TORONTO NBA PRVAK

Nevjerojatna priča Torontovog junaka kojeg je spasilo rođenje njegovog sina

Foto: Getty Images / Guliver Images

TORONTO RAPTORS svladali su Golden State Warriorse u fenomenalnoj šestoj utakmici NBA finala 114:110 i tako stigli do prvog naslova prvaka u svojoj povijesti.

Jedan od najvećih junaka ogromnog uspjeha Toronta svakako je Fred VanVleet.  Šesti igrač Toronta zabio je 22 poena, od toga čak 12 u posljednjoj četvrtini i zahvaljujući njegovim teškim šutevima, Raptorsi su ostali blizu Golden Stateu u trenucima kada je prijetilo da bi se Warriorsi mogli odvojiti. 

Nitko ga nije izabrao na NBA draftu

Još prije tri sezone nijedan fan NBA košarke nije znao tko je Fred VanVleet. Radi se o playmakeru koji je čak četiri sezone proveo na koledžu Wichita State. 2016. odlučio se izaći na NBA draft, a tada nijedna franšiza nije smatrala da je VanVleet vrijedan izbora pa je ostao nedraftiran.

Prvu sezonu kao profesionalac proveo je u razvojnoj momčadi Toronta gdje je osvojio naslov. Oni su mu dali šansu. Suigrač mu je tada bio Pascal Siakam, drugi najbolji igrač Raptorsa u ovogodišnjoj finalnoj seriji, a trener Nick Nurse, čovjek koji je ove sezone prvi put postao glavni trener i odmah odveo Toronto do naslova.

Rođenje djeteta koje je odlučilo NBA prvaka

A nakon prvih 15 utakmica doigravanja ove sezone VanVleet je bio užasan. Samo u prvoj utakmici, u porazu protiv Orlanda, završio je dvoznamenkastim brojem koševa, a u prosjeku je imao 4 poena, uz 25,6% šuta iz igre i 19,5% s linije za tri poena. Navijači Raptorsa nisu mogli shvatiti zašto mu Nick Nurse i dalje daje priliku. A onda se između treće i četvrte utakmice finala Istočne konferencije rodio Fred Junior, prvi sin VanVleeta koji već ima kćer. 

Grafika: SofaScore za IndexSport

Nakon toga 25-godišnji playmaker je eksplodirao. U devet utakmica nakon toga samo jednom nije imao dvoznamenkasti učinak. U finalu je u prosjeku zabijao 14 poena uz 45% šuta iz igre. Ukupno je zabio 16 trica u finalnoj seriji i tako postavio rekord što se tiče ubačenih trica u NBA finalu jednog igrača s klupe.

VanVleet se našalio kako unatoč svemu ne želi dati novorođenom sinu zaslugu za njegove bolje izvedbe na košarkaškom terenu.

"Više sam umoran i, istina, imam novu perspektivu na život. Sjedio sam u bolnici tada cijeli dan, još kada računate vožnju avionom, imao sam dosta vremena za razmišljanje. Shvatio sam da se ne treba ubijati zbog loših utakmica, nego treba uživati u igri. Svejedno mu ne dajem zaslugu, mislim da sam bolji zbog nedostatka sna", rekao je prošli tjedan VanVleet, a nakon prvog NBA naslova u karijeri je bio skroman:

"Za ovo sam radio cijelo ljeto. Imam samopouzdanja u sebe, suigrači su mi vjerovali i uspio sam pogoditi neke važne šuteve."

Koliko je VanVleet bio važan za Raptorse, dovoljno govori činjenica da Leonard nije jednoglasno proglašen MVP-jem finala. Dobio je 10 od 11 glasova, a jedan je otišao šestom igraču Toronta. Unatoč brojnim ozljedama Warriorsa, Raptorsi sigurno ne bi osvojili prvi naslov u svojoj povijesti bez doprinosa čovjeka kojeg još prije samo tri sezone nitko nije htio odabrati na draftu. Zabijao je u najvažnijim trenucima i sada je zasluženo NBA prvak.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.