HRVATSKI NOGOMETAŠI

Leicester opet poslao u drugu ligu jednog od najskupljih dinamovaca ikad

Foto: Gulliver / Getty Images

DINAMO je na njemu zaradio više nego na prodajama Mandžukića, Eduarda, Brozovića, Ćorluke, Kovačića i Brekala, ali mladi (23) stoper ni dvije godine nakon bogatog transfera u ugledni engleski klub nije tamo dobio priliku. Na kraju prijelaznog roka opet je privremeno dobio novi klub.

"Cardiff City je oduševljen što može potvrditi da je jednogodišnju posudbu za naš klub potpisao hrvatski internacionalac"

Filip Benković, igrač Leicestera, do kraja sezone će biti na posudbi u Cardiff Cityju, koji je prošle sezone bio peti u Championshipu te neuspješno pokušao doigravanjem izboriti Premiership. 

"Cardiff City je oduševljen što može potvrditi da je jednogodišnju posudbu za naš klub potpisao hrvatski internacionalac Filip Benković koji je karijeru počeo u zagrebačkom Dinamu", objavio je velški klub koji se natječe u drugoj engleskoj ligi.  

Benković je u ljeto 2018. iz Dinama otišao u Leicester uz odštetu od 14,5 milijuna eura. Tako je postao treći najskuplji izlazni transfer u povijesti kluba. Do tada je bogatije od njega Dinamo prodao samo Marka Pjacu u Juventus za 23 i Luku Modrića u Tottenham za 21 milijun eura.

U ljeto 2018. prelaskom u Leicester postao je treći najskuplji dinamovac u povijesti

Od tada su Benkoviću mjesto na postolju najskupljih dinamovaca uzeli Dani Olmo (21 milijun) i Joško Gvardiol (16 milijuna), ali Big Ben, kako su ga prozvali zbog visine (1,94) i dalje drži visoko peto mjesto na popisu igrača na kojima je Dinamo najviše zaradio.

Međutim, Benkoviću nije pomoglo što ga je Leicester skupo platio, što je veliki talent i ima odlične fizičke predispozicije. Nakon više od dvije godine u tom klubu još nema nastup u Premiershipu i od tada je samo dva puta igrao za Leicester. Zbog jake konkurencije poslan je do kraja sezone 2018./2019. na posudbu u Celtic, nakon što je odigrao dvije utakmice za mladu momčad Leicestera te debitirao za seniore u Liga kupu protiv trećeligaša Fleetwooda.

Briljirao je na posudbi u Celticu, trener Rodgers ga je obožavao, debitirao je za reprezentaciju

Benkoviću je na posudbi u škotskom velikanu krenulo sjajno. Odmah je postao standardni prvotimac i nezamjenjivi miljenik trenera Brendana Rodgersa i postigao je dva gola u prvenstvu. Ozljeda gležnja u drugom dijelu sezone izbacila ga je iz prve momčadi na 12 utakmica. Međutim, vratio se na kraju i bio važan dio ekipe koja je osvojila trostruku škotsku krunu. Sezonu za pamćenje zaokružio je debijem za reprezentaciju. Hrvatska je izgubila (2:1) prijateljsku utakmicu od Tunisa, ali Benković je prvi put igrao kod Dalića.

Vratio se u Leicester, koji je preuzeo Rodgers, ali to mu nije pomoglo

Slijedio je povratak u Leicester, koji je u međuvremenu preuzeo Rodgers, pa se očekivalo da će Benković dobiti priliku u svom klubu. Međutim, Caglar Soyuncu i Jonny Evans su nezamjenjivi stoperski par Leicestera, a ako bi se njima nešto i dogodilo, uskakao je legendarni veteran Wes Morgan. Benković je zato prebačen u drugu momčad.

Prošle sezone debitirao je za prvu momčad Leicestera, ali za klub još nema nastupa u Premiershipu

U prvu momčad Leicestera promoviran je samo kako bi početkom ove godine odigrao u FA Kupu protiv trećeligaša Wigana prvi meč u kultnom natjecanju. Benković pamti taj meč jer mu je prvi na kojem je bio prvotimac Leicestera te zato što mu je to do danas tek drugi i posljednji nastup za prvu momčad.

U drugom dijelu prošle sezone Benković je drugi put otišao na posudbu iz Leicestera, sada u drugoligaša Bristol City. Za klub iz sredine tablice Championshipa nastupio je deset puta i postigao dva gola. 

Dvije godine od dolaska u Leicester sakupio je samo dva nastupa za klub i već treću posudbu

Po završetku 2019./2020. vratio se u Leicester, ali Rodgers je našao novu ljubav. Za 35 milijuna eura kupio je "novog Benkovića", 19-godišnjeg stopera Wesleyja Fofanu iz St. Etiennea, pa je Benkoviću slijedila nova, treća posudba u dvije godine. Peti najskuplji dinamovac u povijesti priliku opet traži u drugoj engleskoj ligi, ovaj put u Cardiffu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.