KONAČAN PAD Zbog "poštenog suđenja" Željko Širić osuđen na četiri godine zatvora i 12 godina izgona iz nogometa!

Foto: Hina

NAPOKON je i ovoj pravosudno-nogometnoj sapunici došao kraj. Vrhovni sud RH u cijelosti je potvrdio osuđujuću presudu kojom je bivši dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i šef sudačke komisije HNS-a Željko Širić proglašen krivim za primanje mita u aferi "pošteno suđenje", za što je osuđen na četiri godine zatvora.
 
Uz Širića, nekad apsolutnog vladara sudačke organizacije u hrvatskom nogometu, pravomoćno je osuđen i nekadašnji tajnik NK Karlovac Neven Šprajcer, kojemu je izrečena uvjetna osuda od deset mjeseci zatvora, s rokom kušnje od četiri godine.
 
Prema pravomoćnoj presudi, Širiću će nakon izdržavanja zatvorske kazne na koju je osuđen početi teći osmogodišnja zabrana obavljanja bilo kakvih dužnosti u tijelima HNS-a, dok je Šprajceru izrečena mjera zabrane obavljanja dužnosti u nogometnim klubovima HNS-a u trajanju od četiri godine.
 
Glavna točka optužbe protiv Širića bila je da je 2011. tražio i dobio 30.000 eura mita od tadašnjeg predsjednika uprave Hajduka Hrvoja Maleša i to "za pošteno suđenje". Maleš je sve prijavio USKOK-u i postao je njihov krunski svjedok tako da se primopredaja novca u zagrebačkom hotelu Antunović održala pod nadzorom istražitelja i Širić je na koncu uhvaćen na djelu.
 
Glavni junak priče Hrvoje Maleš koji je razotkrio tu kriminalnu skupinu, na kraju je ispao naivac i cinker, a tijekom suđenja nitko od svjedoka, nogometnih dužnosnika i zakletih "prijatelja" nogometa nije iskazao poštovanje ili simpatiju prema onome što je učinio. Nogomet je odavno napustio i nema želju vratiti se tom sportu.
 
Na osuđujuću presudu Županijskog suda, donesenu u ožujku 2014., žalila se obrana koja je tražila ukidanje presude, a žalio se i USKOK i predlagao da se Širiću izrekne maksimalna kazna od osam godina.
 
Ipak, Vrhovni sud odbio je sve žalbe.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.