rukometni euro

Kiril Lazarov za Index o Hrvatskoj, čudnim odlukama Horvata i o regularnosti Eura

KIRIL LAZAROV je jedan od najvećih rukometaša u povijesti i vjerojatno najbolji šuter ikad. Legendarni Makedonac je rekorder po broju golova na jednom Euru (2012. je zabio 61 gol u sedam utakmica), a na SP u Hrvatskoj 2009. je zabio rekordna 92 gola u devet utakmica. 

U karijeri je Lazarov igrao za Pelister, Zagreb, Veszprem, Ciudad Real, Atletico Madrid, Barcelonu, a s 41. godinom i dalje je važan igrač francuskog Nantesa. Lazarov je i izbornik Makedonije, a da nije bilo ozljede pred sam početak, postao bi jedinstven slučaj u povijesti rukometa. Nitko nikad nije igrao i bio izbornik na najvećim rukometnim natjecanjima.

Makedonija je podbacila na ovom Euru. U skupini je izgubila sve tri utakmice (Danska, Slovenija i Crna Gora) te zauzela tek 22. mjesto od 24 ekipe. To je najgori plasman Makedonije na prvenstvima Starog kontinenta.

S legendarnim Kirilom smo razgovarali neposredno nakon utakmice Hrvatske i Islanda. Pitali smo ga da komentira nastup momčadi Hrvoja Horvata na ovom turniru, odluke hrvatskog izbornika da drastično pomladi ekipu, a Lazarov nam je objasnio i zbog čega smatra da je ovo prvenstvo neregularno.

Hrvatska i Island odigrali su čudnu utakmicu. Obje ekipe su u susret ušle potpuno iscrpljene zbog brojnih izostanaka radi korone. Čini li vam se da je pobijedio onaj koji je bio manje umoran?

Naravno. Na ovom prvenstvu ne važe nikakva pravila i nema regularnosti. Nemoguće je procijeniti nečiju snagu i dati pravu sliku jačine neke reprezentacije s obzirom na to da netko prije ili kasnije upadne u probleme s koronom.

Čudno je da jedini Danci nemaju tih problema. Hrvatska se nije predavala ni kad je gubila 10:5 protiv Islanda, a to mi se posebno svidjelo. Tijekom turnira bilo je puno kritika na račun Hrvatske i s ovom pobjedom momci su pokazali karakter. Zaslužena pobjeda.

Kako biste ocijenili nastup Hrvatske na Euru? 

Mislim da je Hrvatska na dobrom i pravom putu. Bilo je dosta različitih izdanja. U većini je Hrvatska izgledala dobro, a jedino slabo izdanje je bilo ono protiv Crne Gore. Tu nije bilo dovoljno respekta prema Crnogorcima i to vam se obilo o glavu.

Izbornik Horvat je dosta pomladio reprezentaciju. Nema Karačića, Štrleka, Šege, Marić je dobio tek naknadni poziv. Kako gledate na to?

Uvijek je hrvatski rukomet imao dobru strategiju pa mislim da je i ovo sad dobar pravac. Pojavili su se neki novi i mladi igrači koji su pokazali kvalitetu. Svaku promjenu generacija treba istrpjeti, treba biti strpljiv i raditi jako puno. Nemojte zaboraviti da vam nedostaje jedan Domagoj Duvnjak.

S njim na terenu je Hrvatska jača za 50 posto pa makar bio i najgori. Kad je u formi, bolje da ne pričam što to onda znači. Važno je da imate širinu, da imate širok izbor igrača i nacionalni ponos, a to je preduvjet uspjeha.

Makedonija je rezultatski podbacila. Koliko je korona kriva za taj podbačaj?

Mi smo također krenuli u proces pomlađivanja reprezentacije. Na zadnjem testiranju pred polazak na Euro čak sedam jako bitnih igrača je bilo pozitivno, a zbog ozljeda smo ostali i bez tri bitna igrača (Manaskov, Markovski, Lazarov). Tako da nas je nesretni covid natjerao da, htjeli ili ne htjeli, igramo s klincima.

Imao sam šest igrača s 20 godina u sastavu, a opet smo do 59. minute bili u egalu sa Slovenijom i Crnom Gorom. Plakati se ne isplati. U današnje vrijeme ionako svatko bilo koju situaciju tumači na drugačiji način, onako kako mu odgovora i prema tome gdje vidi interes. Najvažnije je da ne izgubimo glavu u ovom kaosu. Moramo prihvatiti situaciju i gledati prema naprijed.

Koga vidite u finalu i koga vidite kao favorita za zlato?

Danci stvarno dobro guraju. Moćni su, idu jako i sve prolaze bez ikakvih problema. Francuzi su se dobro držali, ali mislim da su pali. Svaka reprezentacija je osim Danske imala puno problema u različitim trenucima i zato mislim da je ovo prvenstvo čudno i neregularno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.