Mladi Hrvati spasili obraz nacije, u NBA-ju i Europi ništa novo



KOŠARKAŠKA 2009. godina obilovala je zanimljivim događajima. U najjačoj ligi svijeta, NBA-ju, L.A. Lakersi nastavili su dominaciju, španjolska reprezentacija osvojila je Eurobasket, a Hrvatskoj su obraz osvijetlili mladi reprezentativci broncom na SP-u do 19 godine u Novom Zelandu.

Howard i društvo poremetili rivalstvo Bryanta i Jamesa

Protekla NBA sezona bila je jedna od uzbudljivijih proteklih godina. Kobe Bryant i društvo nametnuli su ritam, regularnu sezonu završili s omjerom 65-17, a u doigravanju ih nitko nije uspio zaustaviti. Očekivalo se da će Cleveland i LeBron James biti prvaci Istoka, no pravo osvježenje bio je Orlando Magic.

Dok su Lakersi na Zapadu sigurno gazili prema NBA finalu, Dwight Howard i njegovi Magici igrali su sjajno u doigravanju, izbacili favorizirane Celticse, pa potom Cavse u finalu Istoka. Više od toga nisu mogli. Lakersi su osvojili jubilarni 15. naslov, a Magicu je pošlo za rukom tek nametnuti se kao momčad koja će biti prijetnja u novoj sezoni.



Bila je to sezona odlazaka legendarnih igrača kao što su Alonzo Mourning, Sam Cassell, a na košarkaškoj karti etablirala su se nova imena. Sjajnu sezonu imao je Chris Paul iz Hornetsa, Derrick Rose iz Chicaga osvojio je nagradu novaka godine, te s ostalim mladim igračima, kao što je Rajon Rondo iz Celticsa, najavio neka nova vremena za NBA ligu.

Bizaran trenutak dogodio se najboljem igraču lige LeBronu Jamesu u veljači. On je umalo postao prvi igrač u povijesti nakon Kareema Abdula Jabbara koji je ostvario triple-double s više od 50 postignutih koševa. No, iako je zabio 52 protiv Knicksa, suci su njegov deseti skok pripisali Benu Wallaceu. Nakon sezone uzbudljivih utakmica i lijepih trenutaka, NBA je objavila kako se marketinški približila vremenima kad je igrao Michael Jordan. U neku ruku to je bila sezona financijskog oporavka, iako im novca nikad nije manjkalo.

Giganti u Europi nisu dopustili iznenađenja

Još jedna uzbudljiva sezona odigrala se i u Europi. Grčki Panathinaikos vratio se na tron u lijepoj utakmici protiv tadašnjeg prvaka CSKA-a, te osvojio svoj peti naslov. No put do Final Foura nikom nije bio lagan, u izjednačenoj sezoni na završni turnir plasirali su se još Barcelona i Olympiakos.

Za španjolske prvake bila je to godina povratka u svjetski vrh, no protiv moćnog CSKA-a u polufinalu nisu mogli. Olympiakos, koji je te sezone doveo Josha Childressa iz Atlanta Hawksa i platilo ga 20 milijuna eura, bio je uvjerljiv u ranijim fazama, no u iznimno uzbudljivom polufinalu pali su od najvećeg rivala 84:82. Potom je odigrano još jedno finale za pamćenje, a momčad Željka Obradovića pobijedila je 73:71.

Kao veliko osvježenje prošlogodišnje Eurolige pokazao se beogradski Partizan. momčad Duška Vujoševića odigrala je veliku, zrelu, sezonu i stigli do četvrtfinala. Tamo ih je s tri pobjede u nizu zaustavio baš CSKA. Momčad Partizana puno je toga polagala u osovinu Tripković-Tepić- Veličković, a koliko su oni uigrani govori i uspjeh Srbije na Eurobasketu u Poljskoj (srebrna medalja).



Povratnici iz NBA lige garancija uspjeha


Od igrača koji su protekle sezone ostavili dobar dojam treba svakako izdvojiti Igora Rakočevića, koji je kao član Tau Ceramice bio prvi strijelac Eurolige s 18 koševa u prosjeku, te juana Carlosa Navarra, koji je povratkom iz NBA-ja u Barcelonu postao najkorisniji igrač prošlog izdanja najelitnijeg europskog natjecanja. Branič Panathinaikosa Vassilis Spanoulis tu je nagradu zaslužio za igre na Final Fouru, a značajan dojam ostavili su i Terell McIntyre, play Montepaschija, Novica Veličković, bek Partizana, Dimitris Diamatidis, branič Panathinaikosa...

Cibona u Euroligi nije mogla više

Cibona je u toj sezoni uspjela uhvatiti TOP 16 fazu natjecanja. U skupini s Unicajom, Montepaschijem, Olympiakosom, Maccabijem, Avellinom i Le Mansom osvojili su četvrto mjesto (5-5) i u idućoj fazi dobili tešku skupinu. momci Velimira Perasovića morali su se boriti s moćnim CSKA-om, Montepaschijem i Fenerom i na kraju završili kao treći. Pamte se pobjede nad Sienom i Maccabijem, kao i odlične utakmice možda i najboljeg Amerikanca ikad među Vukovima, Alana Andersona.

I u regionalnoj NLB ligi Cibona je bila uvjerljiva, stigli su do finala, pa izgubili od moćnog Partizana. Bila je to posljednja sezona te generacije "crno-belih", igrali su strašnu košarku, te lakoćom obranili naslov. Bila je to ujedno zadnja sezona regionalne lige za trofejni KK Split, koji je zbog financijskih problema morao odustati od lige.

Mladi košarkaši osvojili broncu, seniori razočarali

U godini na kraju koje je Hrvatska seniorska reprezentacija pokleknula na Eurobasketu unatoč najavama medalje, obraz nacije osvijetlili su mladi košarkaši. Na SP-u do 19 godina u Novom Zelandu igrali su sjajnu košarku i osvojili brončanu medalju. U povijesnoj utakmici za treće mjesto svladali u Australiju, a ranije pobjeđivali momčadi poput Argentine, Španjolske, Kanade. Dragulj KK Splita Mario Delaš odigrao je sjajno natjecanje, bio drugi strijelac prvenstva s 20 koševa, no nije bio sam. Svoju veliku kvalitetu potvrdili su Tomislav Zubčić, Leon Radošević, Toni Prostran...

Bila je to važna godina za seniorsku reprezentaciju, koja je na Eurobasketu u Poljskoj osvojila šesto mjesto. Kvalificirali smo se za SP u Turskoj, no obzirom da je najavljivana medalja, u Poljskoj se dogodio fijasko. Čak ne toliko zbog rezultata, nego zbog igre. Hrvatska se na tom natjecanju pokazala kao momčad nevjerojatnih oscilacija, igra j varirala od dobre do katastrofalne, no nažalost češće je to bilo katastrofalno.


Seniori bez glave i repa

Na trenutke negledljivu košarku hrvatskih reprezentativaca nekako smo otrpjeli, izbornik Jasmin Repeša preuzeo je odgovornost za loše igre, pa odstupio. Nismo na tom prvenstvu vidjeli puno od Nikole Vujčića, Zorana Planinića, Marka Popovića, oni koji će igrati u Turskoj, naciji su ostali puno toga dužni. Treba napomenuti kako se, unatoč neuvjerljivim igrama, Hrvatska imala priliku plasirati u borbu za medalje. U četvrtfinalnom ogledu na poluvremenu smo imali ugodnu zalihu koševa protiv Slovenije, no pred kraj neobjašnjivo pali protiv susjeda, koji su igrali bez četiri najbolja igrača.


Potvrda Španjolske kao košarkaške velesile

U Poljskoj se odigralo pregršt zanimljivih utakmica, a nakon lošeg starta u natjecanje Pau Gasol i Španjolska okitili su se jedinom medaljom koja im nedostaje. U finalu su igrali protiv Srbije i lako pobijedili. Grci su protiv Slovenaca uzeli broncu i tako razveselili naciji koja već nek vrijeme čeka na medalju s nekog od velikih natjecanja. Najbolji igrač turnira bio je Pau Gasol, a u prvu petorku izabrani su još Spanoulis, Rudy Fernandez, Miloš Teodosić i Slovenac Erazem Lorbek.

Za hrvatsku košarku to nije bila osobito uspješna godina, no u toj su se sezoni konačno etablirali mladi igrači poput Ante Tomića (KK Zagreb) i članovi mlade reprezentacije. Možda je to signal da u 2010. godini treba konačno krenuti u pomlađivanje seniorske reprezentacije. U svjetskim okvirima kraj godine je ujedno najava novih obračuna između giganata, kako u NBA ligi, tako i u Europi, u koju dolazi sve više igrača s respektabilnim NBA renomeom. Jaz između najboljih i momčadi iz druge klase, još je uvijek prevelik...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.