Legendarni ukrajinski tenisač: Palo mi je poštovanje prema Đokoviću kao čovjeku

Foto: EPA

NEKADAŠNJI četvrti tenisač na svijetu i finalist Roland Garrosa Andrej Medvedev dao je velik intervju za srpski medij B92. Nekad vrlo uspješan ukrajinski tenisač, koji je nastupio i u finalu Roland Garrosa, govorio je o Novaku Đokoviću, koji igra u polufinalu Roland Garrosa protiv Carlosa Alcaraza, ali i o ratu u Ukrajini.

"Iskustvo je, naravno, na Novakovoj strani. Motivacija također. Novak zna i osjeća da mu vrijeme otkucava, on mora pokušati osvojiti Roland Garros. Posebno stoga što Rafa ove godine ne nastupa. Iskustvo je na njegovoj strani, ali što se udaraca tiče - tu je jači Alcaraz. Detalji će odlučiti. Pitajte me tko će pobijediti kada izađu na teren na zagrijavanje. Tada me pitajte", započeo je Medvedev.

Govorio o Đokoviću

"Možda mi se ne sviđa što Novak radi i to što njegova obitelj podržava Rusiju tijekom rata u Ukrajini. Možda ga zbog toga ne poštujem, ali protiv matematike se ne može. Tip je držao četiri Grand Slam turnira u isto vrijeme. To je nevjerojatno. Mislio sam da to nitko, osim Rogera Federera, nije u stanju postići.

Moram reći da sam veliki navijač Novaka Đokovića i nemam ništa protiv njega. Ne mogu ga kriviti. Momak igra tenis, ne želi izlaziti iz tog okvira, ima dovoljno svojih problema. Jedino što je, kada je rat počinjao, mogao reći nešto protiv toga. Mogao je, recimo, reći: 'Ja sam protiv rata.'

Mogao je, recimo, na kameri napisati 'no war'. Kad je počeo problem s Kosovom, nekoliko dana kasnije na Roland Garrosu pisao je o tome na kameri, mogao je napisati 'Zaustavite rat na Kosovu'. To znači da igrač ima moć utjecati na mišljenja ljudi. Mogao je ranije pružiti i podršku Ukrajini, ali nije to učinio. Ipak, poštujem ga i dalje kao tenisača", rekao je Ukrajinac.

Govorio i o Srbima kao narodu te njihovom odnosu s Rusima

"Ne ljutimo se na vas, ne bih rekao da ne volimo Srbe. Ali se osjećamo loše zbog vas, vi ste posljednji u svetu koji i dalje vjeruju Rusima. Nacija koja laže sve i nikada nije održala riječ, nikada u povijesti. Mnogo, mnogo stotina godina...

Ne možete vjerovati Rusima, naučite to. Nije bitno sviđaju li vam se sada, jeste li prijatelji. To nije nacija s kojom treba surađivati. Ako ih smatrate boljim od sebe, superiornijim... Ta zemlja vam govori o plinu, nafti, da su superiorniji od vas. Ne biste ih trebali slušati. Ne treba ih smatrati superiornim, ispod su vas.

Garantiram vam, Rusija nema šanse da dobije rat. Sve što je bilo pod tepihom u Kremlju će izaći uskoro i bit ćete šokirani. Ja vam govorim samo pet posto onog što se događa. Bit ćete šokirani kada doznate za koga ste se molili. Ne bi me iznenadilo da Srbi pređu u katolicizam. U potpunosti. Ozbiljan sam.

Nakon što doznaju što su seronje u Rusiji radili. Ili makar nećete imati takav stav prema Rusiji. Govorim vam iz srca. Ja sam samo momak koji je slučajno igrao tenis, nisam VIP, ja sam nitko, došao sam vas zamoliti da mi vjerujete. Volim Srbiju.

To je lijepa zemlja, sjajni ljudi. Samo ste se izgubili kao i mi. Jednostavno se izgubiš ako vjeruješ u to da su Rusi nešto posebno. Ali vidite, oni su svi kriminalci. Nevjerojatno koliko su uspijevali to raditi i ostati živi, na vlasti i da se narod moli za njih. Za mene je to jedna od najvećih laži u povijesti...

Srbi su veoma ponosni, baš kao i Novak. Imate samo pogrešne boje na zastavi. Podsjećaju me na ruske. Šalim se, naravno. Vi ste dobra nacija. Samo trebate imati prave informacije. Utjecaj Rusa je bio ogroman posljednjih godina. Možda niste sigurni u to jesam li u pravu ili kažete da Rusi sigurno ne bi lagali na televiziji. Ako se prikazuje na TV-u, mora da je istina, ne bi lagali...

Dokumentarci na TV-u su čista fikcija. Uzmete crno-bijelu kameru i kreirate ono što želite. I onda prikažeš, kao da je dokumentirano iz ratne zone. A sve je snimljeno u studiju. Cut. Sljedeći… Sretno vama i Novaku", zaključio je Medvedev.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.