S 40 na leđima nije umoran: Omeyer se ne želi oprostiti!

Foto: Guliver Image/Getty Images

U HRVATSKOJ se na spomen Thierryja Omeyera ljudi primaju za glavu. Svi još uvijek pamte što je francuska hobotnica godinama radila Ivanu Baliću, Blaženku Lackoviću i ostalim hrvatskim rukometašima na gotovo svim velikim natjecanjima. Francuzi su nas toliko puta zaustavili na korak do zlata, a uvijek, baš uvijek, crna mačka bio je veliki Titi.
 
Nevjerojatno je što je taj čovjek skidao u ključnim trenucima i bez dvojbe, sigurno je najzaslužniji što hrvatski rukomet u trofejnim vitrinama nema još koje zlatno odličje.
 

Thierry Omeyer je s francuskom rukometnom reprezentacijom prvo veliko zlato osvojio na svjetskom prvenstvu 2001. godine. Od tada neizostavni je dio najbolje rukometne družine svih vremena i 15 godina kasnije osvojio je svoju desetu veliki titulu.
 
Prije dvije godine u Kataru mnogi su ga s 38 na leđima otpisali i tjerali u mirovinu. Odgovorio im je tako što je odveo Francusku do zlata, a pri tome se okitio i titulom najboljeg golmana turnira.
 
Nakon SP-a u Kataru, Lino Červar je za Index ovako pričao o Omeyeru:
 
''Baš sam danas pričao svojoj supruzi za Omeyera. Znate li da je on redoviti posjetitelj Casina? Čovjek je kockar. No, on nije ovisnik, ovisnici gube jer se ne znaju kontrolirati. Omeyer pobjeđuje i kockarnice. Nitko protiv kockarnica ne može, Omeyer može. Ja takvo čudo od sportaša nikad nisam vidio. Jednom mi je rekao jedan naš golman da on ne može u svojim godinama mijenjati svoju tehniku branjenja jer tako brani cijeli život. Ne može?
 
Omeyer je rođeni pobjednik
 
Pa Omeyer iz turnira u turnir uvodi nešto novo. Stalno uči, proučava. Mislite li da su njegove obrane slučajne? On proučava svakog igrača protiv koga će igrati kako taj puca, koje su mu osobine, gdje je jak, a koja mu je slaba strana. I ono što je najvažnije, čovjek je rođeni pobjednik. Kad on nešto sebi zacrta, to će i napraviti. Nema tu dileme. Jednom sam ga trenirao kad sam vodio reprezentaciju svijeta protiv Egipta. Egipćani su imali sedmerac, a on je bio na klupi. Ja sam mu tada rekao: ''Hajde, obrani sedmerac i dokaži mi da si najveći''. Samo me je pogledao i rekao nema problema. Naravno da je obranio. Kad bi neki naši igrači imali tu glavu i ambiciju kao što je ima on, nitko nam ne bi bio ravan'', pričao je Lino, kojem je baš Titi oduzeo u životu puno toga.
 
I danas, kad ima 40 godina, refleksi su mu kao u mačke, i dalje se najbolji svjetski šuteri oduzmu kad ga vide ispred sebe, a samo sijeda glava daje naslutiti da je riječ o gospodinu u godinama, koji bi možda i mogao razmisliti o mirovini.
 
Francuska je dobila novog Omeyera
 
Tako je nešto najavio prije prvenstva u Francuskoj, a kako su Tricolori dobili novog vrhunskog vratara u Vincentu Gerardu, koji je proglašen za najboljeg vratara SP-a, mnogi su bili uvjereni da je utakmica protiv Norveške bila zadnja  njegova velika za reprezentaciju. Međutim, Titi kaže da nije siguran želi li se oprostiti i jasno je dao do znanja da nije umoran, premda je zakoračio u peto desetljeće života.
 
''Teško je naći riječi. Sjajan, sjajan je osjećaj pobijediti kod kuće. Bio je ovo sjajan turnir za nas. Ponosan sam na svoj tim i jak sretan zbog navijača koji su nas gurali tijekom čitavog turnira'', nakon finala kazao je Omeyer, pa je rekao ono što su svi čekali da kaže:
 
''Ne znam je li ovo moje posljednje veliko natjecanje. Sada samo želim uživati sa svojim suigračima, prijateljima i obitelji, a vidjet ćemo što će donijeti budućnost.''
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.