Klub saudijskog bogataša mogao bi postati najgori u povijesti liga Petice

Foto: EPA

ENGLESKI klub Derby County skupio je u sezoni 2007./2008. samo 11 bodova u Premier ligi. Najgori je to učinak u povijesti liga Petice. No ove sezone postoji klub koji bi mogao proći gore čak i od toga. Španjolski prvoligaš Almeria ima povijesno loš rezultat iz prve 24 utakmice ove sezone. Skupila je tek sedam bodova i nema nijednu pobjedu.

Almeria je i dokaz da arapski milijuni ne moraju ništa značiti u nogometu. Njen vlasnik je saudijski poduzetnik Turki Al-Sheikh, koji je kupio klub 2019. godine. Prošle sezone Almeria se jedva izvukla od ispadanja iz prve lige. Ključna je bila dramatična utakmica protiv Espanyola, koja je završila 3:3.

Turbulencije su se nastavile i u ovoj sezoni. Već su dva trenera dobila otkaze od prošlog ljeta, a grozna sezona začinjena je i ispadanjem iz kupa od četvrtoligaša. Ipak, rezultati su puno lošiji nego dojam koji ova ekipa ostavlja.

Dobro igraju, ali ne osvajaju bodove

Na primjer, u utakmici protiv Atletico Madrida dominirali su sat vremena pa na kraju izgubili 2:1. Protiv Reala su vodili 2:0 pa izgubili ludim preokretom u 99. minuti. Protiv Barcelone su, pogađate, igrali sjajno, no srušio ih je u zadnjim trenucima utakmice Sergi Roberto. 

Prema tome, napredna analitika pokazuje da Almeria s ovakvom igrom ne bi trebala biti u zoni ispadanja, a kamoli jedna od najgorih momčadi u povijesti Liga petice. No analitika ne uzima u obzir teške padove koncentracije na oba kraja terena, zbog kojih je Almeria već jednom nogom u drugoj ligi.

Do kraja sezone španjolskog prvenstva ostalo je još 14 kola. Ako nastavi ovim tempom skupljati bodove, Almeria će postati najgori španjolski prvoligaš u povijesti. Sporting Gijon sad drži taj negativan rekord. U sezoni 1997./1998. skupio je tek 13 bodova. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.