Ne znamo koji je povod, ali danas je iz Hajduka izašla jedna istina

Foto: Hina / Index

JEDNAKO kao što Naš Hajduk u odgovoru Anti Šalinoviću, dugogodišnjem mastermindu Hajduka, ne ulazi u "točnost njegovih navoda o stanju u klubu", ni mi nećemo ulaziti u razloge zbog kojih Šalinović tek sada, na odlasku s funkcije, iznosi ključne probleme koji dugo nanose veliku štetu projektu narodnog kluba i Hajduku uopće.

>>> Mastermind Hajduka konačno objavio što se događa u klubu: Još su neki častili suce

Šalinović je šutio sve do danas, kada je poslao dugo pismo i u njemu između ostalog napisao da Naš Hajduk nema pravo tjerati ljude da budu članovi njihove udruge ukoliko se s njima ne slažu te da bi neovisno o tome trebali imati pravo glasa.

Priznao je da postoje Hajdukovi navijači drugog reda, a to su oni koji se ne slažu sa stavovima Našeg Hajduka te moguće podržavaju hrvatsku reprezentaciju i HNS.

Model Našeg Hajduka, koji je godinama stvarao, Šalinović je danas opisao kao zatvoren, nedemokratski i prilično opasan. Usporedio ga je s parlamentarnim izborima na kojima pravo glasa ima samo jedna stranka.

Šalinović je na odlasku iz Hajduka, izbori za novi Nadzorni odbor su krajem godine. No Šalinović je svoju realnu snagu izgubio još odlaskom Ivana Kosa. Bio je važan Kosov član u Nadzornom odboru i danas je priznao da nije bio za smjenu bivšeg predsjednika jer su za čašćenje sudaca znali i neki drugi, njemu nadređeni članovi. Drugim riječima, prozvao je kolege iz NO-a i potvrdio klanove unutar ključnog tijela Hajduka, koje se i dalje pravi da su izbori u prosincu samo redovni. 

Priče o čašćenju sudaca i navijačkim pritiscima koji su doveli do protjerivanja Kosa i Željka Kopića s Poljuda, opet su ostale nerazjašnjene i podložne daljnjim analizama i sumnji. No Šalinović je razjasnio barem jedno: Naš Hajduk se mora mijenjati. 

"S obzirom na statutarne ovlasti, uloga Našeg Hajduka može se poistovjetiti s onom koju ima Državno izborno povjerenstvo (DIP), ali DIP ne zauzima stavove. On nema pravo na stav sve dok je tijelo koje provodi izbore. U protivnom, pravo glasa bi morali imati svi navijači Hajduka, neovisno o članstvu u udruzi. Na primjer, posve je legitimno da netko, što god ja ili bilo tko od nas mislili o tome, ne podržava bojkot nacionalne reprezentacije ili podržava rad HNS-a (daleko bilo), a istodobno poštuje model Narodnog Hajduka i želi sudjelovati na izborima za čelništvo kluba. Na to mora imati pravo. Naravno, ako prihvaća model demokratskih izbora. Ili udruga Naš Hajduk mora prestati propagirati svoje ideje, makar bile i pozitivne, ili glasovanje ne smije biti ograničeno na članstvo udruge. Nemamo pravo tjerati ljude da budu članovi udruge s čijim se stavovima ne slažu. Trenutni princip je kao da na parlamentarnim izborima imaju pravo glasati samo članovi jedne stranke i stranki koje s njima potpišu ugovor o suradnji (koalicijski partneri)", napisao je Šalinović u dugom pismu. 

Naš Hajduk, koji rijetko reagira na bilo što, u brzopoteznom službenom odgovoru Anti Šalinoviću najviše se uhvatio baš tog dijela o "fantomskoj zabrani praćenja nacionalne vrste članovima Našeg Hajduka" jer to je, kako tvrde, upravo argument onih koji Naš Hajduk degradiraju orjunaštvom i svastikama. Zgodno, poručili su Šalinoviću, direktoru agencije koja se bavi procjenom popularnosti političara i dila ih medijima, da se kao član Nadzornog odbora Hajduka "ne bi trebao baviti PR-om ni reality showovima". Šalinović je bio jedan od predvodnika bunta protiv aktualnog vodstva HNS-a, ali s moćnim političkim kontaktima koje su konzumirali i mnogi oko njega. 

Zgazio ga je model koji je promovirao. Masovnost ne može opravdati razbijene glave 

Masovnost članstva godinama je esencija Našeg Hajduka jer da bi mogli kupovati dionice kluba, navijačima treba novac, dakle trebaju im članovi koji daju novac. Sve je bilo podređeno omasovljavanju pokreta, pa i veliki problemi koje Naš Hajduk nije imao pravo ignorirati. Osim nasilja, s kojim se stalno kalkuliralo u odnosima prema HNS-u, a Ante Šalinović to jako dobro zna, jedan od ključnih problema i produkata današnjeg Hajduka su navijači drugog reda, dakle, svi oni navijači Hajduka koji ne podržavaju politiku Našeg Hajduka, ili konkretnije svi oni koji imaju drugačije mišljenje i ne žele plaćati Našem Hajduku da bi pomogli klubu. Svi oni su već davno propagirani kao mrzitelji Hajduka, a kada takva odluka stupi na snagu na razini navijačke struje koju klub ima iza sebe, zna biti prilično neugodno. I to Ante Šalinović dobro zna, ali nije reagirao kad je trebao. Unatoč PR-u, kodeksima i ostalim pizdarijama iza kojih se danas skrivaju odgovorni za današnji Hajduk. 

Masovnost se nije smjela mjeriti razbijenim glavama. Nedopustivo je da se kalkulira s "još kojim slučajem Marić" zbog bilo kojeg cilja. Navijače Hajduka nije se smjelo koristiti za nečije interese i kampanje, ni protiv HNS-a, ni za HNS, jer poznato je da se predsjednik Ivan Kos nije imao namjeru zadržati samo u Hajduku. I da je Šalinović bio osoba od njegovog dubokog povjerenja. 

Šalinović je znao da su svi oni koji se nisu slagali s Našim Hajdukom, automatski bili protiv Hajduka, etiketirani i nepoželjni. Reagirao je tek kada se dogodilo neminovno - kada je i on postao jedan od njih. 

>>> Krah Hajduka: Ugasilo se svjetlo na kraju tunela 

>>> ili jeste ili niste

>>> Hajduk tone, ali nitko nije kriv 

>>> Splite, vidi što su ti uradili od Hajduka 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.