Kako su Rakitić i Brozović briljantno zaustavili Messija

Foto: Index, IntelStats

KADA se smiri euforija i padne adrenalin te se odradi video analiza, dobijemo pokazatelje koliko je Hrvatska protiv Argentine u pobjedi o kojoj se danima priča, odigrala smireno, disciplinirano i inteligentno uz bitan faktor iskustva naših igrača u velikim utakmicama.

Detalja za analizu je mnogo i video bi trajao preko 30 minuta, pa ovdje promatramo samo jedan, ali ključni detalj: blokiranje Lea Messija. 

U analizi je vidljivo koji su bili detaljni zadaci koje je izbornik Zlatko Dalić podijelio igračima u pripremi utakmice protiv Argentine, vezano za dupliranje Messija a samim tim i za "rješavanje" ofenzivnog dijela igre Argentine i njihovog građenja napada. 

Marcelo Brozović ne smije ispustiti Messija iz vida, a kada se Messi udalji iz predviđenog prostora slijedi grupno preuzimanje, odnosno preuzimanje igrača koji je najbliži njemu, ako situacija nije opasna za gol. Ivan Rakitić je bio prvi osigurač Brozoviću i kroz cijelu utakmicu je imao Messija u svom vidnom polju odnosno neposrednoj blizini. U situacijama kada se Messi odvojio, pojavljuje se treći osigurač, Luka Modrić i svi ostali igrači koji se nađu u blizini.

Treba napomenuti kako se prema Messiju koristila točno određena doza agresivnosti koja nije bila na rubu kartona već duel igre koja ga je onesposobila i izbacila iz utakmice. U svakoj situaciji u kojoj je Messi imao u posjedu loptu duže od 4-5 sekundi na njemu su bila više od četiri igrača hrvatske.

Messi je sudjelovao u 31 akciji od ukupno 133 akcije Argentine, što je manje od 25 posto. U prosjeku, Messi sudjeluje u 55 posto akcija Argentine,

Protiv Hrvatske, Messi je imao samo 30 dodavanja i 67 sekundi loptu u nogama u svom posjedu. Na strani Hrvatske, loptu je najduže u posjedu imao Marcelo Brozović, 54 sekunde. To je jedan od ključnih detalja s utakmice.

Messi u prosjeku ima 70 dodavanja i 240 sekundi posjeda. Protiv Hrvatske je imao svega tri dobivena driblinga.

Brutalna utakmica Ivana Rakitića 

Uz sve defenzivne zadatke Brozović je imao najviše dodavanja među hrvatskim igračima ( 57 ) uz dvije dijagonale. 
Ivan Rakitić uz defanzivne zadatke bio je izvestan i u fazi napada. Evo zašto je baš on po mnogim svjetskim medijima igrač utakmice: sudjelovao je u 44 akcije od 114 akcija Hrvatske, zabio je pogodak iz 4 udarca prema golu, dao je 4 lopte u prostor, spasio je jedan gol, podijelio tri dijagonale, dobio deset duela i oduzeo šest lopti. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.