnici koji bi imali priliku zaigrati pred splitskom publikom.

Standings provided by Sofascore LiveScore

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.