NAJBOLJI SPORTSKI DOKUMENTARCI

Dan na poslu Kobea Bryanta: Pratilo ga je 30 kamera i nosio je mikrofon na utakmici

Foto: Getty Images

INDEX SPORT u sljedećem razdoblju vam donosi preporuke najboljih sportskih dokumentaraca kojima možete kratiti vrijeme koje provodite kod kuće i kojima donekle možete nadoknaditi nedostatak sportskih događaja tijekom izvanrednih mjera zbog pandemije koronavirusa.

PRIJE točno dva mjeseca u padu helikoptera poginuo je jedan od najvećih košarkaša svih vremena Kobe Bryant. Njegova beskompromisnost prema protivnicima, glad za pobjedama i neusporediva radna etika bili su inspiracija milijunima košarkaša, sportaša i običnih ljudi, pa tako i slavnom njujorškom redatelju Spikeu Leeju, koji je 2008. godine snimio izvrstan dokumentarac Kobe Doin' Work.

Taj 84-minutni film jedinstveni je pogled na um i mentalni sklop Crne Mambe, a prati ga tijekom utakmice 13. travnja 2008. godine, na kojoj su njegovi LA Lakersi igrali protiv tadašnjih prvaka San Antonio Spursa. Kobe je pristao da ga na toj utakmici prati čak 30 kamera, da nosi mikrofon tijekom igre kako bi se čule njegove interakcije sa suigračima, trenerima i protivnicima, a čak je i tvrdi Phil Jackson dopustio snimanje razgovora na time-outu, pa i pristup svlačionici.

Bilo je to izvrsno vrijeme za takav film jer je Bryant u toj sezoni osvojio nagradu za MVP-a i odveo Lakerse do prvog finala nakon rastanka sa Shaquilleom O'Nealom, u kojem su ipak izgubili od Boston Celticsa.

Kobe je ujedno bio i narator filma, a prateće komentare snimio je u veljači 2009., odmah nakon što je u New Yorku Leejevim obožavanim Knicksima zabio 61 koš i postavio (u međuvremenu srušeni) rekord Madison Square Gardena. Baš zbog toga što je bio izuzetno dobro raspoložen, film je dobio izuzetnu dodanu vrijednost budući da su Kobejevi komentari omogućili gledateljima izuzetan uvid u njegov način razmišljanja, kako tijekom same utakmice, tako i prilikom gledanja iste s vremenskim odmakom. No nije to bilo slučajno. Lee je naknadno otkrio kako mu je Bryant priznao da je te večeri dao apsolutni maksimum na parketu kako bi ga naučio ponešto o košarci i motivirao se za naraciju.

Kobe Doin' Work, doduše, nije dobio izvrsne kritike, na Rotten Tomatoesu ima prosječnih 57%, uz najveće primjedbe na pretjeranu fokusiranost na tehnički pristup filmu i pretjerani broj kamera umjesto na samog Bryanta, no sadržajno donosi fantastičnu introspektivu u dan na poslu jedne od najvećih sportskih zvijezda svoga vremena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.