Najskuplji hajdukovac u povijesti nestao: Vlašić i službeno otpisan

Foto: EPA-EFE

PRIJE TOČNO godinu dana Nikola Vlašić (20) bio je hit.

Sjajni Hajdukov veznjak je nakon dobre protekle sezone eksplodirao na otvaranju one 2017./2018. i u standardno euforičnom Hajdukovom ljetu bio najbolji igrač splitske momčadi. U prvih nekoliko kola HNL-a upisao je dva gola i asistenciju, a iako nije bio u statističkim podacima Splićana u kvalifikacijama za Europa ligu bio je najbolji Hajdukov igrač.

Vodio ih je do prolaska protiv Levskog i Brondbyja, a protiv Evertona je bio uvjerljivo najopasniji Hajdukov igrač. Njegove odlične igre nisu promakle nekolicini europskih klubova, a najozbiljnije je zagrizao upravo Everton koji je iz prve ruke vidio njegove kvalitete. Dugo se taj transfer dogovarao i Nikola je posljednjeg dana prijelaznog roka otišao u Englesku za 11 milijuna eura čime je postao najskuplje plaćeni Hajdukov igrač u povijesti.

Bilo je to novo vrijeme za Everton. Menadžer Ronald Koeman je, u želji da stvori momčad koja će se boriti za Ligu prvaka, tog ljeta potrošio 203 milijuna eura na pojačanja. Osim Vlašića, Koeman je doveo još dva igrača na njegovoj poziciji, Gylfija Sigurdssona i Davyja Klassena. Iako nitko nije očekivao da će Vlašić biti od samog početka u početnoj postavi Toffeesa, očekivalo se da će postepeno postajati dio momčad ili barem zamjena svima.

Već u prvoj utakmici Premiershipa, u porazu od Tottenhama 3:0, Vlašić je dobio zadnjih deset minuta, a pet dana kasnije odigrao je svih 90 minuta u identičnom porazu od Atalante u skupini Europa lige. U tom natjecanju igrao je u svim ostalim utakmicama, no u Premiershipu je sve više padao u drugi plan. Nisu mu na ruku išli ni rezultati Evertona. Nova, ultraskupa Koemanova momčad izgubila je pet od prvih sedam utakmice prvenstva i Koeman nije imao prostora za minutažu igračima iz drugog plana. 

Dok je Nizozemac bio na klupi Vlašić je još imao kakvu-takvu minutažu, no nakon što je dobio otkaz, a momčad preuzeo klupski trener David Unsworth, Vlašić je potpuno ispao iz kombinacija. Privremeni trener ga je u jednom trenutku čak i poslao u U-21 momčad, a kad je na klupu sjeo Sam Allardyce povratka više nije bilo. Nije bio ni na klupi osim sporadičnih i neočekivanih prilika u prvoj momčadi kao svih 90 minuta u porazu 3:0 od Manchester Uniteda i tek je pred kraj sezone u 36. i 37. kolu dobio po sat vremena.

Allardyceovim odlaskom završila je razočaravajuća Evertonova sezona i Vlašić, a i Evertonovi navijači, koji je bivši Hajdukov igrač "kupio" u prvim nastupima, nadali su se da će doći bolje vrijeme za talentiranog Hrvata. Čim je završila nova sezona za novog menadžera imenovan je Portugalac Marco Silva. No bivši Watfordov menadžer također ne računa na Vlašića.

U velikoj čisti koju je proveo u klubu, Marco Silva je Nikoli, Ahsleyju Williamsu, Kevinu Mirallasu i Cucou Martini otvoreno poručio da na njih ne računa te im zabranio da treniraju s prvom momčadi, iako su bili na pripremama s klubom. Silva se ranije riješio Waynea Rooneya, Davyja Klassena, Ramira Funesa Morija i Joela Roblesa, a na Vlašićevu poziciju je za 40 milijuna eura iz svojeg bivšeg kluba doveo sjajnog Brazilca Richarlisona koji može igrati lijevi i desno krilo te poziciju polušpice.

Engleski list Liverpool Echo, koji paralelno prati Liverpool i Everton, piše kako je Portugalčeva odluka da otpiše Williamsa, Mirallasa i Martinu logična, no da je odluka o udaljavanju Vlašića iz momčadi vrlo upitna.

"Mladi Hrvat, neosporno talentiran, nikad nije dobio pravu priliku pokazati što sve zna, iako su ga navijači prigrlili od prvog dana. Jasno je da mora još puno raditi da dođe na nivo engleskog nogometa, ali isto tako je bilo jasno da je riječ o golemom potencijalu koji je mogao klubu koristiti još godinama", stoji u tekstu.

Vlašić će tako morati naći novi klub u kojem će imati zajamčenu minutažu. Trenutačno je u najvažnijim godinama za razvoj u velikog igrača, za što ima golemi potencijal, no pitanje je tko će ga prepoznati kao mogućeg stožernog igrača momčadi. Navodno je za njega zainteresiran Newcastle koji bi ga rado uzeo na jednogodišnju posudbu. Momčad Rafe Beniteza godinama pati za kreativnim veznim igračem, ulogu koju zadnje dvije sezone ima Jonjo Shelvey, koji je sve samo ne kreativan igrač.

Takva opcija vjerojatno bi odlično odgovarala Vlašiću budući da u Newcastleu jednostavno nema igrača njegovih kvaliteta i od takvog posla bi profitirali svi. Najviše Nikola koji ove sezone mora redovito igrati...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.