NAJBOLJI SPORTSKI DOKUMENTARCI

Kako su napušeni rokeri odveli Sabonisa i Litvu na Igre 1992. i donijeli im medalju

Foto: Screenshot YouTube

INDEX SPORT vam u sljedećem razdoblju donosi preporuke najboljih sportskih dokumentaraca kojima možete kratiti vrijeme koje provoditi kod kuće i donekle nadoknaditi nedostatak sportskih događaja tijekom izvanrednih mjera zbog pandemije koronavirusa.

Treći u nizu preporuka je "The Other Dream Team" iz 2012., koji govori o spektakularnoj generaciji litvanskih košarkaša, koji su čudnovatim spletom okolnosti i uz veliku pomoć slavnog rock benda došli na Olimpijske igre u Barcelonu 1992. i osvojili brončanu medalju.

HRVATSKI su košarkaši 1992. u Barceloni osvojili olimpijsko "srebro zlatnog sjaja" u finalu protiv nedodirljivog Dream Teama, ali ništa manje sjajna nije bila ni bronca Litve, koja je na Amerikance naletjela u polufinalu. Pogotovo zato što je malo nedostajalo da Litvanci uopće ne dođu na Igre.

Njihova nevjerojatna, bajkovita priča tema je fenomenalnog dokumentarnog filma ''The Other Dream Team'' litvansko-američkog redatelja Mariusa A. Markevičiusa iz 2012., godine. U ovom impresivnom filmu, u kojem se isprepliću košarka, politika i povijest, autor je razgovarao s mnogim legendama kraljice Igara kao što su Arvydas Sabonis, David Stern, Jim Lampley, Bill Walton i Šarunas Marčiulionis. Njihove zanimljive izjave samo dodatno pojačavaju vrijednost ovog remek-djela.

Košarka, za Litvu i Litvance, nikad nije bila samo sport. Bio je to stil života, religija. Košarka je za taj baltički narod bila mjesto okupljanja, zajedničkog ponosa, ali i kolektivnih težnji koje su imale puno viši cilj od pukog ubacivanja lopte kroz obruč. Kroz košarku i uspjehe Žalgirisa Litvanci su pokazivali srednji prst politbirou i tako prkosili sovjetskoj diktaturi. Arvydas Sabonis je 1986. draftiran u NBA ligu, ali tamo je došao tek 10 godina kasnije, ostario i staklenih koljena. Kad je bio u naponu snage i vjerojatno najbolji centar na svijetu, rigidni sovjetski sustav to mu je zabranio. Možda baš zato što je Sabonis američkim novinarima te 1986. rekao da on nije ni Rus ni Sovjet, već da je Litvanac.

Kroz ovu epsku priču pratimo Sabonisa, Marčiulionisa, Kurtinaitisa, Homičiusa i brojne druge poznate i anonimne Litvance koji su igrajući košarku stvarali temelje povratka nacije koju je Staljin koncem 30-ih oteo.

Međutim, malo je nedostajalo da Litva uopće ne dođe na Igre. Litvanski savez nije imao novca, državne financije je blokirala Moskva i igrači su na svoju ruku po svijetu tražili pomoć. Ključnim se pokazao dolazak Šarunasa Marčiulionisa, tada igrača Golden State Warriorsa, na koncert legendarnog psihodeličnog rock sastava The Grateful Dead koji se održao u San Franciscu. Nakon svirke jedan prijatelj je odveo Marčiulionisa u back-stage da upozna članove benda, a ispostavilo se da su Jerry Garcia i društvo košarkaški fanatici. Bend je odlučio financirati reprezentaciju Litve, ali samo pod uvjetom da cijela momčad nosi posebno dizajnirane majice s prepoznatljivim motivima benda. Naravno da su to igrači prihvatili i legenda se mogla početi pisati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.