Najugledniji svjetski znanstvenici traže: Otkažite Olimpijske Igre u Riju zbog zike

Foto: Guliver Image/Getty Images

VIŠE OD stotinu uglednih svjetskih znanstvenika zatražilo je u otvorenom pismu da se Olimpijske igre u Rio de Janeiru, koje su održavaju od 5. do 21. kolovoza, otkaže ili preseli negdje drugdje zbog virusa zike, kojim je u Brazilu zaraženo preko 100 tisuća ljudi.

U otvorenom pismu Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), 125 znanstvenika iz cijelog svijeta uključujući one s Oxforda, Harvarda i Yalea, upozoravaju da zbog novih otkrića o tom opasnom virusu ne bi bilo etički kada bi se igre održale kako je planirano.
 
Kao razloge za otkazivanje ili preseljenje igara "u ime javnog zdravlja" navode neuspjeh programa uništavanja komaraca u Brazilu i slab zdravstveni sustav u toj zemlji. Pozivaju i WHO da hitno revidira svoje smjernice o ziki.

Međunarodni olimpijski odbor poručio je ranije ovog mjeseca da ne vidi razloga za odgodu ili preseljenje Ljetnih olimpijskih igara zbog zike.
 
Bolest koju prenose komarci pojavila se u Brazilu prije godinu dana, a do sada se proširila na više od 60 zemalja i teritorija. Simptomi su blagi, ali virus uzrokuje teške deformacije mozga kod novorođenčadi (abnormalno malu lubanju), a može izazvati i rijedak i ponekad koban neurološki sindrom kod odraslih.
 
Glede mikrocefalije u novorođenčadi, općenito povezane sa zikom, 1198 slučajeva potvrdilo je brazilsko ministarstvo zdravstva od početka sastavljanja sažetaka u listopadu 2015., a 3710 sumnjivih slučajeva još se ispituje. Uz slučajeve mrtve novorođenčadi zbog mikrocefalije, smrtno su stradale tri osobe prosječne dobi od 20 godina. Zika je rjeđe uzrok neuroloških smetnji poput sindroma Guillain-Barre, koji uzrokuje paralizu pa čak i smrt pacijenta.

Virus koji se proširio u Brazilu, Kolumbiji i na Karibima od kraja 2014., uglavnom putem komaraca Aedes aegypti, izaziva benignu infekciju u većini slučajeva, ali kako ističu znanstvenici, najveći rizik je da se sportaši zaraze virusom i vrate kući u siromašne zemlje u kojima se bolest još nije pojavila.
 
"Nepotreban je rizik da 500 tisuća stranih turista iz svih zemalja svijeta stigne na igre, potencijalno se zarazi i vrati kući u krajeve u kojima bolest može postati endemska", kaže se u pismu.
 
Ali to nije jedina bolest koja hara Brazilom te prijeti posjetiteljima Olimpijskih Igara u Riju: Epidemija Čikungunje, bolesti slične ziki koju prenosi isti komarac, tamo je u punom je zamahu: Samo od početka godine zabilježeno je u preko 40 tisuća slučajeva zaraze, dok ih je u cijeloj prošloj godini bilo 38332.
 
Od te groznice, zabilježene prvi put u Brazilu 2014., prošle godine preminulo je šest, a od početka ove godine 15 osoba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.