TRANSFERI

Liverpool je pobjednik prijelaznog roka, a potrošio je daleko manje od Dinama

Foto: Gulliver / Getty Images

"AKO STE došli ovdje zbog toga, potpuno ste promašili. Otiđite preko, kod Evertona, oni su vam potpuno u tome. Mi nećemo dovoditi nikoga, a posebno nećemo kupovati igrače samo zato da nekoga kupimo i zbog toga što to rade svi ostali."

Ovako je Jürgen Klopp prije tri tjedna, kada je ludilo prijelaznog roka bilo na vrhuncu, govorio na posljednjoj konferenciji za medije prvaka Europe prije početka sezone.

Klopp je stao iza svojih riječi

I ostao je dosljedan do kraja i imun čak i na histeriju last-minute šopinga, kada padaju sve ograde. Liverpool je nakon ovog Kloppovog manifesta doveo samo jednog igrača. Ali to je napravio zbog teške nužde. Nakon što mu se u prvom kolu teško ozlijedio golman Alisson, ostao je samo na rezervnom Adrianu pa je morao angažirati još jednog vratara. Međutim, to je bio besplatni 35-godišnjak Andy Lonergan, doveden da bude lojalna rezerva.

U posljednji tren teško mu ozlijedio golman, ali nije pokleknuo

Osim njega, koji je bio prisilna, a ne planska kupnja, Liverpool je ranije ovog ljeta doveo tek spomenutog Adriana, ali i njega kao slobodnog igrača bez odštete, te samo 1,9 milijuna eura plaćenog Seppa van den Berga, stopera PEC Zwollea. Ako vam njegovo ime ništa ne znači, ne brinite se, jer riječ je o tek 17-godišnjaku. Doduše, kite ga titulom "novi Van Dijk", ali ovaj dječak tek treba u mladoj momčadi Redsa početi dokazivati da je vrijedan stavljanja u istu rečenicu s najboljim braničem na svijetu.

Nije ga zanimalo koliko se konkurenti razbacuju

I to je bilo to od ulaznih transfera Liverpoola ovog ljeta: tri igrača uz ukupan trošak od pišljivih 1,9 milijuna eura. Njegovi najveći rivali su se pak razbacivali pa je tako Manchester City na pojačanja potrošio 168 milijuna eura, Manchester United 159 milijuna eura, a Arsenal 152 milijuna eura.

Liverpool je zato daleko aktivniji i jednako mudar bio na suprotnoj, izlaznoj strani. Napadača Dannyja Ingsa prodao je Southamptonu za 22 milijuna eura, krilo Ryana Kenta je dao Rangersima za 8,5 milijuna eura, a golmana Simona Mignoleta je plasirao u Brugge za 7 milijuna eura. 

Zaradio bogatstvo, sačuvao pobjedničku momčad i potrošio siću

Timesov novinar Paul Joyce ističe da je, kada se tome dodaju odštete za Camacha, Ejariju, Duncana i Johnstona te naknade za posudbe Wislona, Grujića i Awonyija, Liverpool ovog ljeta zaradio 60 milijuna eura. 

Riješio se, dakle, niza igrača koji nisu bili ni blizu prvoj momčadi i još je na njima sjajno zaradio, a istovremeno je sačuvao momčad koja je osvojila Ligu prvaka i u fotofinišu ostala bez naslova u Premier League te na nove igrače potrošio daleko manje od, primjerice, Dinama, koji je ljetna pojačanja platio pet milijuna eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.